Το Υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της πρώτης συνεδρίασης της τριμερούς επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Πακιστάν, προκειμένου να «συζητηθεί η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας» μεταξύ των τριών χωρών.
Η συνάντηση έγινε τον περασμένο μήνα και στην συνάντηση Σαουδικής Αραβίας – Πακιστάν συζητήθηκαν οι εξελίξεις στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών και ειδικών δυνατοτήτων, καθώς και μεταφορά και ο εντοπισμός της βιομηχανίας και της επιστημονικής έρευνας.
Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – Πακιστάν έχουν διαμορφώσει μια ενεργή διάσταση στην ανάπτυξη του ρυθμού των διμερών σχέσεων μεταξύ τους σε διάφορα επίπεδα και έχουν ανέλθει στο επίπεδο της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» και ενισχύουν τις σχέσεις τους στον στρατό, την ασφάλεια και άλλους τομείς, σύμφωνα με το Σαουδικό Πρακτορείο Τύπου. Κατά την συνάντηση παρών ήταν ο Διευθυντής του Γενικού Επιτελείου του Πακιστανικού Στρατού και ο Βοηθός Υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας.
Κατά την συνάντηση με την Τουρκία η Σαουδική Αραβία συζήτησε τον χάρτη συνεργασίας στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών, την μεταφορά και εντοπισμό τεχνολογίας και την ανάπτυξη επιστημονικής έρευνας σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας. Από πλευράς Τουρκίας παρόντες στην συζήτηση ήταν ο Υφυπουργός Άμυνας και ο επικεφαλής αμυντικών βιομηχανιών της Τουρκίας και ο Βοηθός Υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας.
Οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας εισήλθαν πρόσφατα σε νέα φάση, αφού οι δύο χώρες υπέγραψαν στις 7 Αυγούστου μία συμφωνία και δύο μνημόνια κατανόησης μεταξύ ορισμένων σαουδαραβικών εταιρειών που ειδικεύονται στη στρατιωτική αμυντική βιομηχανία και τουρκικές αμυντικές εταιρείες, για την τοπική βιομηχανία drones και τα εξαρτήματα της στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας.
Η εταιρεία Στρατιωτικών Βιομηχανιών της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής τοπικής προσαρμογής με την τουρκική εταιρεία «Baykar Technology» για τον εντοπισμό βιομηχανίας drones στη Σαουδική Αραβία.
Αυτές οι πληροφορίες δεν θα μας ενδιέφεραν αν δεν είχαμε το πρόβλημα κατοχής του 40% των εδαφών μας από την Τουρκία. Τώρα όμως μας ενδιαφέρουν γιατί είναι και οι τρείς αυτές χώρες ηγέτιδες του μουσουλμανισμού και αποδεδειγμένα τουλάχιστον οι δύο, εχθροί της πατρίδας μας. Γιατί γίνονται οι συνεδριάσεις αυτές στην Σαουδική Αραβία; Για αμυντικές συνεργασίες μας ανακοινώνουν. Η Τουρκία κατάφερε να έχει μια από τις μεγαλύτερες πολεμικές βιομηχανίες στον κόσμο με ανεπτυγμένα μάλιστα οπλικά συστήματα.
Το Πακιστάν δυστυχώς απέκτησε πυρηνικά όπλα και τεχνολογία με την βοήθεια της Αμερικής και τώρα όλοι φοβούνται μήπως και δώσει πυρηνική τεχνολογία στην Τουρκία και την βοηθήσει να δημιουργήσει πυρηνικά όπλα με την βοήθεια των πυρηνικών αντιδραστήρων που της έφτιαξε η Ρωσία με το αζημίωτο. Όσο για την Σαουδική Αραβία, αυτή έχει τα λεφτά να αγοράσει ότι θέλει από την Τουρκία και το Πακιστάν. Δεν την φτάνουν τα οπλικά συστήματα που της πουλάει η Αμερική και άλλες χώρες. Μόνο που όταν κινδύνευε πριν μερικά χρόνια από την Υεμένη, είναι η Ελλάδα που τις έδωσε δωρεάν συστοιχίες “Patriot”, με οδηγίες της Αμερικής, για να προστατευτεί αυτή και τα σπίτια των Αμερικάνων τεχνικών της εταιρείας ARAMCO που εργάζονται εκεί.
Δυστυχώς ο λαός μας έχει κοντή μνήμη. Όλοι ξέχασαν το βράδυ της 14ης Αυγούστου το 1974 το ΡΙΚ που μετέδιδε κατά λέξη: «Ο ηγέτης του Πακιστάν Ζία Αλ Χάκ και της Λιβύης Μαμουάρ Καντάφι δήλωσαν απόψε ότι διαθέτουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στην διάθεση της Τουρκίας για τον πόλεμο που διεξάγει στην Κύπρο». Άκουγα την είδηση αυτή μαζί με τον Έλληνα λοχαγό και κάποιους λοκατζήδες που ήταν μαζί μας, στην πρώτη γραμμή, στον Παχύαμμο της Κερύνειας περιμένοντας να ξημερώσει ξέροντας ότι θα μας επιτίθονταν πρωί – πρωί με οβίδες από τα πλοία τους, με την αεροπορία τους, τους όλμους και τα τανκς τους… και ποτέ δεν συγχώρησα αυτές τις δύο χώρες. Αντί αυτού η Κύπρος δέχεται Πακιστανούς να εργάζονται στην Κύπρο, και υπήρχαν πολύ καλές σχέσεις της Λιβύης με Κύπριους πολιτικούς, αρχηγούς πολιτικών κομμάτων αμέσως μετά τον πόλεμο και πολλοί Κύπριοι πήγαιναν να εργαστούν στη Λιβύη. Σήμερα η Τουρκία κατάφερε να έχει δυνατές σχέσεις με την Λιβύη, να έχει στρατιωτικές βάσεις και λιμάνι-βάση εκεί και υπέγραψαν και μνημόνιο για την ΑΟΖ τους δημιουργώντας προβλήματα με την Ελλάδα και διεθνή αναταραχή.
Τα συμπεράσματα για τις συνεργασίες αυτές τα αφήνω σε εσάς, μόνο να σκεφτείτε, γιατί χρειάζονται να γίνουν οι συνεργασίες αυτές μεταξύ των μουσουλμανικών αυτών χωρών, και εναντίον ποιων χωρών θα στρέφονται άραγε στο εγγύς μέλλον;
Αινείας
Πηγή: Ιστοσελίδα «Βαλκανικό Περισκόπιο»