Συνταγματικά κολλήματα προβάλλει ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης για την ίδρυση του ταμείου αλληλεγγύης προς στήριξη των ευάλωτων ομάδων και προγραμμάτων ενίσχυσης της ανεργίας.

Ο ΥΠΟΙΚ επισήμανε πως η όποια αύξηση πόρων για στήριξη των συγκεκριμένων ομάδων θα πρέπει να γίνεται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Με τον Γενικό Εισαγγελέα να διευκρινίζει πως η διαχείριση των εσόδων προς το ταμείο θα πρέπει να καταλήγουν στο πάγιο ταμείο του κράτους.

Ναι μεν ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή προνοεί την ίδρυση ταμείου αλληλεγγύης αλλά δεν ξεκαθαρίζεται ο τρόπος προικοδότησης.

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι τα έσοδα του συγκεκριμένου ταμείου θα μπορούσαν να είναι από εξοικονομήσεις στον προϋπολογισμό και από εισφορές, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο και για δωρεές.

Κι ενώ, ο Χάρης Γεωργιάδης εμμένει στην άποψη ότι πρέπει το ταμείο να το διαχειρίζεται ανεξάρτητη διαχειριστική επιτροπή ο γενικός εισαγγελέας σημείωσε πως η πρόταση προσκρούει στο Σύνταγμα αφού τα όποια έσοδα του κράτους καταλήγουν στο πάγιο ταμείο.

Ένα νέο ταμείο αλληλεγγύης το οποίο θα δέχεται επίσης εισφορές και δωρεές, όπως συμπλήρωσε ο Υπ. Οικονομικών, και το οποίο όπως όλα δείχνουν θα το διαχειρίζεται η εκτελεστική εξουσία μέσω προϋπολογισμού και πάλι, δεν θα μπορούσε να μην επαναφέρει στη μνήμη μας το ταμείο αλληλεγγύης που συστάθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και τα χρήματα δεν κατέληξαν ποτέ στους δυσπραγούντες.

Όποιος δρόμος και αν ακολουθηθεί τελικά για τη σύσταση και τον έλεγχο του ταμείου, οι πολλές συζητήσεις που γίνονται γύρω από το θέμα δείχνουν ακόμα μια κατάληξη που να παραπέμπει στην παροιμία «Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει» με τον λαό και πάλι στην αναμονή για μια χείρα βοηθείας.