Ένας μήνας έχει περάσει από τη προηγούμενη συζήτηση σχετικά με την έγκριση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Με βάση τα όσα λέχθηκαν τότε από διάφορα κόμματα μέχρι σήμερα θα έπρεπε να συντελεστούν τα εξής:

Να υπάρξει κάθαρση στα θέματα Διαφθοράς. Τίποτα δεν συνέβηκε, αντιθέτως όλα κρύφτηκαν κάτω από το χαλί. Το γεγονός αυτό δικαιώνει πλήρως το ΕΛΑΜ για την εξαρχής πρόβλεψή μας πως οι διαφωνίες για τον προϋπολογισμό είναι απλά προεκλογικό τέχνασμα.

Επιμένουμε το συντομότερο να δοθεί στη δημοσιότητα η Λίστα Γιωρκάτζη. Έχουμε τάξει στους πολίτες τη δημοσιοποίηση εκείνης της Λίστας. Τότε θα δούμε και τους διεφθαρμένους.

Θα γίνουν εκλογές. Δεν θα γίνουν. Και αυτό γιατί η ψήφιση του Προϋπολογισμού σε ένα κράτος με προεδρικό σύστημα δεν αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στους κυβερνώντες, αλλά έγκριση των δαπανών. Άρα δεν προβλέπονται πρόωρες εκλογές. Αυτό όμως θα μπορούσε να γίνει μόνο αν η πλειοψηφία των κομμάτων αποφάσιζε υπέρ για αυτοδιάλυση της Βουλής τον περασμένο Νοέμβριο.

Από την πρώτη ημέρα, κατά την ορκομωσία μας ως Βουλευτές είχα αναφέρει: Έξω από αυτή την αίθουσα υπάρχει ένας Λαός που υποφέρει. Σκοπός μας είναι με τις πράξεις μας να βοηθήσουμε στην επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν.

Το ΕΛΑΜ σε αυτή την κρίσιμη στιγμή θα τηρήσει τα όσα δήλωσα εκείνη την ημέρα. Μοναδικός γνώμονας στη λήψη απόφασης για εμάς αποτελεί το συμφέρον του απλού κόσμου.

Της κοινωνίας δηλαδή που τη δεδομένη χρονική περίοδο κάτω από το βάρος του υποχρεωτικού εγκλεισμού, της απώλειας οικογενειακού εισοδήματος και της παρατεταμένης ψυχολογικής πίεσης αναμένει στήριξη για να μπορέσει να ορθοποδήσει.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αν δεν υπάρξει προϋπολογισμός τα πάντα είναι στον αέρα.

Γνωρίζετε ότι συνταξιούχοι, ανάπηροι, μονογονιοί και άλλοι δικαιούχοι δεν θα πάρουν τίποτε από το κράτος και όλα θα παραλύσουν.

Γνωρίζετε ότι αρκετές επιχειρήσεις είναι κλειστές από τον περασμένο Μάρτιο ενώ οι υποχρεώσεις τους τρέχουν.

Γνωρίζετε ότι οι επηρεαζόμενοι του Δεκεμβρίου δεν έχουν ακόμα πληρωθεί.

Γνωρίζετε ότι γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας τους οποίους αρκετές φορές όλοι σας έχετε δημοσια ευχαριστήσει για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της επιδημίας κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι;

Επομένως όσοι σήμερα καταψηφίζουν δεν τιμωρούν την Κυβέρνηση Αναστασιάδη όπως ισχυρίζονται αλλά τον ίδιο το Λαό μας.

Άλλωστε το προσεχές διάστημα υπάρχουν προς ψήφιση αρκετά κυβερνητικά νομοσχέδια που μπορούμε να εκφράσουμε όλοι τις διαφωνίες μας σε αυτά τα πλαίσια.

Θέτοντας ως άμεση προτεραιότητα την εξεύρεση λύσεων για σημαντικά ζητήματα προχωρήσαμε στην κατάθεση σειράς προτάσεων και τροπολογιών.

Εν συντομία αναφέρω ενδεικτικά
Για τις εκποιήσεις καταθέσαμε τρεις προτάσεις νόμου:

Α) Η πρώτη αφορά την καθολική αναστολή των Εκποιήσεων μέχρι την 30η Ιουνίου. Την πρόταση αυτή την απορρίψατε όλοι σας την ημέρα ψήφισης του Κρατικού Προϋπολογισμού. Τυχόν αποδοχή της θα μπορούσε να δώσει μία προσωρινή λύση μέχρι να ρυθμίσουμε νομοθετικά το ζήτημα.

Β) Η δεύτερη αφορά την μη καταβολή φόρου για κέρδος που προκύπτει από τη διάθεση οποιουδήποτε ακινήτου εκποιείται χωρίς τη συγκατάθεση του δανειολήπτη. Μέχρι σήμερα οι υφιστάμενες νομοθετικές ρυθμίσεις ευνοούν τις Τράπεζες. Η δική μας πρόταση καλύπτει όλους τους δανειολήπτες οι οποίοι χάνουν την περιουσία τους από εκποιήσεις χωρίς τη συγκατάθεση τους και καλούνται επιπλέον να καταβάλουν κεφαλαιουχικό φόρο.

Γ) Η τελευταία πρόταση, αφορά το δικαίωμα προσφυγής ενώπιον της Δικαστικής Δικαιοσύνης για να προσβάλει τις υπερβολικές απαιτήσεις που τίθονται εκβιαστικά εκ μέρους των Τραπεζικών Ιδρυμάτων. Ευτυχώς εισακουστήκαμε εν μέρει.

Τις τελευταίες ημέρες επίσης καταθέσαμε πρόταση προς το αρμοδιο υπουργείο για μείωση των τελών κυκλοφορίας για το 2021 κατά 50%. Λαμβάνοντας υπόψιν τις υποχρεωτικές απαγορεύσεις μετακίνησης για αρκετούς μήνες το 2020, ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται και αυτό το διάστημα χωρίς χρονικό ορίζοντα τερματισμού. Πιστεύουμε πως οι πολίτες δικαιούνται αισθητές οικονομικές ελαφρύνσεις σε αυτό το τομέα.

Επίσης σημαντικά ζητήματα όπως η κατώτατη σύνταξη και οι αμυντικές δαπάνες ενσωματώθηκαν στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στο Κυπριακό και την επικείμενη Πενταμερή Διάσκεψη. Για εμάς το εθνικό θέμα αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα και ξεκαθαρίζουμε τα εξής: Διαφωνούμε πλήρως με την επίκειμενη Πενταμερή Διάσκεψη. Η Τουρκία επιχειρεί να εντάξει στο διάλογο απαράδεκτες θέσεις όπως τα δύο κράτη και η πολιτική ισότητα.

Ακόμα και σε επίπεδο συμβολισμού προσπαθεί να παρουσιάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ηγέτη κοινότητας πράγμα που υποβαθμίζει συνολικά την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ αντίστοιχα αναβαθμίζει το κατοχικό έκτρωμα. Καμία από αυτές τις θέσεις δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή. Ο μόνος στόχος για την εξωτερική μας διπλωματία πρέπει να είναι η επιβολή εμπάργκο όπλων και η αποκοπή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς την Τουρκία του Ερντογάν.

Διακυρήττουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι είμαστε το νόμιμο κράτος και είναι οι παράνομοι εισβολείς.

Κύριε Πρόεδρε,

Το ΕΛΑΜ εμμένει σταθερό στην άποψή του και ψηφίζει ως ακολούθως:

  • ΟΧΙ στις δαπάνες για αιτητές πολιτικού ασύλου
  • Όχι στις δαπάνες για συντήρηση και διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων
  • Όχι στις δαπάνες για φοίτηση τουρκοκύπριων μαθητών σε ιδιωτικές σχολές
  • Στηρίζουμε τα υπόλοιπα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως παραχωρούμε λευκή επιταγή σε κανένα.

Η θετική μας ψήφος, ΔΕΝ είναι ψήφος εμπιστοσύνης στη φιλοσοφία του Προϋπολογισμού.

Είναι έμπρακτη στήριξη στη κάθε μία και στον κάθε ένα που αγωνίζεται καθημερινά για προσωπική και επαγγελματική επιβίωση.

Δεν ζητήσαμε ούτε προσωπικές, ούτε κομματικές χάρες όπως διάφοροι ψιθυρίζετε.

Τη λογική του παζαριού εσείς την καθιερώσατε εδώ και δεκαετίες.

Δεκάδες σκάνδαλα που ρήμαξαν τον τόπο φέρουν τη σφραγίδα σας και είσαστε όλοι συνένοχοι για τη διαφθορά.

Το ΕΛΑΜ έχει πολύ πιο ψηλά τον πήχη. Θέλουμε μια μέρα να νοιώσει όλος ο Λαός μας περήφανος για τον τόπο του.

Χρίστος Χρίστου
Πρόεδρος
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)

Ομιλία κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού – 21/01/2021