Σε πλήρη “καραντίνα” βρίσκονται οι Κύπριοι ψαράδες οι οποίοι ψάρευαν σε διεθνή ύδατα, στο αλιευτικό πεδίο βόρεια του Αποστόλου Ανδρέα μετά τις απειλές των Τούρκων. Οι κυπριακές τράτες βρίσκονται καθηλωμένες εδώ και αρκετούς μήνες αφού οι Τουρκοκύπριοι ψαράδες διαμήνυσαν την πρόθεση του κατοχικού στρατού να κατάσχει οποιοδήποτε κυπριακό ψαροκάικο επιχειρήσει ξανά στην περιοχή και πως αυτή τη φορά θα το οδηγήσει, μαζί με τους ψαράδες του, σε λιμάνι της Τουρκίας.

Τα πιο πάνω έχουν ως αποτέλεσμα η κυπριακή αγορά να έχει κατακλυστεία από εισαγώμενα ψάρια καθώς και τουρκικά τα οποία βαφτίζονται ως κυπριακά. Πέραν του ζητήματος που προκύπτει περί της ποιότητας των τροφίμων, δημιουργείται και μεγάλη οικονομική ζημιά στους συμπατριώτες μας που απασχολούνταν στο συγκεκριμένο τομέα και καθιστά τη νησιώτικη Κύπρο, εξαρτώμενη ακόμη και στο ζήτημα των ψαριών.

Εμείς αυτό που τονίζουμε για μία ακόμη φορά, πέραν της προκλητικότητας των κατοχικών αρχών, είναι το πόσο αμέτοχη παραμένει η Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι καιρός να παρθούν ρηξικέλευθες αποφάσεις, σε πολιτικό επίπεδο ώστε να σταματήσουν άμεσα οι αυθαίρετες απειλές και επιθετικές ενέργειες των Τούρκων είτε αυτές αφορούν το ψάρεμα σε διεθνή ύδατα, είτε την καλλιέργεια γεωργικών κτημάτων σε ακριτικές περιοχές.