Δεν θα μπω στην λογική να σχολιάσω το Πόθεν έσχες κάποιων πολιτικών προσώπων που δημοσιοποιήθηκε πριν λίγες μέρες. Την περασμένη Δευτέρα είδε το φως της δημοσιότητας το Πόθεν έσχες των Ανώτατων αξιωματούχων του κράτους και των μελών του Υπουργικού συμβουλίου.

Όλοι ξέρουμε και ας μην κοροϊδευόμαστε, πως άλλα έχουν και άλλα δηλώνουν (κάποιοι). Ειδική επιτροπή άλλωστε της βουλής συστάθηκε για να μελετήσει τις «αδυναμίες και ελλείψεις στην όλη διαδικασία και τον ίδιο τον θεσμό» αφού το ίδιο ισχύει και με πολιτικά πρόσωπα εντός βουλής. Βουλευτές, Προέδρους κομμάτων κλπ.

Άλλο έχω να ρωτήσω. Ποιος από όλους αυτούς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, έχασε τον ύπνο του γιατί θα του πάρει η τράπεζα το σπίτι; Ποιος την βγάζει δεν την βγάζει με πενιχρό μισθό μέχρι το τέλος του μήνα σε μια Κύπρο με κόστος ζωής απαγορευτικό για μια οικογένεια; Ποιον έφαγαν οι τόκοι, οι δόσεις και η άρνηση τραπεζικών ιδρυμάτων να τον διευκολύνουν σε αποπληρωμές ή εξόφληση άλλων του δανείων; Για πολλούς από αυτούς αντιθέτως (όχι όλους), για διαγραφές δανείων, ποσών και διευκολύνσεις από τις τράπεζες ακούσαμε.

Κατέστησαν την Κυπριακή κοινωνία, όσοι κυβέρνησαν ή συγκυβέρνησαν (όλοι πλην του ΕΛΑΜ κυβέρνησαν ή συγκυβέρνησαν), σε κοινωνία όπου οι κρατούντες και έχοντες χρήματα και περιουσία είναι σε πλεονεκτική θέση. Οι δε μη κρατούντες και έχοντες, έχασαν κάθε ελπίδα και τους έμειναν οι υποσχέσεις (προεκλογικές κυρίως), πως η δικτατορία των τραπεζών θα αντιμετωπιστεί και θα εξευρεθούν λύσεις…

Ο ένας, νομικός σύμβουλος της μιας τράπεζας, ο άλλος, μέτοχος σε άλλη τράπεζα, ο δε παραπέρα, με καταθέσεις (όχι στο όνομα του βέβαια) σε άλλες μια, δυο, τρεις τράπεζες. Το να είναι κανείς πλούσιος (ας ξεκαθαρίσουμε), δεν είναι έγκλημα ούτε κακό. Το να έχει όμως εξουσία, να αποτελεί, να είναι στα «κέντρα αποφάσεων» και να αφήνει «κάθε φτωχό στην μοίρα του» είναι εγκληματικό.

Αυτό ζούμε, αυτοί μας κυβερνούν από το 1960 ή μας συγκυβερνούν και ο λαός, αν και το ξέρει, είτε λανθασμένα δεν πάει να ψηφίσει όποτε του δίνετε η ευκαιρία να αλλάξει τα πράγματα και να δώσει μηνύματα, είτε απλά ψηφίζει αυτούς που ολημερίς «καταριέται» για το που τον έχουν οδηγήσει – καταντήσει.

Αυτή είναι η αλήθεια και η αλήθεια πρέπει να λέγεται. Όσο πικρή κι αν είναι. Όλα τα άλλα, οι θεατρινισμοί, τα λόγια τα μεγάλα, οι υποσχέσεις, οι βαρύγδουπες δηλώσεις, τα «θα» και οι κάθε λογής «παλαβομάρες» από αυτούς που έφεραν τον τόπο και τους πολίτες σε αυτήν την κατάσταση, είναι απλά «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», παραμύθια και ψευτιές. Ξύπνα λαέ και επιτέλους κάνε την Αντίσταση σου!

Όλα αρχίζουν και όλα τελειώνουν από την ατιμωρησία και την έλλειψη δημοκρατίας. Δημοκρατία σημαίνει ισονομία. Αν εγώ δεν δηλώσω ή δεν πληρώσω 1000 ευρώ (είχαμε πολλές περιπτώσεις συμπολιτών μας), θα οδηγηθώ στην φυλακή. Όλοι όσοι «έφαγαν με χρυσά κουτάλια και δέκα μασέλες» εκατομμύρια, είτε πήραν δώρα, αξιώματα και όλοι τους χειροκροτούν. Από την στιγμή λοιπόν που δεν υπάρχει ισονομία, έχουμε σοβαρή έλλειψη Δημοκρατίας. Αυτοί είμαστε, αυτοί είναι… Έτσι κατάντησαν την Κύπρο όπως είναι…

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα σας «κατηγορήσουν» το ΕΛΑΜ, πέστε τους απλά: είναι οι μόνοι καθαροί και οι μόνοι που ΔΕΝ έφαγαν και ΔΕΝ συμμετείχαν στο μεγάλο φαγοπότι από το ’60 μέχρι σήμερα!   

 

Δημήτρης Σούγλης

Δημοσιογράφος, Διευθυντής Γραφείου Τύπου Ε.ΛΑ.Μ