Αυτές τις ημέρες ακούστηκαν πολλά και το 2020 ζήσαμε ακόμη περισσότερα για τα οποία 15 λεπτά δεν αρκούν για να αναφερθώ στην ολότητά τους. Έτσι θα περιοριστώ στα πιο σημαντικά.

Ως Βουλευτής Αμμοχώστου, δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Επαρχία μου, όπως επίσης και στις εξελίξεις στην κατεχόμενη μας Πόλη. Η Ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου μετά τους χειρισμούς της κυβέρνησης έχει καταντήσει Επαρχία δεύτερης κατηγορίας. Η ανεργία, η οικονομική καταστροφή και η κατακόρυφη αύξηση τη φτώχιας περιγράφουν την τραγική εικόνα. Πέρα από την οικονομική εξαθλίωση, έχουμε δει μια Επαρχία να μένει χωρίς Γενικό Νοσοκομείο και τις προειδοποιήσεις όλων των προηγούμενων μηνών να έχουν πέσει στο κενό.

Όσο αφορά την κατεχόμενη μας Πόλη, έχουμε δει τον Νεοσουλτάνο της Άγκυρας να μπαίνει στη κλειστή πόλη των Βαρωσίων για να εξυπηρετήσει τα δικά του επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων. Θα έπρεπε να απαιτήσουμε το εμπάργκο όπλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την Τουρκία και να προχωρήσουμε στο άμεσο κλείσιμο των Οδοφραγμάτων.

Μέσα στη κρίση που έχει προκαλέσει η επιδημία, σε συνδυασμό με τους τραγικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, υπάρχουν και κάποια θετικά στοιχεία που δίνουν τουλάχιστον ελπίδα για το μέλλον αυτού του τόπου. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό που το τελευταίο διάστημα απέδειξε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τους αξίζουν συγχαρητήρια.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να αναφέρω κάτι που καμία πολιτική δύναμη δεν αγγίζει. Υποτίθεται ότι ο τόπος μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη κατάσταση και έχει ακουστεί πολλές φορές ότι θα έπρεπε να κηρύξουμε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε αυτή λοιπόν τη κρίσιμη περίοδο, υπάρχουν συμπατριώτες μας που τα εισοδήματα τους δεν έχουν αλλοιωθεί και αυτά τα εισοδήματα, είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα. Την ίδια ώρα που η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας έχει υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά, οι Υπουργοί, οι Βουλευτές και γενικότερα οι αξιωματούχοι αυτού του κράτους συνεχίζουν να απολαμβάνουν τους ίδιους παχυλούς μισθούς. Την ίδια ώρα που κάποιοι μαζί με τον 13ο μισθό θα εισπράξουν μόλις για ένα μήνα 10000, μεγάλη μερίδα των συμπατριωτών μας θα μείνει στο έλεος του Θεού.

Και επειδή η παραλογία έχει και άλλες προεκτάσεις θα αναφερθώ εν τάχει σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Μετά τη τρομοκρατία και τη τρομολαγνεία που μεταφέρεται στον κόσμο, η λύση που προτείνουν οι αρμόδιοι είναι ο εμβολιασμός με αμφιβόλου προέλευσης, ποιότητας και αποτελεσματικότητας εμβολίου, σε ανήλικους, νεαρούς και υγιείς ανθρώπους. ΟΧΙ κύριοι, δεν θα πάρουμε. Οι πράξεις σας τόσα χρόνια μας έχουν πείσει ότι δεν θέλετε το καλό μας.

Όσον αφορά κάποια επιμέρους εργασιακά ζητήματα υπάρχει μία μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μας που εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν δει τις κούφιες υποσχέσεις της Κυβέρνησης και των κομμάτων να παίρνουν σάρκα και οστά. Αναφέρομαι στους Συμβασιούχους Οπλίτες, στο Βοηθητικό Γραμματειακό Προσωπικό των σχολείων και στους αορίστου χρόνου υπαλλήλους. Όλοι αυτοί περιμένουν να αποκτήσουν τα βασικά εργασιακά δικαιώματα και ένα χρονοδιάγραμμα για τη μελλοντική τους σταδιοδρομία.

Τις προηγούμενες μέρες, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, έχουμε ακούσει φοροφυγάδες να μιλάνε για πάταξη της φοροδιαφυγής, έχουμε ακούσει διεφθαρμένους να μιλάνε για πάταξη της διαφθοράς, έχουμε ακούσει διαπλεκόμενους να μιλάνε για πάταξη της διαπλοκής.

Έχουμε ακούσει προέδρους πολιτικών κομμάτων να έχουν το θράσος να μιλούν για τα δικαιώματα και τα θέλω του πολίτη.

Ποιοι;

Αυτοί που ψήφισαν και νομιμοποίησαν τις εκποιήσεις των τραπεζών, αυτούς που έδωσαν λευκή επιταγή στη κυβέρνηση για τη διαχείριση της επιδημίας, αυτοί που τα δικηγορικά τους γραφεία συμμετείχαν στην έκδοση χρυσών διαβατηρίων, αυτοί που τα δικηγορικά τους γραφεία στα δικαστήρια υπερασπίζονται τις τράπεζες, αυτοί που τόσα χρόνια έχουν καταντήσει τον Έλληνα της Κύπρου πολίτη δεύτερης κατηγορίας και αυτοί που με τη ψήφο τους δίνουν τόσα επιδόματα στον κάθε λογής κουβαλητό της Άγκυρας για να μπορούν επίσης να το εκμεταλλεύονται οικονομικά τα ίδια δικηγορικά γραφεία.

Αυτοί που όποτε θυμηθούν παρουσιάζονται ως προασπιστές των συμφερόντων του λαού μας, διαχρονικά έχουν αποδείξει ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων.

Σήμερα, η Βουλή κατά πλειοψηφία θα εγκρίνει πάνω από 40 τροπολογίες που θα ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό. Τροπολογίες που στο σύνολό της η αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει. Αυτές τις τροπολογίες το ΕΛΑΜ τις θεωρεί ως επί το πλείστον σωστές και ανεξαρτήτου κομματικής προέλευσης θα τις ψηφίσει έτσι ώστε να ασκηθεί καλύτερος κοινοβουλευτικό έλεγχος, για να διορθωθούν κάποιες κοινωνικές αδικίες και για να επιβεβαιώσουμε σε όσους πραγματικά θέλουν να αντιληφθούν ότι είμαστε οτιδήποτε άλλο, εκτός από δεκανίκι του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ένα άλλο πολύ ενδιαφέρον κεφάλαιο, που δεν πρόκειται να το ακούσετε από άλλη «πατριωτική» εντός πολλών εισαγωγικών παράταξη, είναι ο τομέας του Κυπριακού και η σχέση του με τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους Πολιτικούς Αρχηγούς να μεταβούν στο Κρανς Μοντανά, θα μπορούσε κάλλιστα το ΔΗΚΟ, που ξαφνικά παρουσιάζεται ως ο θεματοφύλακας της κάθαρσης, να μην ψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό, εκτός κι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άλλαζε στάση όσο αφορά τις τότε συνομιλίες. Προφανώς σε εκείνη τη περίπτωση, δεν υπήρχε σημαντικός λόγος για το Δημοκρατικό Κόμμα να θέσει ζήτημα καταψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού.

Ακούμε τις τελευταίες μέρες παραδόξως και εντέχνως ότι ο κρατικός προϋπολογισμός συνδέεται με την πάταξη της διαφθοράς. Είναι πολύ περίεργο γιατί οι δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος και άλλων πρωτοκλασάτων στελεχών του ΔΗΚΟ γίνονται με τόση ένταση και πάθος, ενώ την ίδια στιγμή, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε δει το Δημοκρατικό Κόμμα να προσπαθεί με τον ίδιο ζήλο να προωθηθεί ενώπιον της ολομέλειας το σχέδιο απόφασης που αναγκάζει τη κυβέρνηση να δώσει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στον γενικό ελεγκτή. Η πρόταση αυτή, που έχει κατατεθεί από τον κ. Περδίκη, μας βρίσκει σύμφωνους και αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η στάση του κόμματος της  συγκυβέρνησης.

Φέτος, για πρώτη φορά, βλέπουμε πάγιες μας θέσεις να ενσωματώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Σε μια δημοκρατική χώρα θα έπρεπε οι πολιτικές δυνάμεις να λειτουργούν με βάση το συμφέρον του έθνους, της πατρίδας και κατ’ επέκταση της ευημερίας του λαού μας. Εάν με τη ψήφιση του προϋπολογισμού καταφέρουμε να κερδίσουμε την αύξηση της κατώτατης σύνταξης, της αύξηση των Αμυντικών Δαπανών για την αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων, την μείωση ή και την αποκοπή των κονδυλίων για τους αιτητές ασύλου, την αποκοπή του ρατσιστικού επιδόματος για δωρεάν φοίτηση τουρκοκυπρίων μαθητών για δωρεάν φοίτηση τουρκοκυπρίων μαθητών σε ιδιωτικά σχολεία των ελεύθερων περιοχών, τότε δεν θα έπρεπε να αλλάξουμε τη στάση μας;

Εάν σε αυτά προσθέσουμε και τις 40 τροπολογίες του συνόλου της  αντιπολίτευσης, τότε αυτόματα μπορεί κάθε πολιτική δύναμη που θα στηρίξει τον προϋπολογισμό να δηλώνει ξεκάθαρα ότι έχει πετύχει σημαντικές αλλαγές.

Επειδή δεν θα μπορούσα να αφήσω αναπάντητες τις κατηγορίες των τελευταίων ημερών, προς το Κίνημά μας, ότι δήθεν είμαστε το παρακλάδι της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του Αβέρωφ Νεοφύτου. Θα παραθέσω μια σειρά από στοιχεία που ακόμα και η ηγεσία του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ δεν μπορούν να αρνηθούν.

 1. Στις ευρωεκλογές του 2019, είχαμε δει τον Δημοκρατικό Συναγερμό σε πλήρη ταύτιση με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ να πριμοδοτούν την ΕΔΕΚ για να μη μπουν οι «κακοί» εθνικιστές του Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 2. Όλοι οι αναλυτές και στατιστικολόγοι στη Κύπρο επιβεβαιώνουν ότι τη μεγαλύτερη εκλογική ζημιά προς τον Δημοκρατικό Συναγερμό την προκαλεί το ΕΛΑΜ.
 3. Όσο αφορά τη νομοθετική εργασία, με τα κυβερνητικά νομοσχέδια, το ΕΛΑΜ έχει ψηφίσει τα λιγότερα σε σύγκριση με τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
 4. Οι προτάσεις νόμου της αντιπολίτευσης έχουν ψηφιστεί ως επί το πλείστον από το Κίνημά μας
 5. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι το κόμμα που έχει ψηφίσει τις λιγότερες προτάσεις νόμου ή τροπολογίες του ΕΛΑΜ.
 6. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ακόμη και στον σχεδιασμό του ψηφοδελτίου του, έχει ως κύριο σκοπό να πλήξει το ΕΛΑΜ
 7. Σας υπενθυμίζω ότι την πρωτοβουλία για την ψήφιση του Ενωτικού Δημοψηφίσματος την είχε αναλάβει το ΕΛΑΜ και πρωτεργάτης για την κατάργησή της ήταν ο Δημοκρατικός Συναγερμός, χέρι – χέρι με το ΑΚΕΛ
 8. Έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη όσο αφορά τι διαχείριση του τραπεζικού συστήματος
 9. Έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετη θέση όσον αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού
 10. Έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετη θέση όσον αφορά την πολιτική των ανοικτών οδοφραγμάτων
 11. Έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετη θέση όσον αφορά την κοινωνική πολιτική
 12. Έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετη θέση όσον αφορά το Κυπριακό
 13. Η δίκη μας θέση όσον αφορά τους εγκληματίες του λευκού κολλάρου είναι ότι πρέπει να οδηγηθούν στην φυλακή και να επιστρέψουν τα κλεμμενα πίσω στο λαό.
 14. Η δική μας θέση όσον αφορά την Ελληνορθόδοξη πίστη μας είναι ότι οι Εκκλήσιες θα πρέπει να είναι ανοιχτές. Η θρησκεία μας ανέκαθεν ήταν ο προστάτης σε κάθε δύσκολη στιγμή του Έθνους. Το 2020 όμως οι φιλελεύθεροι υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης αποφάσισαν να κλείσουν το σπίτι του Θεού.

Πριν τελειώσω θα ήθελα να ρωτήσω δημόσια. Σε ένα μήνα θα έχουμε πάταξη της διαφθοράς ή θα την κρύψουμε και πάλι κάτω από το χαλί;

Τις επόμενες μέρες το ΕΛΑΜ, ο Πρόεδρος του, ο υποφαινόμενος, οι δημοτικοί σύμβουλοι του κινήματος και τα στελέχη του θα διαθέσουν περίπου 50.000 ευρώ για να χαρίσουμε σε 2500 οικογένειες συμπατριωτών μας τα βασικά εν όψει της ιερής γιορτής των Χριστουγέννων. Τα λεφτά δηλαδή που πληρωνόμαστε από τον φορολογούμενο πολίτη, θα τα επιστρέψουμε στους δυσπραγούντες αδερφούς μας έτσι ώστε να έχουν τα απαραίτητα.

Καλά Χριστούγεννα στους Έλληνες της Κύπρου και στην Πατρίδα μας Καλή Λευτεριά.