Πλώρη για ξεπάγωμα του τουρκικού διαπραγματευτικού κεφαλαίου υπ’ αριθμόν 17, για την «Οικονομική και νομισματική πολιτική», βάζουν Βρυξέλλες και Άγκυρα, προσβλέποντας στη σύγκληση διακυβερνητικής διάσκεψης μέχρι το τέλος Ιουνίου, επί λετονικής προεδρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει διαβιβάσει προς τις Βρυξέλλες την «αναθεωρημένη διαπραγματευτική του θέση» επί του συγκεκριμένου κεφαλαίου, ενώ η Κομισιόν έχει ήδη αρχίσει την επεξεργασία του αναθεωρημένου σχεδίου «Κοινής θέσης» των κρατών-μελών, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις προσεχείς βδομάδες.  

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 προϋποθέτει την εκπλήρωση προϋποθέσεων, με κυριότερη την άρση του βέτο της Γαλλίας, η οποία αποτελεί το μοναδικό κράτος-μέλος που έχει μπλοκάρει το υπό αναφορά τουρκικό κεφάλαιο. 

Η εξασφάλιση της συγκατάθεσης όλων των κρατών-μελών. Πέραν του τυπικού στοιχείου, δηλαδή της απαιτούμενης ομοφωνίας των «28», η εν λόγω προϋπόθεση αποκτά ουσιαστική σημασία, καθώς η Γαλλία είχε παγώσει μονομερώς το κεφάλαιο 17.

Την απόφαση αυτή είχε λάβει το 2007 ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, θεωρώντας ότι η «Οικονομική και νομισματική πολιτική» και το ενιαίο νόμισμα, ευρώ, συνδέονται με τη δυνατότητα μιας υποψήφιας χώρας να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Νικολά Σαρκοζί θεωρούσε ότι η Τουρκία μπορεί να αποκτήσει «ειδική σχέση» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι και καθεστώς πλήρους ένταξης.

Κύκλοι στις Βρυξέλλες και στην Άγκυρα εκτιμούν πάντως ότι ο διάδοχος του Νικολά Σαρκοζί, Φρανσουά Ολάντ, θα προχωρήσει στην άρση του δικαιώματος αρνησικυρίας, όπως είχε πράξει και στις 5 Νοεμβρίου 2013, αίροντας το βέτο του προκατόχου του και στο τουρκικό διαπραγματευτικό κεφάλαιο «Περιφερειακή πολιτική και διαρθρωτικά εργαλεία».

Ρόλο-κλειδί πάντως αναμένεται να διαδραματίσει και το Βερολίνο, το οποίο θεωρεί ότι αυτό που προέχει είναι το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 για τα «Θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη», τα οποία μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και το άνοιγμα των κεφαλαίων 5 για τον «Ανταγωνισμό», 8 για τις «Δημόσιες συμβάσεις» και 19 για την «Κοινωνική πολιτική και απασχόληση», τα οποία δεν μπλοκάρονται από κανένα κράτος-μέλος, αλλά η Τουρκία δεν έχει κάνει το παραμικρό για να ευθυγραμμιστεί με το κοινοτικό κεκτημένο που περιλαμβάνουν.  

Επίσης, η διασφάλιση ότι δεν θα εκδηλωθούν νέα κρούσματα καταπάτησης των θεμελιωδών ελευθεριών από την κυβέρνηση Ερντογάν, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται ότι τα κράτη-μέλη δεν θα μπορούσαν να συναινέσουν στο άνοιγμα-ξεπάγωμα διαπραγματευτικού κεφαλαίου.

Κοινοτική πηγή διευκρίνισε ότι εάν εκδηλωθεί ένα νέο κύμα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, τότε πιθανότατα τα κράτη-μέλη να βάλουν σε διαδικασία αναμονής το ξεπάγωμα του κεφαλαίου «Οικονομική και νομισματική πολιτική», καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα θεωρηθεί ότι επιβραβεύουν τις αντιδημοκρατικές μεθόδους της κυβέρνησης Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2013 η Γερμανία προέβαλε ενστάσεις στο άνοιγμα του κεφαλαίου «Περιφερειακή πολιτική και διαρθρωτικά εργαλεία», ως αποτέλεσμα της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων στην Τουρκία. Εν τέλει το άνοιγμα του εν λόγω κεφαλαίου μετατέθηκε μερικούς μήνες αργότερα, αφού τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις του τουρκικού κράτους κατά των διαδηλωτών.  

Οι ίδιοι κοινοτικοί κύκλοι εκφράζουν ανησυχία για τους συνεχιζόμενους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης, για τις διώξεις κατά ΜΜΕ, δημοσιογράφων και συγγραφέων, αλλά και για τη στάση που τηρεί η κυβέρνηση Ερντογάν έναντι της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και των αστυνομικών Αρχών.  

Κύκλοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το σκηνικό γύρω από το πιθανολογούμενο ξεπάγωμα του κεφαλαίου 17 αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό τον Μάιο.  

Πρώτο βιολί η Βρετανία  

Η Βρετανία βρίσκεται για μια ακόμη φορά στην πρώτη γραμμή στήριξης της προσπάθειας για ξεπάγωμα του κεφαλαίου των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων υπ’ αριθμόν 17, για την «Οικονομική και νομισματική πολιτική».

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Λονδίνο έχει εκδηλώσει παρεμβάσεις προς τις Βρυξέλλες αλλά και προς το Παρίσι, επιστρατεύοντας τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας και την «ανάγκη» διατήρησης της ενταξιακής της διαδρομής, με στόχο την πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση Ολάντ φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι «επί της αρχής» δεν μπλοκάρει κανένα τουρκικό διαπραγματευτικό κεφάλαιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει ανοίξει 14 διαπραγματευτικά κεφάλαια από σύνολο 35, εκ των οποίων 1 έχει κλείσει. Άλλα 14 έχουν παγώσει λόγω Κυπριακού, 8 με κοινοτική ομόφωνη απόφαση, το 2006, και 6 με μονομερή απόφαση που έλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία το 2009.

Μόνο μία ένωση Εθνικιστικών Κινημάτων μπορεί να ανακόψει αποτελεσματικά την ενταξιακή πορεία της Ευρώπης. Κινήματα τα οποία οραματίζονται την Ευρώπη των Εθνών, στην οποία η Τουρκία δεν έχει απολύτως καμία θέση. Οι υπόλοιπες πολιτικές ομάδες, δέσμιες στα οικονομικά συμφέροντα και κάτω από τα χαμόγελα των Κυπρίων Ευρωβουλευτών, ευνοούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη. 

Με τα χαμόγελα, τα “ΝΑΙ” και τα μάλιστα δεν πάμε μπροστά…