Προβληματισμό προκαλεί η απόδραση κρατούμενου του Κέντρου Εξωιδρυματικής Απασχόλησης του Σοφρωνιστικού Ιδρύματος.

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά κυρίως για το πώς ένας κρατούμενος φερόμενος και ως χρήστης ναρκωτικών ουσιών βρέθηκε στο πρόγραμμα της Εξωιδρυματικής Απασχόλησης, στο οποίο όσοι είναι ενταγμένοι είναι ελεύθεροι να δουλεύουν από τις 08:00 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα εκτός φυλακών.

Όπως είναι αυτονόητο οι κρατούμενοι που είναι ενταγμένοι στο Κ.Ε.Α προτού εισέλθουν εντός των κρατητηρίων υπόκεινται σε σωματικό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατάδικος αντέδρασε στην έρευνα, διότι υπήρξαν υποψίες για ναρκωτικές ουσίες ραμμένες στην φανέλα που φορούσε. Οι δεσμοφύλακες ζήτησαν να την βγάλει και αυτός αντέδρασε και άρχισε πλέον να τρέχει ημίγυμνος στους γύρω δρόμους. Μετά απο κυνηγητό περίπου 45 λεπτών ο κρατούμενος συνελήφθη.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η ένταξη κρατουμένων στο Κέντρο Εξωιδρυματικής Απασχόλησης απαιτεί συγκεκριμένες προυποθέσεις από τους κρατούμενους. Οι υπεύθυνοι που αποφασίζουν για την ένταξη ή όχι στην συγκεκριμένη περίπτωση είχαν εξετάσει το παρελθόν του κατάδικου και την γενικότερη συμπεριφορά του; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα θα πρέπει να απαντηθούν προτού αντιμετωπίσουμε χειρότερες καταστάσεις.