Την ίδια τακτική των ίσων αποστάσεων διατηρεί και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος μετά τις εχθεσινές συναντήσεις του ρίχνει πλέον το μπαλάκι στους “ηγέτες των δύο κοινοτήτων” να βρουν τρόπους για να επιστρέψουν στο τραπέζι.

Συγκεκριμένα ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα διατύπωσε την εκτίμηση ότι εναπόκειται πλέον στις δυο πλευρές να δημιουργήσουν τις συνθήκες για επάνοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι οι όροι εντολής του είναι να υποβοηθήσει τις δύο πλευρές στις διαπραγματεύσεις και όχι να τις φέρει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο Ειδικός Σύμβουλος εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου συναντήθηκε με τον Νίκο Ανανστασιάδη δήλωσε χαρακτηριστικά προς τους δημοσιογράφους πως “πρόκειται για μία πολύ σημαντική στιγμή καθώς αισθάνομαι ότι τα πράγματα είτε θα βελτιωθούν είτε θα χειροτερέψουν σημαντικά. Πιστεύω πολλοί ενδιαφερόμενοι συμφωνούν ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για γρήγορη επάνοδο στο τραπέζι των συνομιλιών”.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα υπογράμμισε δε, ότι η εντολή του είναι να βοηθήσει τις πλευρές στις διαπραγματεύσεις. “Πρακτικά δεν είναι να τις κάνω να μιλήσουν η μία με την άλλη” συμπλήρωσε, εξηγώντας πως ως εκ τούτου, ενθαρρύνει και τις δύο πλευρές να σκεφτούν τρόπους για να προσεγγίσουν η μία την άλλη κατά τρόπο που να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Ο ίδιος, όπως πρόσθεσε, εργάζεται αυτή τη στιγμή ενεργά έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι όταν υπάρξει επάνοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η διαδικασία θα κινηθεί προς τα εμπρός με ταχείς ρυθμούς.

Σε ερώτηση σχετικά με το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα με δεδομένο ότι όπως φαίνεται και οι δύο πλευρές απορρίπτουν τις εισηγήσεις του ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα αφού παραδέχτηκε ότι “ξεκάθαρα” οι ιδέες του “δεν δημιούργησαν ενθουσιασμό σε καμία πλευρά” σημείωσε πως πλέον εναπόκειται στις δύο πλευρές να βρουν τρόπο να επανέλθουν στο τραπέζι.

“Το σέβομαι και το καταλαβαίνω αυτό, αυτό ήταν που είχα να προτείνω. Οπότε κατά μία έννοια, εναπόκειται τώρα περισσότερο στις δύο πλευρές να βρουν τρόπο να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να συνομιλήσουν” είπε, υποδεικνύοντας ότι αυτό στο οποίο ο ίδιος επικεντρώνεται τώρα είναι “τι πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι ταχείς και αποτελεσματικές όταν επιστρέψουμε στο τραπέζι”.

Επισήμανε επίσης ότι ο ίδιος παραμένει αισιόδοξος ότι “θα βρεθούμε σε αυτό το σημείο”, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως δεν είναι σε θέση να πει “ακριβώς πότε θα φτάσουμε εκεί”.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση με τον Νίκο Ανανστασιάδη διήρκησε ενενήντα λεπτά και στο πλαίσιο της συνάντησης,ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα ενημερώθηκε για τη θέση της Λευκωσίας έναντι στη φόρμουλα που είχε προταθεί για τους υδρογονάνθρακες