Συνοπτικά:

Μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας της βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2022, ο βουλευτής της Παράταξης μας Σωτήρης Ιωάννου, ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ) καταψηφίζει φέτος τον προϋπολογισμό.

Ο Σωτήρης Ιωάννου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στα καθημερινά ανεπίλυτα προβλήματα της κοινωνίας όπως τις κοινωνικές παροχές, την ανεργία, τις τράπεζες και τους δανειολήπτες, το μεταναστευτικό και την ανάγκη ενίσχυσης και στήριξης της αστυνομίας και των σωμάτων ασφαλείας, των πολυτέκνων, των νέων.

Ο Λαός και οι πολίτες, πρόσθεσε, εξακολουθούν να παίρνουν συντάξεις ή μισθούς πείνας, την ίδια ώρα που οι λαθρομετανάστες απολαμβάνουν επιδόματα ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο.

Χαρακτήρισε μάλιστα ρατσιστικό το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι απολαμβάνουν οφέλη από την Κυπριακή Δημοκρατία και πάλι σε βάρος των Ελλήνων της Κύπρου.

Το ΑΚΕΛ, κατέληξε, συνεχίζει να διχάζει τον λαό, κατηγορώντας το ΕΛΑΜ και τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή για την προσφορά τόσο του ιδίου όσο και της ΕΟΚΑ για απελευθέρωση από τον Αγγλικό ζυγό.

Στο βίντεο πιο κάτω όλη η ομιλία του κ. Σωτήρη Ιωάννου:

Το κείμενο όλης της ομιλίας του βουλευτή μας Σωτήρη Ιωάννου:

«Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Τί είναι στην πραγματικότητα ο Προϋπολογισμός; Ένα συμβόλαιο, μία σύμβαση της Κυβέρνησης ότι τα χρήματα που εισπράττει από τους φορολογούμενους και άλλους πόρους θα δαπανηθούν βάση της φιλοσοφίας της.

Μία φιλοσοφία με την οποία εμείς διαφωνούμε, αφού ούτε η ζωή των συμπολιτών μας βελτιώνεται, ούτε έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχει προοπτική ανάπτυξης και ασφάλειας μέσω των κονδυλίων που καλούμαστε να ψηφίσουμε.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά στην κατάσταση που επικρατεί έξω στην Κοινωνία.

Αλλά ούτε πρόκειται να γίνουμε συνένοχοι στην προσπάθεια πολιτικής εργαλειοποίησης του Λαού μας για κομματικά συμφέροντα.

Άλλος ένας Προϋπολογισμός για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο πρώτος για εμάς τους νέους Βουλευτές.

Όντας εκτός Κοινοβουλίου ακούγαμε διάφορα για τις δαπάνες του Κράτους αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι η Πολιτεία σε πολλές περιπτώσεις είναι υπερβολικά και αχρείαστα σπάταλη και σε άλλες βασικές ανάγκες μετράει ένα προς ένα τα ευρώ.

Πολλοί από το Κυβερνητικό στρατόπεδο θα θεωρήσουν ότι υπερβάλλω. Ποια είναι όμως η υπερβολή;

–           Ότι το Κράτος απέκοψε την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους παθόντες Πολέμου του 1974; Αναφερόμαστε για όσους δεν το καταλαβαίνουν στους ανθρώπους που θυσίασαν την αρτιμέλειά τους για την ελευθερία της Κύπρου.

Τι περιμένουμε από αυτούς τους ανθρώπους; να πεθάνουν; να τους βάζουμε δάφνινα στεφάνια στον τάφο τους και να δηλώνουμε το σεβασμό μας;  Ο σεβασμός πρέπει να είναι καθημερινός και με πράξεις.

–           Είναι υπερβολή ότι αντί οι Ολυμπιονίκες και οι επίδοξοι Ολυμπιονίκες μας να βρίσκονται στα γήπεδα να προπονούνται, τους έχουμε στις Επιτροπές της Βουλής να ταλαιπωρούνται για τα κονδύλια που έπρεπε να λαμβάνουν αυτοί και οι Ομοσπονδίες τους;

Να μας λένε οι άνθρωποι ότι οι εγκαταστάσεις που προπονούνται έχουν ελλείψεις και η Πολιτεία να περιμένει ότι οι νέοι θα ασχοληθούν με τον αθλητισμό;

–           Είναι υπερβολή ότι 2 Κοινότητες σε ολόκληρη την Κύπρο – Κίτι και Ξυλοτύμπου –  έχουν καταθέσει ολοκληρωμένη μελέτη για επέκταση των βιοτεχνικών τους περιοχών αλλά η απάντηση που λαμβάνουν είναι ότι για τα επόμενα 3 χρόνια δεν εγκρίνονται τέτοιου είδους έργα;

Με δεκάδες βιοτέχνες στην ουρά να αναμένουν με τα κλειδιά στα χέρια την επέκταση για να εργαστούν και η Πολιτεία να κρατά την πόρτα ερμητικά κλειστή;

Ακόμη και ο ίδιος ο Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος δήλωνε ότι πρέπει να ανοίξουν νέες βιοτεχνικές, αλλά η ίδια η Κυβέρνηση το αρνείται πεισματικά.

Ποιος κοροϊδεύει ποιον τελικά;

–           Είναι υπερβολή ότι οι γονείς παιδιών με αναπηρίες μετά τη συμπλήρωση του 21ου έτους της ηλικίας τους, ουσιαστικά τους περιμένουν να πεθάνουν στον καναπέ; Δεν είναι ζητιάνοι, ούτε θέλουν επιδόματα. Υποδομές χρειάζονται. Για τα παιδιά τους.

Απαιτείται άμεσα η Πολιτεία να προχωρήσει σε στήριξη αυτών των ατόμων με τη δημιουργία κρατικών κέντρων ημέρας.

–           Είναι υπερβολή ότι έχουν ευνουχιστεί τα Σώματα Ασφαλείας;

2 πολύ απλά παραδείγματα.

12 Αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα γιατί εκτέλεσαν τις οδηγίες αντιμετώπισης που είχαν των παράνομων μεταναστών. Και αυτές ήταν να μην κατέβουν στην στεριά.

Πειθαρχικές διώξεις εναντίον Αστυνομικών της πρώτης γραμμής για τη δράση τους σε επεισόδια. Και ποιό ήταν το αμάρτημά τους; Ότι ο πολιτικός κόσμος έστρεψε τα βέλη πάνω τους για να αξιοποιήσουν το ζήτημα για κομματικά συμφέροντα.

Και αναφερόμαστε σε άτομα τα οποία το πρωί είναι ανακριτές, το μεσημέρι ελέγχουν την τροχαία κίνηση και το βράδυ φορούν μία αντιοχλαγωγική στολή και επεμβαίνουν σε σοβαρά επεισόδια.

Και αυτά ακριβώς τα άτομα έμειναν για μήνες απλήρωτοι τα υπερωριακά τους και άλλα ωφελήματα.

Να συνεχίσουμε για τον Κλάδο της Αστυνομίας;

Σταθμοί υποστελεχωμένοι, εξοπλισμός ελλειπής και απαρχαιωμένος.

Την ίδια ώρα το επαγγελματικό τους μέλλον αβέβαιο, αφού σε μεγάλο βαθμό οι προσλήψεις και οι προαγωγές πέφτουν. Αυτό το Αστυνομικό Σώμα θέλουμε; Θα πρέπει κάποια στιγμή να απαντήσουμε αυτή την ερώτηση.

–           Είναι υπερβολή ότι η Τρίτη σε πληθυσμό ελεύθερη επαρχία της Κύπρου, η Λάρνακα, απαιτεί Κρατικό Πανεπιστήμιο στην επικράτειά της, αλλά η Πολιτεία αναίρεσε την πολιτική απόφαση που είχε λόγω οικονομικού κόστους;

Να συνεχίσουμε για υπερβολές;

Οι εταιρείες διαχείρισης δανείων που δώσατε υπερεξουσίες και θέλετε να δώσετε ακόμη περισσότερες έχουν ξεφύγει σε τέτοιο επίπεδο που διοργανώνουν ακόμη και black Friday. Αναφερόμαστε στις περιουσίες των πολιτών. Η ιδιοκτησία τους. Σκεφτείτε πως θα νοιώθατε εσείς να μπαίνατε στο διαδίκτυο και να βλέπετε το ακίνητό σας να πωλείται σε εξευτελιστική τιμή. Το ίδιο ακίνητο που η συγκεκριμένη εταιρεία αρνήθηκε να το πουλήσει στον πρώτο ιδιοκτήτη σε πολλαπλάσια τιμή από αυτήν που τελικά την πουλάει.

–           Είναι υπερβολή ότι η μείωση των φορολογιών σε καύσιμα και ηλεκτρισμό περνά μέσα από την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης;

–           Δεν είναι ζήτημα δημοσιοοικονομικό. Και ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικών γνωρίζει ότι μειωμένη φορολογία φέρνει αυξήσεις των μισθών, αύξηση στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, μείωση στην ανεργία, μείωση στα διαφεύγοντα κέρδη του Κράτους και συνολική βελτίωση της οικονομίας.

–           Είναι υπερβολή ότι γίνεται συζήτηση και προσπάθεια αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια; Όσο για το απαράδεκτο πέναλτι του 12% να θυμίσω τους ανθρώπους του ΑΚΕΛ ότι αυτοί το εφάρμοσαν πρώτοι.

Αντί να συζητήσουμε τρόπους για να ανοίξουν θέσεις εργασίας για νέους συμπατριώτες μας που θέλουν να παραμείνουν στη χώρα, τους κλείνουμε περισσότερο την πόρτα.

Όλα αυτά ούτε υπερβολές είναι, ούτε δικές μου φαντασιώσεις.

Είναι πραγματικότητες στην Κύπρο του 2021 και καταστάσεις που έχουν οδηγήσει τους συμπατριώτες μας στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Και βεβαίως πέραν από τα πιο πάνω το νησί μας ταλαιπωρείται τους τελευταίους μήνες από μία διχόνοια που έχει να ζήσει αρκετές δεκαετίες.

Τα μέτρα που επιβάλλει η Κυβέρνηση, χωρίς να ρωτηθεί το Κοινοβούλιο, έχουν προκαλέσει θυμό, δυσφορία και αγωνία για το μέλλον.

Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει όταν:

–           Ο εμβολιασμός παιδιών 12 με 18 ετών αλλά και ενηλίκων είναι πλέον έμμεσα υποχρεωτικός.

–           Όταν οι αποφάσεις διαχωρίζουν τους πολίτες σε εμβολιασμένους και μη.

–           Μαθητές δημοτικού αναγκάζονται για ώρες ολόκληρες να φοράνε μάσκα. Ναι αυτό το αντικείμενο που οι πλείστοι ενήλικες αδυνατούν να φοράνε για λίγα λεπτά. Και ενώ τα κρούσματα στα δημοτικά σχολεία είναι ελάχιστα, τους επιβάλλετε αυτό το ακατανόητο και ανούσιο μέτρο.

Πώς νοιώθετε κυρίες και κύριοι Βουλευτές που δεν ερωτώμαστε καθόλου για αυτές τις αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές των συμπολιτών μας;

Καταλαβαίνουμε ότι το 2020 υπήρχε μία έκτακτη κατάσταση.

Τώρα ποια είναι αυτή η έκτακτη κατάσταση που δεν επιτρέπει στη Βουλή να εξετάζει τα μέτρα;

Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας να λάβουμε σοβαρές αποφάσεις;

Είναι ζήτημα αμεσότητας;

Να έρθουμε εδώ και Κυριακή, και Χριστούγεννα και όποτε χρειαστεί.

Αλλά να ρωτηθούμε.

Να ψηφίσουμε. Να συναποφασίσουμε.

Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου υπήρχε ένα έντονο κλίμα.

Η Βουλή με μόνη διαφωνία τους Βουλευτές του ΕΛΑΜ, ενέκρινε κονδύλια εκατομμυρίων για τους παράνομους μετανάστες.

Με συναισθηματική φόρτιση και ύφος χίλιων καρδιναλίων βουλευτές από ορισμένα κόμματα μας επέκριναν και μας αποκάλεσαν ρατσιστές.

Έχω να τους πω όμως ότι ο ρατσισμός ναι υπάρχει στην Κύπρο αλλά προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Πως αλλιώς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε εκτός από ρατσισμό το ότι μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού θα εγκρίνουμε κονδύλι εκατοντάδων χιλιάδων για τους τουρκοκύπριους κατοίκους της Πύλας, οι οποίοι δεν πληρώνουν τις οφειλές τους;

Ο Αντρέας πληρώνει κοινοτικά τέλη, ο Μουσταφά όχι και του τα πληρώνει ο Ελληνοκύπριος φορολογούμενος.

Τί είναι αν δεν είναι ρατσιστικό το ότι για να εγκριθεί μία αίτηση επιδόματος ενός συμπατριώτη μας χρειάζονται ένα σωρό έγγραφα,

αλλά ένας ο οποίος έρχεται χωρίς ταυτότητα, χωρίς να γνωρίζουμε το ιστορικό του και τους σκοπούς του είναι άμεσα δικαιούχος επιδόματος.

Δεν είναι ρατσισμός ο αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργείται από την αγορά των κατεχομένων με τη νόμιμη της Κυπριακής Δημοκρατίας; Είσαι Ελληνοκύπριος επιβάλλεται να παρέχεις βιοκαύσιμο. Είσαι Τουρκοκύπριος; Διοχέτευσε την αγορά όποιο καύσιμο σε βολεύει.

Τι είναι αν δεν είναι ρατσιστικό το ότι τα δίδακτρα των Τουρκοκυπρίων μαθητών σε ιδιωτικές σχολές καταβάλλονται από το Κράτος, αλλά των Ελληνόπουλων από τις τσέπες των γονιών τους;

Πώς αλλιώς μπορεί να ονομαστεί εκτός από ρατσιστικό το ότι σε σχετική επερώτηση διαπιστώθηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πληρώνουν ούτε τα εξώδικα που τους επιβάλλουν οι Δήμοι και η Αστυνομία.

Και για να καλύψουμε όλη την απώλεια προχώρησε η Ολομέλεια της Βουλής, με μόνη διαφωνία το ΕΛΑΜ, στην αύξηση των ποινών για τροχαίες παραβάσεις.

Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσουμε την απαίτηση του ΑΚΕΛ για δίωξη της δασκάλας Ελένης Σιούφτα, ενώ ταυτόχρονα ο καθηγητής που εξευτέλισε τα ιερά της Ορθοδοξίας και της Πατρίδας την έβγαλε καθαρή – λόγω μεγάλων αντιδράσεων. Και ας παραβίασε άρθρα του ποινικού κώδικα. Εκεί όμως είχε την υποστήριξη του κόμματος της Αριστεράς και μπροστά σε αυτή την αντίδραση ακόμη και η πάλαι πότε εθνικόφρονη παράταξη υποχώρησε.

Κύριε Πρόεδρε,

Δεν μπορώ να μην κάνω μία σύντομη αναφορά στην τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ. Μας θυμίζει ο Πενταδάκτυλος τον Γρίβα λέει και δεν χρειάζονται μνημεία. Εκείνο που πρέπει να θυμάται όμως ο κ. Στεφάνου και ο κάθε πολιτικός αξιωματούχος σε αυτό το Κράτος, είναι ότι οφείλει το αξίωμα του στον Διγενή και στα παλληκάρια της ΕΟΚΑ που την τετραετία του 55 – 59 με τον αγώνα και τις θυσίες τους οδήγησαν στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κάποιοι με αυτή την τροπολογία θα αναμετρηθούν με την ιστορία, τις θέσεις τους και όσα για χρόνια διακήρυτταν.

Η δική μας θέση είναι πιο ξεκάθαρη από όλους και με αυτήν πορευόμαστε σε κάθε μας στιγμή:

‘Κοίταξα πίσω μου και είδα ιστορία,

Αμούστακα παιδιά να γίνονται θυσία,

Πράξεις, πίστη, πρόσωπα και αγώνες,

Η Κύπρος θα ναι ορθόδοξη Ελληνική για πάντα στους αιώνες!»