Ένα χρόνο μετά τις Δημοτικές Εκλογές, η ιστοσελίδα City Of Larnaka πήρε συνέντευξη από τους Δημοτικούς Συμβούλους της πόλης που εκλέγηκαν για πρώτη φορά, ανάμεσά τους και ο Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Σωτήρης Ιωάννου, ο οποίος όντας 22 ετών, αποτελεί τον νεαρότερο Δημοτικό Σύμβουλο στην Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πως είναι η εμπειρία σας ως Δημοτικός Σύμβουλος για πρώτη φορά;

Είναι σίγουρα μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Έχεις τη δυνατότητα να γνωρίσεις τι βρίσκεται πίσω από κάθε απόφαση που αφορά την πόλη, να γνωρίσεις προβλήματα και καταστάσεις απλών πολιτών τα οποία έμεναν στην αφάνεια, να βοηθήσεις με το δικό σου τρόπο για την ανάπτυξη της πόλης σου και την βελτίωση του τρόπου ζωής των δημοτών της.
Πέραν των πιο πάνω η ιδιότητα του Δημοτικού Συμβούλου γεμίζει το κάθε πρόσωπο με την ευθύνη του γεγονότος πως οι δικές σου αποφάσεις επηρεάζουν, είτε θετικά είτε αρνητικά, τους συμπολίτες σου.

 

Ποιες είναι οι δυσκολίες που έχετε υπό την ιδιότητα σας αυτή;

Δεν έχω συναντήσει ιδιαίτερες δυσκολίες υπό την ιδιότητά μου ως Δημοτικός Σύμβουλος. Άλλωστε το να θέσει κάποιος υποψηφιότητα αποτελεί επιλογή του κάθε ενός και δεν γίνεται αναγκαστικά.

Αν θα έπρεπε, όμως να διαλέξω μία κατάσταση την οποία αντιμετωπίζω με δυσκολία είναι για τα ζητήματα τα οποία ως Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχουμε αρμοδιότητα. Επί παραδείγματι, η απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενών είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τη Λάρνακα για πολλά χρόνια και πολλές φορές είμαστε, ως Δημοτικοί Σύμβουλοι, δέκτες διαμαρτυριών από τους πολίτες. Το θέμα της απομάκρυνσης όμως αφορά σχεδόν σε απόλυτο βαθμό τις εταιρείες και την κυβέρνηση, ως εκ τούτου μέσω της ιδιότητάς μας δεν μπορούμε να επηρεάσουμε την κατάσταση.

Επίσης, δεν μπορώ να παραλείψω πως ζητήματα τα οποία προωθήσαμε ή αναδείξαμε αλλά δεν υλοποιήθηκαν ή μελετήθηκαν λόγω μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι το σκάνδαλο του Θεάτρου ΣΚΑΛΑ που έμεινε στα συρτάρια και η απόρριψη της πρότασης για αποκοπή των επιδομάτων των μελών του Συμβουλίου Αποχετεύσεως για την παρουσία τους στις συνεδρίες.

 

Στον 1ο χρόνο του Δημοτικού Συμβουλίου τι θεωρείτε ότι είναι αυτό που έχετε πετύχει και είναι σημαντικό για την πόλη και τους δημότες;

Προεκλογικά θεωρούσα ότι ένας από τους σημαντικότερα ζητήματα για το Δήμο Λάρνακας ήταν πάταξη της διαφθοράς και της παρανομίας, αλλά και η βελτίωση του τρόπου ζωής των πολιτών.
Στον τομέα της διαφθοράς ανέδειξα (και κατηγορηθήκαανυπόστατα) το σκάνδαλο με το Θέατρο ΣΚΑΛΑ, όπου το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο πλήρωσε δάνειο μίας ιδιωτικής εταιρείας χωρίς προηγουμένως να εξασφαλίσει έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών και χωρίς να υπάρχει υπογεγραμμένη συμφωνία.

Πέραν τούτου όσο αφορά τη βελτίωση του τρόπου ζωής των δημοτών της Λάρνακας, οι προτάσεις μου βασίστηκαν στη βελτίωση του εμπορικού κέντρου της πόλης, παραμελημένες περιοχές της Λάρνακας, όπως ο Άγιος Ιωάννης και η Βιοτεχνική Λάρνακας, αλλά και στην ορθή τήρηση των υποχρεώσεων του Δήμου προς τους εργάτες του και κυρίως τους σκυβαλλοσυλλέκτες, με τους οποίους μέσω διαβουλεύσεων κερδίσαμε πολλά από τα αυτονόητα δικαιώματά τους.

 

Ποιοι είναι οι επόμενοι σας στόχοι για την πόλη της Λάρνακας;

Οι επόμενοι στόχοι είναι φυσικά η διατήρηση των ζητημάτων που πετύχαμε μέχρι σήμερα και η περαιτέρω βελτίωση του τρόπου ζωής των δημοτών της Λάρνακας.
Η Λάρνακα αποτελεί την πόλη της Κύπρου με τις μεγαλύτερες ίσως προοπτικές και είναι αυτές τις προοπτικές που πρέπει να αναδείξουμε.
Μόνο τότε θα μπορούμε να πούμε πως πετύχαμε τους στόχους μας για την πόλη της Λάρνακας και να σηκώσουμε το κεφάλι από τη δουλειά.

 

Ποιες είναι οι ιδέες που εσείς προσωπικά έχετε προτείνει ή θα προτείνετε όσον αφορά την ανάπτυξη, την μεταρρύθμιση και αξιοποίηση της πόλης;

Μ’ αρέσει να αναφέρομαι σε ζητήματα τα οποία έχω ήδη υλοποιήσει και όχι σε αυτά που ΘΑ κάνω. Άλλωστε η συχνή χρήση της λέξης «θα» είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μειώθηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς.
Στον ένα χρόνο, λοιπόν, ως Δημοτικός Σύμβουλος έκανα τις εξής σημαντικές προτάσεις ή παρεμβάσεις, πέραν των ζητημάτων που έθιξα πιο πάνω:

Επιβολή τέλους αεροδρομίου ως αντιστάθμισμα για τους περιορισμούς τους οποίους υφίσταται η πόλη. Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας είναι μπλοκαρισμένο από την παρουσία του Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας, ενώ το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων της περιοχής είναι χαμηλό. Ως εκ τούτου, προτείναμε την απαίτηση για να λαμβάνουν οι επηρεαζόμενοι Δήμοι αντισταθμιστικά, πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης με ιδιαίτερη επιτυχία.
Σημαντική, επίσης, θεωρώ την παρέμβασή που αφορά το εμπορικό κέντρο (mall) για το οποίο δόθηκαν θετικές απόψεις εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου. Ως Δημοτικός Σύμβουλος εξέφρασα αρνητική άποψη στην αρμόδια επιτροπή αφού θεωρώ πως μία τέτοια ανάπτυξη σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της πόλης θα έχει πολλαπλές συνέπειες που αφορούν την επιβάρυνση των κατοίκων της περιοχής, την δημιουργία πυκνής τροχαίας κίνησης σε περιόδους όπου θα διεξάγονται ταυτόχρονα αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης. Μπορεί κάποιοι να προβάλλουν το άνοιγμα θέσεων εργασίας, αλλά είμαι βέβαιος ότι παράλληλα πολλά σπίτια πρόκειται να κλείσουν.
Το τρίτο σημείο το οποίο θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ήταν η πρώτη πρόταση που έγινε εκ μέρους μου στο Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας και αφορούσε την δημιουργία ενός κοινού ταμείου στο οποίο θα κατατίθονταν όλα τα χρήματα τα οποία λαμβάνουν τα μέλη του Συμβουλίου για την παρουσία τους στις συνεδρίες. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιούνταν για την κάλυψη βασικών αναγκών των πολιτών που αφορούν το Συμβούλιο Αποχετεύσεων. Ο σκοπός αυτής της πρότασης ήταν διττός. Από τη μια θεωρώ μεγάλη πρόκληση την ίδια ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας δεν απολαμβάνουν τις υπηρεσίες για τις οποίες πληρώνουν, ενώ εμείς να πληρωνόμαστε για την ΠΑΡΟΥΣΙΑ μας στις συνεδρίες, κάτι το οποίο αποτελεί υποχρέωση μας. Ο δεύτερος λόγος ήταν η ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης των πολιτών προς ένα Συμβούλιο το οποίο πλήγηκε από σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Η πρόταση αυτή αντιμετωπίστηκε αρνητικά από όλους, παρ’ όλα αυτά όσα χρήματα έλαβα από το Συμβούλιο Αποχετεύσεων δόθηκαν στο φιλανθρωπικό έργο που διεξάγει το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο για συμπατριώτες μας που το έχουν ανάγκη.

Σ’ αυτόν τον ένα χρόνο υπήρξαν και άλλες προτάσεις ή ιδέες, όπως το ζήτημα της παρουσίας των στρατοπέδων της Λάρνακας ή το ζήτημα με την τοποθέτηση μπαρών στο χώρο στάθμευσης του Μακένζυ, αλλά αυτά τα τρία τα θεωρώ ως τα πιο σημαντικά.

 

Τι οραματίζεστε για την Λάρνακα και τι θα θέλατε να αλλάξει μέχρι το τέλος της θητείας σας;

Για την Λάρνακα οραματίζομαι μία ανθρώπινη πόλη, η οποία θα αποτελεί στολίδι για την Κύπρο. Οραματίζομαι οι κάτοικοι της Λάρνακας να φουσκώνουν από περηφάνεια για την πόλη στην οποία ζουν, να χαίρονται κάθε γειτονιά αυτής της πόλης και βεβαίως να αποτελεί ελκυστικό προορισμό για τους πάντες.
Αυτό που θα ήθελα να αλλάξει μέχρι το τέλος της θητείας μου είναι η αντιμετώπιση που έχει η πόλη από τα ανώτερα κρατικά όργανα. Δυστυχώς, η Λάρνακα βρίσκεται σε κατάσταση παραμέλησης από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς με αποτέλεσμα να βρίσκεται στη σημερινή κατάσταση, όπου σε πολλά σημεία θεωρείται τραγική. Πρέπει όλοι να καταλάβουν πως η Λάρνακα έχει και ρόλο και λόγο και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερεί από τους πολίτες της ένα βελτιωμένο τρόπο ζωής.

Σε πιο συγκεκριμένο επίπεδο θεωρώ πως απαίτηση όλων των Λαρνακέων είναι η βελτίωση του οδικού δικτύου της πόλης, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, καθώς και η ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων, ένα ζήτημα το οποίο ταλανίζει ιδιαίτερα τους κατοίκους της πόλης μας.
Eπί της ευκαιρίας εύχομαι χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο, καλή χρονιά με υγεία και χαρά και στην πατρίδα μας καλή λευτεριά.

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω ένα Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί ζωτικό κομμάτι για μια πόλη, καθώς πολλά είναι που περνούν από τα χέρια τους, πολλές είναι οι ιδέες ,σκέψεις αποφάσεις και υλοποιήσεις έργων για μια πόλη, καθώς για να πραγματοποιηθούν χρειάζονται χρόνο, σκληρή δουλειά, αλλά και συνεργασία από τους ίδιους. Εμείς ευχόμαστε να συνεχίσουν την σκληρή τους δουλειά και η Λάρνακα να αναδειχθεί και να εξελιχθεί στην πόλη που της αξίζει.