Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Σωτήρης Ιωάννου παρευρέθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του ΡΙΚ, σχολιάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας, τονίζοντας ότι το μνημόνιο κατανόησης για «καθορισμό ΑΟΖ» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι παράνομο.

Ο κ. Ιωάννου υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αγωνιστεί και να διεκδικήσει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων προς τη Τουρκία, που θα επιφέρουν πραγματικό κόστος στον νεοσουλτάνο Ερντογάν, όπως την αποκοπή οποιασδήποτε μορφής χορηγίας προς τη Τουρκία και το Ψευδοκράτος, την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, οριστικό τερματισμό οποιασδήποτε προσπάθειας για τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ευρώπη, το εμπάργκο όπλων προς τη Τουρκία, και άλλα μέτρα που έχουν κατατεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως υπογράμμισε ο συναγωνιστής, το Κυπριακό θα πρέπει να επανατοποθετηθεί στις ορθές του βάσεις, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία, για να προκαλέσει κόστος στη Τουρκία, θα πρέπει να συνάψει συμμαχίες με χώρες που υπάρχει σύγκληση γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών συμφερόντων.