Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Σωτήρης Ιωάννου παρευρέθηκε στην ενημερωτική εκπομπή του Omega, εκφράζοντας τη διαφωνία του κινήματος με την συνάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ με τους Αναστασιάδη και Ακιντζί, ενώ παράλληλα υπενθύμισε ότι από τη πρώτη στιγμή έχουμε καταθέσει τη δική μας πρόταση για αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι η βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας είναι εντελώς εσφαλμένη.

Παράλληλα, ο κ. Ιωάννου τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα έπρεπε να υποχωρήσει και να δεχθεί τη πραγματοποίηση της συνάντησης, που στην ουσία θα επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, εν μέσω της εισβολής των τουρκικών πλοίων και γεωτρύπανων στη Κυπριακή ΑΟΖ, εν μέσω της προσπάθειας εποικισμού της Αμμοχώστου, αλλά και γενικότερα την κορύφωση των τουρκικών προκλήσεων σε αέρα, ξηρά και θάλασσα.

Εν συνεχεία, ο κ. Ιωάννου, απαντώντας στον εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πηγαίνοντας στις συνομιλίες, δεν παρευρίσκεται ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά ως εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, υποβαθμίζοντας το Κυπριακό πρόβλημα, από εισβολής και κατοχής, σε δικοινοτική διαφορά.

Εν συνεχεία ο συναγωνιστής, ενώ ασκούσε κριτική στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σασόλι, ο οποίος προέρχεται από τους Σοσιαλιστές – Δημοκράτες, για τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου, παρά την ομόφωνη απόφαση για αναβολή των υψηλών πολιτικών διαλόγων ανάμεσα στην ΕΕ και τη Τουρκία, δέχθηκε επίθεση από τον εκπρόσωπο του ΔΗΣΥ για τη συνεργασία του ΕΛΑΜ με τα πατριωτικά και εθνικιστικά κινήματα της Ευρώπης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλουμε να μας στηρίζουν». Όπως του απάντησε ο κ. Ιωάννου, εκ των πραγμάτων ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν θέλει η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει αξιόπιστους συμμάχους, καθώς τα πατριωτικά και εθνικιστικά κινήματα της Ευρώπης, είναι τα μόνα που έχουν ξεκάθαρη στάση υπέρ των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά της Τουρκίας.