Μιλώντας ενώπιον της συνεδρίας της ολομέλειας της βουλής, ο βουλευτής της Παράταξης μας Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είναι πολύ σημαντική η πρόταση νόμου για μείωση του ΦΠΑ σε 9% από 19% στους λογαριασμούς της ΑΗΚ για έξι μήνες, που ψηφίζουμε σήμερα.

Είναι πρόταση την οποία καταθέσαμε και εμείς, ως Ε.ΛΑ.Μ  στο αρμόδιο Υπουργείο εδώ και αρκετούς μήνες». Το Ε.ΛΑ.Μ ψήφισε και υπέρ της τροπολογίας για περαιτέρω μείωση στο 5% αλλά δεν εγκρίθηκε από την πλειοψηφία.

«Προφανώς αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι η πολιτική βούληση από την ίδια την Κυβέρνηση.

Η νομοθεσία, της δίνει το κάθε δικαίωμα με μία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αύριο το πρωί και με ένα απλό διάταγμα να ακυρώσει πλήρως αυτό που προσπαθούμε να ψηφίσουμε σήμερα.

Οι συνεχείς αυξήσεις σε όλα τα βασικά αγαθά τους τελευταίους μήνες, ηλεκτρισμός, καύσιμα, τρόφιμα, έχουν οδηγήσει τους πολίτες σε μία κατάσταση ανέχειας.

Και όποιος νομίζει ότι είμαι υπερβολικός σε αυτά που λέω ας βρεθεί μία μέρα στο τηλεφωνικό κέντρο της ΑΗΚ και να δει πόσες διακοπές γίνονται και πόσους διακανονισμούς ζητούν οι συμπατριώτες μας.

Θα ήθελα επίσης να σχολιάσω δύο επιχειρήματα που ακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες.

Το πρώτο αφορά το επιχείρημα που ακούστηκε και στις συνεδρίες της επιτροπής και δημόσια σε μέσα μαζικής ενημέρωσης. Θα βοηθήσουμε λέει τους έχοντες και κατέχοντες με αυτή την τροποποίηση και όχι τους ευάλωτους. Μα ποιοι είναι οι έχοντες και κατέχοντες.

Οι εργαζόμενοι των 800 και 1000 ευρώ; Οι μονογονιοί; Οι οικογένειες με παιδιά με αυτισμό; Οι άνεργοι;

Ποιοι είναι αυτοί οι έχοντες και κατέχοντες που θέλουμε σήμερα να προστατεύσουμε;

Το δεύτερο επιχείρημα και είναι πολύ σοβαρός προβληματισμός. Ο κίνδυνος για τα δημόσια οικονομικά. Και επειδή εμείς ως Ε.ΛΑ.Μ είμαστε ένας υπεύθυνος πολιτικός χώρος, καταθέτουμε την λύση:

Να αρχίσει άμεσα η Κυπριακή Δημοκρατία να εισπράττει από τους Τουρκοκύπριους που για δεκαετίες δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ.

1 δισεκατομμύριο ευρώ από το 1964!

Και που μετακαλείται αυτό το κόστος; Μα στους καταναλωτές, που προσπαθούμε εμείς σήμερα να καλύψουμε…

Πρέπει κάποια στιγμή αυτός ο ρατσισμός χειρίστου είδους προς τον Ελληνισμό της Κύπρου να σταματήσει.

Δεν είναι δυνατόν ένας Ελληνοκύπριος να πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις του, αλλά ένας γείτονάς του, ο Τουρκοκύπριος, να μην έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ»…