Μιλώντας στην ολομέλεια της βουλής κατά την συζήτηση για έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Πανεπιστημίου Κύπρου ποσού ύψους €163.640.000 για τη χρήση του οικονομικού έτους 2022, ο βουλευτής της Παράταξης μας Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε:

«Να είμαστε ειλικρινείς δεν ήταν καλό το έτος για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και κυρίως για την εικόνα του ως κρατικό πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Περιπτώσεις σκανδάλων, υποθέσεις διασπάθισης χρήματος και αυθαιρεσία. Πολλοί θα πουν ότι υπερβάλλουμε. Οι γνωματεύσεις, τα πορίσματα και τα γεγονότα όμως είναι εκεί!

Πρώτη περίπτωση και πιο χαρακτηριστική αυτή του Ευρωβουλευτή Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Παράνομα για πάνω από 2 χρόνια η ηγεσία του Πανεπιστημίου χορηγησε άδεια άνευ απολαβών στον Ευρωβουλευτή  του ΑΚΕΛ. Υπήρξαν 2 νομικές γνωματεύσεις που αγνοήθηκαν από τη Σύγκλητο και υπήρξε υπόδειξη ακόμη και του ίδιου του Γενικού Ελεγκτή για το ζήτημα.

Ένα βήμα πριν από την έναρξη ποινικών διαδικασιών το Πανεπιστήμιο αποφάσισε να πράξει αυτό που στην πραγματικότητα προβλέπει ο νόμος.

Και είχαμε βεβαίως και μία ανήθικη επίθεση προς τους Ελληνοκύπριους από τον κ. Νιαζί, ο οποίος λίγο πολύ μας είπε ότι ο λόγους που απολύθηκε ήταν γιατί είναι Αριστερός και Τουρκοκύπριος.

Στην πραγματικότητα όμως αυτός ακριβώς ήταν ο λόγος που σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες περιπτώσεις παρέμεινε στη θέση του.

Υπεράνω του Νόμου και του Συντάγματος δεν είναι κανένας, ακόμη και αν είναι Τουρκοκύπριος όσο και αν κάποιοι επιμένουν να τους δώσουν υπερπρονόμια.

To δεύτερο θέμα το συζητήσαμε και εδώ στην Ολομέλεια. Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 1.5 εκατομμυρίου, για ένα έργο 26 χιλιάδων και η ηγεσία του Πανεπιστημίου αποφάσισε να αρχίσει να πληρώνει πριν καν εγκριθεί από τη Βουλή.

Ποιο άρθρο του Συντάγματος, ποια νομοθεσία σας έδωσε το δικαίωμα να παραγράφετε το ρόλο της Νομοθετικής Εξουσίας και να προεξοφλείται τις αποφάσεις της;

Αν άκουγαν οι πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ένα εξαιρετικό τμήμα, τις αποφάσεις σας θα γελούσαν. Θα γελούσαν οι φοιτητές που γνωρίζουν τις διαδικασίες, θα έκλαιγε ο κόσμος όμως που βλέπει τα χρήματα του ως φορολογούμενος να καταλήγουν σε αλόγιστες σπατάλες.

Όπως για κλάματα είναι και όσα έγιναν με τη Σχολή που θα ιδρυόταν με έδρα τη Λάρνακα.

Ντροπή,  κοροϊδία, ασέβεια.

Εγκληματική απόφαση. Υπήρξε πολιτική απόφαση και μελέτη για την ίδρυση της Πανεπιστημιακής Σχολής και η νέα πρυτανεία εντελώς αυθαίρετα και εγκληματικά αποφάσισε να την αναιρέσει παρουσιάζοντας ένα αριθμό, χωρίς να προσκομίσει την οποιαδήποτε μελέτη.

Εμείς λέμε ότι η πολιτική απόφαση υφίσταται.

Εμείς λέμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να ιδρυθεί η Σχολή με πολύ λιγότερο κόστος από αυτό που παρουσιάζει η ηγεσία του Πανεπιστημίου.

Εμείς λέμε ότι η Λάρνακα αξίζει και οφείλει να έχει κρατικό πανεπιστημιακό ίδρυμα με πολλαπλά οφέλη τόσο για την Επαρχία αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο.

Καλούμε την Κυβέρνηση να παρέμβει προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου και να προχωρήσουμε με την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα.

Το Κράτος αποτελεί τον κύριο οικονομικό αιμοδότη του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος και οφείλει να σέβεται τις αποφάσεις της Πολιτείας, στις οποίες μάλιστα συμμετείχε και έτυχαν της έγκρισής του.

Όλα τα πιο πάνω δεν μας επιτρέπουν να δώσουμε άφεση αμαρτιών στην ηγεσία του Πανεπιστημίου Κύπρου. 163 εκατομμύρια και βλέπουμε πως γίνεται η διαχείριση.

Χρήματα που υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό των εξοπλιστικών προγραμμάτων για να αντιληφθείτε το μέγεθος της συμβολής του Κράτους και των πολιτών στο Πανεπιστήμιο.

Και ποια είναι η αντιμετώπιση που έχει η ηγεσία του;

Πλήρης ασέβεια στις αποφάσεις της Εκτελεστικής Εξουσίας, Εκβιασμός της Νομοθετικής Εξουσίας και τσαλαπάτημα των Νόμων και του Συντάγματος.

Είμαστε υπέρ των Κρατικών Πανεπιστημίων. Τα έχουμε στηρίξει όσο λίγοι. Αποτελούν φάρο για την κοινωνία μας και επένδυση για τους αυριανούς πολίτες της Κύπρου.

Εσείς όμως μετατρέπετε το Πανεπιστήμιο σε χώρο εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων, πολιτικής ανέλιξης και όργανο διαφθοράς.

Σε άλλες χώρες τι συμβαίνει; Τα Πανεπιστήμια είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη Βιομηχανία, την αγορά εργασίας και έχουν μεγάλους χορηγούς. Στην Κύπρο; Ακριβώς το αντίθετο!

Και αν δεν αλλάξει σύντομα η κατάσταση τότε θα εκτραπεί πλήρως από τον στόχο του που είναι η παραγωγή επιστημόνων και προτύπων σκέψης για την κυπριακή κοινωνία, με ότι αυτό συνεπάγεται».