Εκεί που προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι η μόνη εφικτή λύση, έρχεται η Τουρκία και όχι μόνο τους διαψεύδει, αλλά μας αναγκάζει να ανησυχούμε ακόμη περισσότερο κυρίως όταν ακούμε ότι σύμφωνα μάλιστα και με σχετική επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Άγκυρας στη Νέα Υόρκη “Η Τουρκία έχει δικαιώματα ως τον Ακάμα”.

Όπως αποκαλύπτεται σήμερα στο πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας “Ο Φιλελεύθερος” ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Halit Cevik στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα Μπαν Κι Μουν, ημερομηνίας 29 Σεπτεμβρίου 2016, επισημαίνει πως “σύμφωνα με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δίκαιου, τα τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν το νομιμοποιημένο δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε κάθε επιστημονική ερευνητική δραστηριότητα που γίνεται χωρίς τη συγκατάθεση ή άδεια της Τουρκίας”. Η επιστολή αυτή στάληκε με αφορμή έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία για δελφίνια και φάλαινες. Να υπενθυμίσουμε ότι η ερευνητική αποστολή παρενοχλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από Τούρκικα πλοιάρια, διατυπώνοντας τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο δίδοντας ασφαλώς και συγκεκριμένες συντεταγμένες. Στην συνέχεια όταν τα μέλη της ερευνητικής αποστολής ανέλυσαν αυτές τις συντεταγμένες έμειναν με το στόμα ανοικτό: Διαπιστώθηκε ότι οι συντεταγμένες που έδωσαν οι Τούρκοι αγγίζουν σχεδόν το δυτικό άκρο της Κύπρου στην περιοχή του Ακάμα!!!

Είναι ξεκάθαρες οι βλέψεις της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει την πάγια τακτική της να διεκδικεί πάντα περισσότερα. Μάλιστα, στην συγκεκριμένη περίπτωση αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Κύπρου και Ελλάδας και μάλιστα αυτό συμβαίνει σε μια πολύ κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο προειδοποιεί ότι η Άγκυρα επιχειρεί για πολλοστή φορά να διαμορφώσει τετελεσμένα στην περιοχή και ο εδώ εκπρόσωπος της Μουσταφά Ακιντζί θέλει να μας σπρώξει προς τα εκεί. Τέλος, σημειώνουμε ότι ούτε η πρόσφατη συμφωνία για μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Τουρκία στα κατεχόμενα είναι γεγονός τυχαίο και αυτό θα πρέπει να θορυβήσει ιδιαίτερα αυτούς που πιστεύουν ότι οι προθέσεις του Μουσταφά είναι δήθεν αγνές!!!