«Δεν λυπούμε καθόλου για το θάνατο του γιου μου.Είμαι περήφανος γι’ αυτόν. Πολέμησε δυο χρόνια στο στρατό της ελευθερίας και πέθανε σαν ήρωας.Τιμή του και δική μας τιμή. Η μνήμη του θα είναι αιώνια. Χωριανοί θάρρος, Ζήτω η ΕΟΚΑ».

Ο Σάββας Ροτσίδης, γεννήθηκε στις 18 Ιανουαρίου του 1935 στο χωριό Μάμμαρι της επαρχίας Λευκωσίας, δίπλα στη σημερινή <<Πράσινη Γραμμή>>. Τέλειωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού του και στη συνέχεια σπούδασε στην <<Εμπορική Σχολή Σαμουήλ>>, στη Λευκωσία.

Εργάστηκε ως λογιστής στην Ελληνική Μεταλλευτική Εταιρία και ως αποθηκάριος στο μεταλλείο Μιτσερού.

Το 1955, εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ αρχικά ως σύνδεσμος και μεταφορέας πολεμοφοδίων, φυλλαδίων και επιστολών. Στη συνέχεια της δράσης του, συμμετείχε στις αντάρτικες ομάδες Πιτσιλιάς με το ψευδώνυμο <<Πάλβης>> και πολέμησε στα βουνά του Μαχαιρά. Στις 18 Νοεμβρίου του 1955, πήρε μέρος σε επιχείρηση του τομέα, επίθεση εναντίον της φρουράς των εκρηκτικών υλών του μεταλλείου Μιτσερού, όπου και αποτέλεσε πηγή εφοδιασμού της οργάνωσης με δυναμίτιδα.

Τον Οκτώβριο του 1956, τα κατοχικά στρατεύματα τον συνέλαβαν όταν βρέθηκε να κατέχει δύο περίστροφα. Μεταφέρθηκε στο ανακριτήριο των Πλατρών, όπου και βασανίσθηκε βάναυσα. Προσποιούμενος στους ανακριτές του για την υπόδειξη κρησφύγετου τους οδήγησε στην ορεινή περιοχή του χωριού Άγιος Επιφάνιος, από όπου και κατάφερε να δραπετεύσει. Πέρασε από το σπίτι του, όπου του περιποιήθηκε τις πληγές η μητέρα του. Ο Διγενής έδωσε εντολή στους συνεργάτες του να είναι προσεκτικοί στην επανασύνδεσή τους μαζί του, μέχρι που να διαπιστωθεί ότι ο τρόπος της απόδρασής του ήταν έντιμος. Έτσι αρχικά, ο Ροτσίδης έμεινε λίγους μήνες στην αφάνεια και μακριά από συναγωνιστές του. Κρυβόταν στην περιοχή της Μόρφου και στη συνέχεια στα χωριά Άγιος Ιωάννης Μαλούντας, Παλαιχώρι και Πολύστυπος. Με την επανασύνδεσή του με τις ανταρτικές ομάδες της Πιτσιλιάς και πήρε ξανά μέρος σε πολλές επιθέσεις εναντίον των Άγγλων.

Ο Σάββας Ροτσίδης, λίγο πριν το θάνατό του σχεδίασε τη κατασκευή νέου είδους χειροβομβίδας. Όσο ήταν αντάρτης, είχε γράψει και θεατρικό έργο με χαρακτηριστικά γνωρίσματα την αφέλεια και τη πηγαιότητα, και παρουσίαζε τις διάφορες πτυχές του Ένοπλου Αγώνα στα βουνά της Κύπρου.

Στις 25 Νοεμβρίου του 1958, μαζί με τον συναγωνιστή του Ρογήρο Σιηπιλλή πήγαν να πάρουν από πηγή σε περβόλια των Αγριδιών. Εκεί, έπεσαν σε ενέδρα των Άγγλων που είχαν παραβιάσει την υφιστάμενη τότε εκεχειρία και στη συμπλοκή που ακολούθησε ο Ροτσίδης σκοτώθηκε ενώ ο συναγωνιστής τους κατόρθωσε να διαφύγει βαριά τραυματισμένος.

Το νεκρό σώμα του ήρωα, μεταφέρθηκε από τους Άγγλους στρατιώτες στο σανατόριο της Κυπερούντας. Από εκεί οι γονείς του τον παρέλαβαν, ντύνοντας τον με γαμπριάτικο κοστούμι. Δεχόμενοι στο σπίτι τους το πλήθος του κόσμου που μαζεύτηκε από όλη την Κύπρο να τον αποχαιρετήσει, έδωσαν εντολή να κτυπήσουν αναστάσιμα οι καμπάνες ενώ πρόσφεραν κουραμπιέδες.

Ο Σάββας Ροτσίδης, ήταν ο τελευταίος νεκρός μαχητής και ήρωας της ΕΟΚΑ. Προς τιμή του, λίγο πριν τη ταφή, ανεγέρθηκε καλλιμάρμαρο μνημείο στο περίβολο της εκκλησίας του χωριού του, τιμής ένεκεν. Ο ανδριάντας του, υπάρχει στη πλατεία της γενέτειρά του, ενώ στη μνήμη του ιδρύθηκε και λειτουργεί από τον Αύγουστο του 1961, πνευματικό και αθλητικό σωματείο <<Εθνική Ένωση Νέων, Ροτσίδης Μάμμαρι>>.