Οι βαρυσήμαντες δηλώσεις του βουλευτή μας Λίνου Παπαγιάννη μετά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών της βουλής για το τεράστιο θέμα – πρόβλημα του Ακάμα:

«Ο Ακάμας είναι η τελευταία παρθένα γη που απέμεινε στην ελεύθερη Κύπρο. Η περιβαλλοντική του αξία είναι ανεκτίμητη και δεν μας έχουν απομείνει άλλα περιθώρια σαν κράτος και σαν χώρα, για να καταστρέψουμε και αυτό τον θησαυρό στο όνομα μιας επίπλαστης ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα στην ευρύτερη περιοχή του Ακάμα υφίσταται μια αδικία εδώ και 4 δεκαετίες προς τους κατοίκους της περιοχής.

Ξεκινώντας από την Ίνια, που είναι μακρά η πιο αδικημένη κοινότητα, και προχωρώντας σε όλες τις υπόλοιπες κοινότητες της περιοχής, είμαστε υπόχρεοι σαν κράτος να διορθώσουμε άμεσα αυτή την κατάφορη αδικία.

Για εμάς ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) η πιο ουσιαστική και δίκαιη λύση του προβλήματος, είναι η γενναιόδωρη αποζημίωση όλων ανεξαιρέτως των ιδιοκτητών γης.

Έχουμε δει το κράτος τα τελευταία δύο χρόνια να αποζημιώνει συγκεκριμένα άτομα και επιχειρήσεις με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, άρα λοιπόν παραδείγματα υπάρχουν και οι κοινότητες του Ακάμα δικαιούνται κάτι ανάλογο.

Υπάρχει μια γενικότερη μεθοδευμένη προσπάθεια από συγκεκριμένους κύκλους για να πείσουν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής ότι μέσω δήθεν του τοπικού σχεδίου, θα υπάρξει ραγδαία ανάπτυξη στην περιοχή, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει.

Ανάλογες υποσχέσεις έχουν δοθεί για τα γήπεδα του γκολφ ανά το Παγκύπριο, για περιοχές της ελεύθερης Αμμοχώστου, Λάρνακας και Λεμεσού, αλλά τα αποτελέσματα είναι αμείλικτα και μη ανατρέψιμα.

 Έχουμε δει χιλιόμετρα φυσικών εκτάσεων να καταστρέφονται, να τσιμεντοποιούνται, με κανένα απολύτως όφελος για τις τοπικές κοινωνίες και ακόμα χειρότερα, πολύ μεγάλα ποσοστά των ακινήτων, να βρίσκονται σήμερα στα χέρια των τραπεζών!…

Αξίζει να σημειωθεί ότι αριθμός κοινοτήτων της περιοχής Ακάμα διαφωνεί με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, και αφορούν το τοπικό σχέδιο Ακάμα, και η προσπάθεια που έντεχνα προωθείται για καθολική υποστήριξη του σχεδιασμού, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».