Την Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η άφιξη του απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Από την ίδια μέρα κιόλας, θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Ανα(ν)στασιάδη και τον Έρογλου. Σκοπός του Ντάουνερ είναι η επίτευξη συμφωνίας σε ένα λιτό κοινό ανακοινωθέν έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Η σύντομη επίσκεψη του ειδικού σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή, όπου θα έχει συναντήσεις και με τους διαπραγματευτές Μαυρογιάννη και Ερτούγ. Πηγές από την Έδρα του ΟΗΕ αναφέρουν πως το μεγαλύτερο «αγκάθι» για επίτευξη συμφωνίας είναι το θέμα της κυριαρχίας.

Με την Επιστροφή του στην Νέα Υόρκη, στις 22/1, ο Ντάουνερ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) των Ηνωμένων Εθνών για τις εξελίξεις και τις διαβουλεύσεις που γίνονται στο Κυπριακό. Μάλιστα την 29η Ιανουαρίου το Σ.Α. αναμένεται να εγκρίνει την ανανέωση της θητείας των «ειρηνευτικών δυνάμεων» στην Κύπρο.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η υπομονή του Μπαν Κι Μουν φαίνεται να έχει εξαντληθεί, απαιτώντας μέχρι το τέλος της βδομάδας συμφωνία σε ένα λιτό κοινό ανακοινωθέν. Σε διαφορετική περίπτωση, οι πληροφορίες λένε, πως θα ζητήσει την παρέμβαση του Σ.Α. στο Κυπριακό έτσι ώστε να επαναρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες.  

Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Ανα(ν)στασιάδη θα φέρει την πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου. Οι συνομιλίες για ομοσπονδία, η έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους και η ανοχή των αλλεπάλληλων τουρκικών προκλήσεων έχει φέρει την Κύπρο προ τετελεσμένου. Ο ΓΓ του ΟΗΕ φέρεται έτοιμος να επιβάλει όπως το 2004, ένα σχέδιο ξεπου-λύσης που θα αφελληνίσει πλήρως την Κύπρο.