Στον κίνδυνο το 2017 να μην υπάρχουν λείψανα Ελλήνων στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ προς ταυτοποίηση, λόγω της στάσης της Τουρκίας στο ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων, αναφέρθηκε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, σε ομιλία του στην κηδεία του πεσόντα, κατά την τουρκική εισβολή του 1974, Θέμη Δημητριάδη, τα λείψανα του οποίου ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Ο κ. Φωτίου έκανε λόγο για τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα, σημειώνοντας πως υπάρχει “δραματική μείωση στον αριθμό λειψάνων Ελληνοκυπρίων που εντοπίζονται στις κατεχόμενες περιοχές, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΔΕΑ. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, το 2017 δεν θα υπάρχουν λείψανα Ελληνοκυπρίων στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ”, πρόσθεσε. Υπογράμμισε πως “η κατοχική δύναμη έχει ηθική, πολιτική και νομική ευθύνη και υποχρέωση να συνεργαστεί επιτέλους με ειλικρινή διάθεση και ανθρωπισμό, ώστε να δοθούν στις οικογένειες των αγνοουμένων οι πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις που δικαιούνται για την τύχη των δικών τους”.

Επεσήμανε ακόμη, πως “ο κίνδυνος για τερματισμό των προσπαθειών για επίλυση του προβλήματος είναι δυστυχώς ορατός, με αποτέλεσμα οι πλείστες των οικογενειών των Ελλήνων αγνοουμένων, να μην πληροφορηθούν ποτέ για την τύχη των δικών τους”. Ανέφερε ότι από τους 1508 καταγεγραμμένους Έλληνες αγνοούμενους, εξακολουθούν να αγνοούνται οι 1019 και αυτό μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας του προγράμματος της ΔΕΑ.

Σημειώνοντας πως ο κατάλογος των ευθυνών και των υποχρεώσεων της κατοχικής δύναμης “είναι βαρύς και ασήκωτος”, ο κ. Φωτίου είπε πως “δυστυχώς, από το 1974 μέχρι και σήμερα, η Τουρκία εξακολουθεί να μην συνεργάζεται και να προβάλλει συνεχώς προσκόμματα και τακτικισμούς σε όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται για επίτευξη προόδου”.

Επεσήμανε πως “είναι η κατοχική δύναμη που αρνείται, με περιφρόνηση, να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους Έλληνες αγνοούμενους, όπως και τις πρόνοιες ψηφισμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και άλλων διεθνών οργανισμών”.

“Είναι η Τουρκία και ο κατοχικός στρατός της που έχουν προβεί στην απάνθρωπη και εγκληματική ενέργεια της καταστροφής μαζικών χώρων ταφής Ελλήνων και της μετακίνησης των οστών τους σε άγνωστους χώρους. Είναι η Τουρκία που αρνείται να καταθέσει τις πληροφορίες που υπάρχουν στα στρατιωτικά της αρχεία για την τύχη των Ελλήνων  αγνοουμένων αδελφών μας. Είναι η Τουρκία που αρνείται να υποδείξει τους μαζικούς χώρους ταφής, όπου τάφηκαν αγνοούμενοι μας μετά από τις περισυλλογές από τα πεδία των μαχών που προέβη ο τουρκικός στρατός, μετά τη λήξη των εχθροπραξιών”, πρόσθεσε.

Σημείωσε παράλληλα πως “η παράδοση μερικών οστών στις οικογένειες των αγνοουμένων δεν αποτελεί για μας πλήρη διευκρίνιση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων”, προσθέτοντας πως “χωρίς τις πληροφορίες από τα αρχεία του τουρκικού στρατού και την υπόδειξη μαζικών τάφων από τους Τούρκους, το πρόγραμμα της ΔΕΑ φαίνεται να έχει ημερομηνία λήξης με τραγικές συνέπειες για την πλειοψηφία των οικογενειών”.

“Η επιλογή της Τουρκίας είναι μία: Ή θα συμπεριφερθεί επιτέλους ως μέλος της πολιτισμένης κοινωνίας των εθνών, ή θα συνεχίσει την απάνθρωπη περιφρόνησή της σε πανανθρώπινες αρχές και αξίες”, τόνισε ο κ. Φωτίου, για να προσθέσει πως “δυστυχώς, η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της χώρας αυτής στο ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων δεν μας πείθει ότι έχει επιλέξει να είναι μέρος της πολιτισμένης ανθρωπότητας”.

ΠΗΓΗ: http://www.24h.com.cy/component/k2/item/123161-kindinos-na-min-vrethoun-alla-li4ana.html#sthash.ZpuiroSu.dpuf