Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίκς, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει να μην αντιλαμβάνεται το Κυπριακό την κατάσταση που προέκυψε από τις διαφωνίες εξαιτίας των μονομερών πρωτοβουλιών της ‘Ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου’, όπως ονόμασε την Κυπριακή Δημοκρατία, σχετικά με τις πηγές υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τις αιτίες αυτής της κατάστασης.

Σύμφωνα με τον Τανζού Μπιργκίτς αυτή η κατάσταση δείχνει την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία με δικό της λάθος ενέταξε την ‘Ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου’ χωρίς να λυθεί το Κυπριακό, να συμβάλει στις προσπάθειες που συνεχίζονται για μια περιεκτική λύση.

Παράλληλα, ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βολκάν Μποζκίρ, διεμήνυσε από την Γερμανία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη πως η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχτεί να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία του Κυπριακού ώστε να ανοίξουν κεφάλαια των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας στη συνέχεια πως αν δεν ανοίξουν τα κεφάλαια δεν είναι και το τέλος του κόσμου. 

Σε δηλώσεις του κατά τις επαφές του, ο Βολκάν Μποζκίρ τόνισε ότι το Κυπριακό συνεχίζεται εδώ και περίπου 50 χρόνια, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να λυθούν κάποιες ανωμαλίες με τις επαφές που είχε ο ίδιος μερικές ώρες στην Γερμανία.   “Η Γερμανία είναι από τις χώρες που έχει σημαντικό και κινητήριο ρόλο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως είτε είναι η λύση του Κυπριακού, είτε οι επιφυλάξεις του Ελληνοκυπριακού τομέα για το άνοιγμα των κεφαλαίων, χρειάζεται η στήριξη της Γερμανίας”, ενώ όπως επισήμανε αυτό το ανέφερε σε όλες του τις επαφές προσθέτοντας δε πως “η Γερμανία πιστεύω ότι έχει αντιληφθεί αυτά που είπαμε”.Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η χώρα του είναι αντίθετη με το να χρησιμοποιηθούν για το άνοιγμα κεφαλαίων στοιχεία που θα βοηθήσουν στην λύση του Κυπριακού σε μια περίοδο που πάμε προς λύση του Κυπριακού, όπως υποστήριξε, διευκρινίζοντας παράλληλα πως “ούτε και από δω και πέρα θα αποδεχτούμε να χρησιμοποιηθούν για το άνοιγμα των κεφαλαίων τα στοιχεία που θα βοηθήσουν για την λύση του Κυπριακού”.   Η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί το επιχείρημά της για μη μεταφορά των στοιχείων του Κυπριακού στο άνοιγμα των κεφαλαίων κατά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και αυτή την στάση δεν έχει πρόθεση να την αλλάξει ούτε και σήμερα. Αυτό το ανέφερα κατά τις επαφές μου στην Γερμανία”, είπε ο Τούρκος Υπουργός και πρόσθεσε:”Πραγματικά ενώ πηγαίνουμε για λύση του Κυπριακού πρώτα πρέπει να διασφαλίσουμε τη λύση του Κυπριακού. Όταν το Κυπριακό λυθεί η Ελληνοκυπριακή διοίκηση θα άρει μαζί με την λύση όλα αυτά τα αιτήματά της. Με τους Γερμανούς συνομιλητές μου τα συζητήσαμε όλα αυτά με σοβαρότητα. Πιστέυω ότι καταλάβαμε ο ένας τον άλλο καλύτερα” δήλωσε καταλήγοντας ο Βολκάν Μποζκίρ.   Η Τουρκία συνεχίζει τους τακτικισμούς παριστάνοντας πως το Κυπριακό είναι δικοινοτικό ζήτημα, αφού εμείς πρώτοι δίξαμε τον δρόμο. Ως βοήθεια σε όλα αυτά τα παιχνίδια της Άγκυρας, εις βάρος του κυπριακού Ελληνισμού, λειτουργεί φυσικά και η μειοδοτική στάση που συστηματικά διατηρούν οι πολικάντηδες που μας κυβερνούν, πρώην και νύν, οι οποίοι διεθνώς συμβαδίζουν με την πλήρη υποβίβαση του Εθνικού μας προβλήματος, αντί να διεκδικήσουν όσα δικαιωματικά μας ανήκουν.