Ο Τούρκος Υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Βολκάν Μποζκίρ, τόνισε πως θέση της Τουρκίας είναι πως οι φυσικοί πόροι ανήκουν σε ολόκληρη την Κύπρο, και υποστήριξε πως η “διοίκηση της νότιας Κύπρου”, όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση, αγνοεί τα δικαιώματα της “βόρειας Κύπρου” και συνεχίζει τις δραστηριότητές της “κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου”.

Ο Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στο ψευδοκράτος μετά τη συνάντηση που είχε με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου επισήμανε πως η Τουρκία θα συνεχίζει να τηρεί την ίδια θέση σε ότι αφορά στο θέμα των φυσικών πόρων και προσθέτοντας μάλιστα πως το “Μπαρμπαρός” βρίσκεται στην περιοχή μετά από αίτημα του κατοχικού μορφώματος. Ξεκαθάρισε δε, πως ενώ αυτή η απαίτηση συνεχίζεται και η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τις ερευνητικές εργασίες της, θα συνεχίσουν και αυτοί τις σεισμικές έρευνες.

Σε ερώτηση για το θέμα του αγωγού ο Βολκάν Μποζκίρ ανέφερε πως η Τουρκία βρίσκεται σαράντα μίλια μακριά και πως ο πιο εύκολος τρόπος είναι το αέριο να περνά μέσω Τουρκίας, ενώ σημείωσε πως εναπόκειται στις ίδιες τις πετρελαϊκές εταιρείες να αποφασίσουν κατά πόσον είναι βιώσιμο να κατασκευαστεί ένας αγωγός που να καλύπτει μια μακρά απόσταση.

Ο Τούρκος Υπουργός αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα, επισημαίνοντας παράλληλα πως Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, ο Ιταλός Πρωθυπουργός και ο Λιθουανός Πρόεδρος πρόκειται να επισκεφθούν τις προσεχείς ημέρες την Τουρκία. Τόνισε μάλιστα πως επισκέφθηκε το ψευδοκράτος πριν από αυτές τις επισκέψεις για να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και να αποφασίσουν για τα βήματα που θα λάβουν από κοινού.

Από την πλευρά του ο Ντερβίς Ερογλου ανέφερε πως η επίσκεψη Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα ενδιαφέρει την τουρκο”κυπριακή” πλευρά. Σημείωσε πως η τουρκο”κυπριακή” πλευρά έχει προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πως ο Βολκάν Μποζκίρ θα ενημερωθεί για αυτά.

Περαιτέρω, ο Βολκάν Μποζκίρ είπε πως το Κυπριακό είναι θέμα “αξιοπιστίας” για τα Ηνωμένα Έθνη. Αν τα Ηνωμένα Έθνη δεν κάνουν τα αναγκαία βήματα για επίλυση του Κυπριακού, τόνισε, δεν θα απαλλαγούν από το χαρακτηρισμό του “αποτυχημένου διεθνούς οργανισμού”.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ακόμη πως τη Δευτέρα θα έχει επαφές στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκο”κυπρίων” σε σχέση με το θέμα της εγγραφής του χαλουμιού. Ενώ όπως πρόσθεσε πρόκειται να συζητήσει το θέμα του χαλουμιού και του φυσικού αερίου με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους που θα επισκεφθούν την Τουρκία τις επόμενες ημέρες.

Ενώ δεν παρέλειψε φυσικά να επισημάνει ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί σύντομα το έργο του αγωγού που θα μεταφέρει νερό στα κατεχόμενα από την Τουρκία και να χρησιμοποιηθεί ως “στρατηγικό στοιχείο”. Όταν δε, βρέθηκε στο οδόφραγμα της Λήδρας, στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Βολκάν Μποζκίρ, χωρίς ίχνος ευθιξίας, δήλωσε: “Είναι ντροπή, αυτό το διαχωριστικό τείχος θα πρέπει να γκρεμιστεί!”.

Η αδιάλλακτη τουρκική πολιτική οδηγεί τον εχθρό στη μεθοδική κατάκτηση των στόχων του. Στην αντίπερα όχθη, η ασταθής πολιτική και το κρυφτό των κυβερνώντων μας ομολογούν τι πρόκειται να επέλθει στην πατρίδα μας σε περίπτωση “ομοσπονδιακής λύσης”. Η τρέχουσα κατάσταση επιβάλλει την άμεση και καθοριστική αντιμετώπιση των Εθνικών μας προβλημάτων στην πραγματική Εθνική τους διάσταση.