Πολύ δύσκολο αναμένεται το 2014 για την κοινωνία, αφού εκτός από την οικονομική εξαθλίωση που βιώνει καθημερινά λόγω της μνημονιακής πολιτικής που ακολουθά η κυβέρνηση, ένα νέο πολύ σοβαρό πρόβλημα αναμένεται να εμφανιστεί κυρίως τους θερινούς μήνες. Το πρόβλημα αυτό αφορά την υδροδότηση της Κύπρου, αφού μέχρι στιγμής τον χειμώνα η βροχόπτωση βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ έχει μειωθεί αισθητά η εισροή νερού στα φράγματα. Θεωρείτε δεδομένο πως αν ο χειμώνας δεν εξελίχθη θετικά και δεν βρέξει, τα αποθέματα νερού τους καλοκαιρινούς μήνες θα είναι αισθητά μειωμένα, με ορατό το ενδεχόμενο να γίνουν διακοπές στην παροχή του νερού. Η πληρότητα των φραγμάτων φέτος βρίσκεται περίπου στο 54%, την στιγμή που τα τελευταία χρόνια αυτή την εποχή η πληρότητα ξεπερνούσε το 80%, γεγονός πλήρως ανησυχητικό

Σε δηλώσεις του ο Διευθυντής του τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Κυριάκος Κύρου, τόνισε ότι «Είναι δεδομένο ότι αν ο χειμώνας δεν εξελιχθεί καλά, που δεν εξελίσσεται καλά μέχρι τώρα, σίγουρα θα έχουμε μειωμένα αποθέματα. Εμείς έχουμε φροντίσει, ούτως ώστε η ύδρευση να μην έχει συνέπειες. Να μην γίνουν περικοπές στην ύδρευση, ούτε στην τουριστική βιομηχανία. Για τα υπόλοιπα δεν έχουμε πάρει ακόμα οποιαδήποτε απόφαση»

Παράλληλα ανέφερε πως σύντομα θα συνέλθει η Συμβουλευτική Επιτροπή Διαχείρισης Υδάτων (ΣΕΔΥ), στην οποία εκπροσωπούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι, όπως Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, οι Δήμοι και οι Κοινότητες, οι Αγροτικές Οργανώσεις, το ΕΤΕΚ, όπου θα δοθεί μια τελική εισήγηση στον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα αποφασίσει ανάλογα. Όπως είπε αρμόδιος για να πάρει την απόφαση για περικοπές στην ύδρευση ή την άρδευση είναι ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρθεί κάποια τελική απόφαση.  

Ο κ. Κύρου ερωτηθείς εάν επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα δήλωσε πως «Πιστεύω ότι πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα, τα οποία δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή ποια θα είναι, γιατί δεν έχουμε αποφασίσει. Είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά. Πραγματικά είχαμε πολύ καλές βροχοπτώσεις πέρσι και πρόπερσι, αλλά δυστυχώς το 2013 είχε πολύ λίγες βροχοπτώσεις και είχαμε και αυξημένες καταναλώσεις νερού, λόγω του ότι ο κόσμος πότιζε τα χωράφια του και κατά τη διάρκεια του χειμώνα»

Η Κύπρος είναι χωρισμένη σε δύο περιοχές παροχής νερού, την περιοχή της Πάφου που είναι ανεξάρτητη από το σύστημα νοτίου αγωγού, το οποίο προμηθεύει με νερό τις πόλεις της Λεμεσού, της Λάρνακας, της Ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου και της Λευκωσίας. Η Πάφος δεν απειλείτε από περικοπές αφού οι πηγές νερού είναι ικανοποιητικές, την ίδια στιγμή το σύστημα νοτίου αγωγού αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα αφού τα αποθέματα νερού είναι ελάχιστα.

Στην κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία της Κύπρου, οι περικοπές νερού τόσο στης ύδρευση αλλά και την άρδευση νερού θα αποβούν μοιραίες κυρίως στην αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό. Επιβάλλεται να παρθούν μέτρα άμεσα γιατί κάθε σταγόνα νερού είναι πολύτιμη.