Απόλυτη σιωπή επικρατεί στους δρόμους της Πάφου, όταν ξαφνικά ακούγεται ο διαπεραστικός ήχος του τυμπάνου, που ακολουθείται από την ιαχή «ΒΑΓΟΡΑ ΖΕΙΣ ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ». Η πορεία Τιμής και Μνήμης των Ελλήνων Εθνικιστών του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ξεκινά. Περνώντας από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης, τα μέλη του Εθνικιστικού Κινήματος γνώρισαν την αποθέωση των περαστικών. Η πορεία που ξεκίνησε από τα πολιτικά γραφεία της Ε.Ο. Πάφου, κατέληξε στον ανδριάντα του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, όπου ακολούθησαν ομιλίες προς τιμή του ήρωα.

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα ο μαθητής Μάριος Οικονόμου, ο οποίος συγκίνησε τους παρευρισκόμενους με ένα ποίημα που έγραψε ο ίδιος για τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Τονίζοντας πως δεν πρέπει να προδώσουμε τον Ευαγόρα και την θυσία του.

Στη συνέχεια, εκ μέρους του Μετώπου Μαθητών Πάφου, μίλησε ο συναγωνιστής Μιχάλης Αριστοτέλους, που με ύφος περήφανο ανέδειξε τον ηρωισμό του Ευαγόρα, ο οποίος με την θυσία του έδωσε θάρρος σε όλους εμάς να συνεχίσουμε τον Αγώνα για μια Κύπρο Ελεύθερη και Ελληνική.

Ακολούθως, μίλησε εκ μέρους του Μετώπου Νεολαίας Πάφου ο συναγωνιστής Κωνσταντίνος Κώστα, που έκανε μία σύντομη ιστορική αναφορά στην ζωή αλλά και την δράση του Ευαγόρα ως αντάρτης στα βουνά. Ενώ τόνισε πως ο Ευαγόρας δεν λύγισε μπροστά στον θάνατο, πεθαίνοντας για την Λευτεριά της Κύπρου.

Εν συνεχεία, τον λόγο έλαβε ο συναγωνιστής Πέτρος Αυγουστή, από το Μέτωπο Νεολαίας Λεμεσού, τονίζοντας πως σε αντίθεση με την προοδευτική κοινωνία του σήμερα, οι Έλληνες Εθνικιστές έχουν πρότυπα σαν τον Ευαγόρα, που δεν λύγισε μπροστά στα φριχτά βασανιστήρια των Άγγλων, αλλά οδηγήθηκε στην αγχόνη ψέλνοντας τον Εθνικό Ύμνο. Παράλληλα, τόνισε πως είναι ντροπή ο Νίκος Ανανστασιάδης να παραχωρεί γη και ύδωρ με την δικαιολογία ότι πιέστηκε, όταν ο 18χρονος Ευαγόρας δεν έκανε ούτε βήμα πίσω.

Επόμενος ομιλητής, ο συναγωνιστής Σωτήρης Ιωάννου από το Μέτωπο Νεολαίας Λάρνακας, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους με την ανατριχιαστική περιγραφή των τελευταίων στιγμών της ζωής του Ευαγόρα. Τόνισε παράλληλα πως, αν ζούσε ο Παλληκαρίδης, θα έφτυνε στα μούτρα όλους αυτούς που με τις πράξεις τους προδίδουν την Κύπρο, γι’ αυτό άλλωστε εμείς οι Έλληνες Εθνικιστές κηρύσσουμε αγώνα μέχρις εσχάτων για την Απελευθέρωση της Κύπρου.  

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, Μάριος Βασιλείου, ο οποίος εκθείασε τον αγώνα του Ευαγόρα, τονίζοντας πως δεν πέθανε για καμία ομοσπονδία, αλλά για μία Κύπρο Ελεύθερη και Ελληνική. Παράλληλα, τόνισε πως εμείς οι Έλληνες Εθνικιστές δεν πρέπει να προδώσουμε τον Ευαγόρα, αλλά να συνεχίσουμε τον δικό του αγώνα.

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), Χρίστος Χρίστου, ο οποίος με έντονο ύφος τόνισε πως την Κύπρο την ενώνουν δεσμοί αίματος με την Ελλάδα, σε αντίθεση με αυτά που δήλωσε υπουργός της ανθελληνικής κυβέρνησης, πως το μόνο κοινό που έχουν Ελλάδα και Κύπρος, είναι η γλώσσα. Απευθυνόμενος δε, στον Νίκο ΑναΝστασιάδη τόνισε πως αν χρειαστεί οι νέοι του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), «θα πάρουν μια ανηφοριά, θα πάρουν μονοπάτια» γιατί δεν θα ανεχτούμε από κανένα να ξεπουλήσει την Κύπρο.

Η εκδήλωση έληξε με τον Εθνικό Ύμνο να δονεί την ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης.  

IMG 1920 071a9

IMG 1942 2d0f7

IMG 1943 e8122

IMG 1945 62923

IMG 1959 4058b

IMG 1974 bb43e

IMG 1978 9eae0

1 236ff

2 258c7

3 e4000

 

4 0a011

5 da6ae

6 4d540

7 377b1

8 496db

IMG 2020 0e7f8