Η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου εν μέρη κινείται προς την ορθή κατεύθυνση, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί και ως ανάχωμα απέναντι στο παράνομο μνημονίου οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Εν τούτοις δεν μπορούμε να κρύψουμε τους εντονότατους προβληματισμούς μας αναφορικά με την μη συμπερίληψη του Καστελόριζου στην συμφωνία, αφήνοντας ένα μεγάλο και ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων εκτός. Παρόλο που η τμηματική οριοθέτηση ΑΟΖ μπορεί να αποτελεί μια τακτική, εν τούτοις αναμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο της Συμφωνίας και κατά πόσο έχουν τεθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για ολοκλήρωση της οριοθέτησης.

Επί τη ευκαιρία, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) επαναλαμβάνει την πάγια του θέση για άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, με καθορισμό του τρικρατικού σημείου μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, ενέργειες που θα αναβαθμίζουν γεωπολιτικά ευρύτερα τον ελληνισμό.

Με δεδομένη την κλιμακούμενη προκλητικότητα, επιθετικότητα καθώς και τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα γίνει αποδεκτή καμία άλλη δικαιολογία, ούτε άλλη καθυστέρηση.

Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)