νέα τουρκική προέλαση εντός της νεκρής ζώνης, η οποία -όπως αποκάλυψε την Κυριακή ο «Φ»- φαίνεται να είναι μεθοδευμένη και η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι κινήσεις αυτές στοχεύουν επίσης στην έκφραση αμφισβήτησης και των όποιων δικαιωμάτων έχει η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών εντός της νεκρής ζώνης. Δεν αποκλείεται οι ενέργειες αυτές να είναι πράξεις της λεγόμενης «κυβέρνησης» προκειμένου να δημιουργήσει προβλήματα στον Μουσταφά Ακιντζί ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό.
Σε κάθε περίπτωση οι συγκεκριμένες ενέργειες στρέφονται πρωτίστως κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λιγότερο αφορούν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η οποία έδειξε για άλλη μια φορά να αδιαφορεί για τα συμβάντα. Και κατά ελάχιστο πρέπει να αφορά τη Λευκωσία εάν τα συγκεκριμένα συμβάντα έχουν να κάνουν με «εσωτερικές έριδες» στα κατεχόμενα.
Όπως αποκάλυψε την Κυριακή ο «Φ»: Στις αρχές Αυγούστου, το κατοχικό καθεστώς κατασκεύασε στη νεκρή ζώνη της οδού Λήδρας, παρά την οδό Κύκκου, στέγαστρο. Η κατασκευή του στεγάστρου, το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει εκεί, συνιστά κίνηση προέλασης των κατοχικών δυνάμεων εντός της νεκρής ζώνης και μια σοβαρή συνεχιζόμενη παραβίαση.
 Η ΚΔ προέβη σε διαμαρτυρίες, αλλά δεν υπήρξε μετακίνηση. Ούτε τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια, επιβεβαιώνοντας την αδυναμία παρέμβασής τους, αλλά και την παθητική τους στάση για τα όσα διαδραματίζονται στη γραμμή αντιπαράταξης.
Στην περιοχή του Λήδρα Πάλας, από τον Μάιο, οι κατοχικές δυνάμεις έχουν τοποθετήσει βαρέλια προς την πρόσβαση του κτηρίου, το οποίο στεγάζει τη Διοίκηση του τομέα 2 της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, υποστηρίζοντας ότι είναι περιοχή υπό τον έλεγχό τους.
Στο νεκροταφείο Wayne’s Keep, που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο, υπήρξαν κινήσεις από τον κατοχικό στρατό για να υποστηριχθεί ο ισχυρισμός ότι βρίσκεται στην κατεχόμενη περιοχή. Κινήσεις αμφισβήτησης που άρχισαν από τον Απρίλιο του 2018. Στις αρχές Ιουλίου, φέτος, υπήρξε κίνηση από τον τουρκικό στρατό, με παρουσία στην περιοχή. Ο τουρκικός στρατός έχει διαμηνύσει σε εργαζόμενους του κοιμητηρίου, πως η περιοχή είναι υπό τον έλεγχό του και σε αυτόν είναι υπόλογοι.
Στα πιο πάνω που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας θα πρέπει να προστεθούν οι παραβιάσεις του κατοχικού στρατού στην περιοχή των Στροβιλιών, όπου από τον περασμένο Φεβρουάριο οι κατοχικές δυνάμεις έχουν προωθηθεί και έχουν εγκλωβίσει τους κατοίκους, τους οποίους ελέγχουν όταν και όποτε εισέρχονται στα Στροβίλια από την περιοχή των Βάσεων. Επιπρόσθετα, είναι και οι παραβιάσεις που έγιναν στις περιοχές Δένειας και Αυλώνας με την αποστολή εποίκων στα χωράφια Ελληνοκυπρίων γεωργών.
 Γεγονότα, τα οποία η Λευκωσία είχε καταγγείλει προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών αλλά χωρίς να υπάρξει οποιοδήποτε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, οι τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας στα κατεχόμενα και τη νεκρή ζώνη δείχνουν πως δεν ενοχλήθηκε ποσώς από τα κυπριακά διαβήματα. 
Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο από τον βασικό κανόνα του Διεθνούς Δικαίου, που είναι το δίκαιο του ισχυρού. Όσο εμείς, ως Κυπριακή Δημοκρατία, ακολουθούμε τον δρόμο της υποταγής, άλλο τόσο η τουρκική πλευρά θα έχει περισσότερες αξιώσεις. Ως εκ τούτου επιβάλλεται να εγκαταλείψουμε τις πολιτικές που ακολουθούμε μέχρι σήμερα και να χαράξουμε νέα Εθνική Στρατηγική με στόχο την απελευθέρωση