«Με λένε Ρίζο κι όπως θέλω τα γυρίζω»

Πως αλλάζουν οι καιροί… θα ΄λεγε πολύ εύλογα κανείς, αφού η χιλιοακουσμένη προεδρική ατάκα ”Στηρίζουμε ως ιδανική λύση αυτή της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας προς το συμφέρον όλων”, που άλλοτε διαλαλούσε ο κοινοτάρχης μας, μεταλλάχθηκε άρδην και τη θέση της πήρε μια άλλη, πιο ”βολική”. Σε σχετικές δηλώσεις του από την Πάφο λοιπόν, είπε ευθαρσώς πως συμμερίζεται τις απόψεις κάποιων που θεωρούν ότι δεν είναι το ιδανικότερο των πολιτευμάτων η ΔΔΟ, τονίζοντας παράλληλα ότι ήταν, όμως, ως ελέχθην η αδήριτος ανάγκη και σήμερα όσοι εισηγούνται το αντίθετο θα πρέπει να αναλογιστούν τι είναι το επόμενο. Να αναλογιστούν ποιες θα είναι οι συνέπειες από τη μη λύση και από το αν θα παραμείνει ο κατοχικός στρατός ή αν θα συνεχίσει ο εποικισμός των κατεχομένων. 

Εν ολίγοις, λύση ή ξαφνικός θάνατος… αφού μας περνά για πολλοστή φορά το μήνυμα πως η λύση της ΔΔΟ είναι αναπόφευκτη, προτρέποντας μάλιστα αν κάποιος έχει κάτι καλύτερο να προτείνει να του το πει. Μόνο που ξέχασε πως είναι αυτός ο Πρόεδρος. Αυτόν επέλεξε η πλειοψηφία ως τον ”ιδανικό ηγέτη” για να αναλάβει τα ηνία της Πατρίδας μας. Τι επιζητεί λοιπόν; Μερίδιο στην ευθύνη; Tη στιγμή που ο ίδιος ήδη έχει προχωρήσει σε κρυφές συμφωνίες με τον κατοχικό ηγέτη περί πληθυσμού και παραμονής εποίκων, κι ας το αρνιέται, τολμά να θέτει θέμα νέων προτάσεων από τους διαφωνούντες, που ποτέ του δεν έλαβε στα σοβαρά υπ’ όψιν; Και την απάντηση των διαφωνούντων τη γνωρίζει πολύ καλά, που δυστυχώς δεν υπάρχει στο δικό του φραστικό λεξιλόγιο. Ποιον κοροϊδεύει λοιπόν; Ας πάψει ο ασύστολος εμπαιγμός και το ξεδιάντροπο θέατρο εδώ!

Όταν οι ασυνείδητοι μιλούν για εντιμότητα

Στη συνέχεια επισήμανε πως δεν είναι σκοπός να επιβληθεί ο ένας έναντι του άλλου, αλλά να επιβληθεί το δίκαιο το οποίο θα αγκαλιάζει και Ελληνοκύπριους και Τουρκο”κύπριους”, μέσα από μια λύση που δε θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες αμφότερων των πλευρών. Μια ”έντιμη ειρήνη” όπως την αποκάλεσε, ώστε να σταματήσει η πατρίδα μας να θεωρείται κατεχόμενη, να απαλλαγούμε από τα κατοχικά στρατεύματα, να δώσουμε και να δημιουργήσουμε ένα κράτος που να είναι ανάλογο με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ και να δώσουμε δικαιώματα στους πολίτες μας ανάλογα και ίσα των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών. Άξιον απορίας πραγματικά, για ποιους διαπραγματεύεται τελικά ο Ν. Ανανστασιάδης… καθότι αυτό που προβάλει κατ’ επανάληψη δημόσια είναι τα περί δικαιωμάτων των Τ/”κ”, ωσάν και τους χρωστάμε κι από πάνω! Απαλλαγή από την κατοχή με παραμονή εποίκων και κατοχικό στρατό με εγγυήτρια την γενοκτόνο Τουρκία, δεν είναι ποτέ δυνατόν να υπάρξει. Κι ο πιο αδαής μπορεί να το αντιληφθεί. Προς τι λοιπόν αυτή η επιμονή; Τι άλλο επιδιώκει;

Οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ αγωνίστηκαν για την αυτοδιάθεση (όχι για την Ένωση)

Πριν την τέλεση των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Αγωνιστών Χλώρακας του ’55-’59, ο Ν. Ανανστασιάδης παρέστη και στο εθνικό μνημόσυνο των Αγωνιστών του αγώνα της ΕΟΚΑ της Κοινότητας Χλώρακας, που τελέστηκε στην εκκλησία της Παναγίας Χρυσοαιματούσης. Τέτοιες ”ευκαιρίες” ως γνωστόν δεν τις αφήνει ανεκμετάλλευτες ο κοινοτάρχης μας για να κάνει την σαθρή προπαγάνδα του. Θέλοντας να επαινέσει λοιπόν δολίως τους κατοίκους, είπε ότι λίγες περιοχές στον τόπο μας φέρουν τόσο βαριά τη σφραγίδα της ιστορίας όσο η ακτή της Χλώρακας, επισημαίνοντας πως από εκεί οι αγωνιστές σήκωσαν στα κρυφά το λάβαρο για την αυτοδιάθεση που οδήγησε σε ένα τετραετή αγώνα στον οποίο αναδείχθηκαν σπουδαίες αρετές που και εμείς οι ίδιοι ίσως δεν γνωρίζαμε ότι έκρυβε ο φιλήσυχος λαός μας. ”ΑΞΙΟΥΜΕΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΙΝ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ” ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που εξέφρασε το 95.7% των Ελλήνων Κυπρίων στο ενωτικό δημοψήφισμα του ’50 που προηγήθηκε του Αγώνος, ας του θυμίσει κάποιος του κ. Ανανστασιάδη, γιατί φαίνεται πως μες την παραζάλη του, το ”ξέχασε” και αυτό ένεκα της επερχόμενης τουρκοποίησης της πατρίδας μας, όπως και το ότι δυστυχώς ακόμη και οι γραικύλοι τυγχάνουν να ”γεννηθούν” Έλληνες. Με τη διαφορά ότι οι πρώτοι κάνουν τα πάντα για να καταστρέψουν ότι έπραξαν οι δεύτεροι που έδωσαν και τη ζωή τους για την πατρίδα.

Με τους Τ/”κ” συνυπήρχαμε ειρηνικά επί αιώνες

Σχολιάζοντας και την πρωτοβουλία ανέγερσης μνημείου ΕΟΚΑ στην περιοχή, είπε ότι αυτό θα απεικονίζει για πάντα, όπως τόνισε, το παράθυρο προς τον ορίζοντα του ελεύθερου κόσμου που άνοιξε για τον τόπο μας ο αγώνας της ΕΟΚΑ, θέλοντας να περάσει – εμμέσως πλην σαφώς – το προπαγανδιστικό μήνυμα ότι πρέπει να πάψουμε να είμαστε πλέον στενοκέφαλα ”οπισθοδρομικοί” και να γίνουμε φιλελεύθερα ”προοδευτικοί”. Αναφερόμενος δε στην πορεία προς την καταστροφή που πήραν τα πράγματα, όπως είπε μετά το 1960, επισήμανε ότι υπήρξαν συνθήκες που αντί να δημιουργούν τις προϋποθέσεις συνύπαρξης, όπως και ο πρότερος βίος των δύο κοινοτήτων για αιώνες, οδήγησαν τα σφάλματα να διαδέχονται το ένα το άλλο, για να φτάσουμε δυστυχώς στην καταστροφή του ’74. Η παραχάραξη της ιστορίας μας σε όλο της το μεγαλείο…

Κάπως έτσι και τότε ήταν που ο υπερΕθνάρχις Μακάριος ”εξαναγκάστηκε” να δράσει στη βάση της επιλογής του «μικρότερου κακού» και να στραφεί στη δήθεν στρατηγική επιλογή της ”ανεξαρτησίας” για να αποφευχθεί η διχοτόμηση. Και να που δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται, με τον σημερινό Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ακολουθώντας τυφλά τα ίδια χνάρια να κάνει ακριβώς τις ίδιες τραγικές ”επιλογές”, αυτές του «οδυνηρού συμβιβασμού» στη θέση του «μικρότερου κακού», και της «ανεξάρτητης ΔΔΟ» έναντι της «ανεξαρτησίας». Kαι είδαμε τι επήλθε στη συνέχεια. Αναρωτιέστε ακόμη που οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια; Οι προσωπικές φιλοδοξίες αυτού του εγωιστή και υπερόπτη πολιτικάντη είναι υπεράνω πάντων, και είναι δεδομένο ότι μόνο την καταστροφή θα επιφέρουν στον τόπο μας. Με δυο λέξεις είναι: Εθνικά Επικίνδυνος!