Είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί που μας κυβέρνησαν και αυτοί που μας κυβερνούν θέτουν τον ελληνισμό της Κύπρου σε δεύτερη μοίρα και τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά.

 

Επειδή, δεν αρεσκόμαστε στην στείρα και αρνητική κριτική ούτε για χάριν των προεδρικών εκλογών ούτε για χάριν ποσοστών και πολιτικών σκοπιμοτήτων, για πολλοστή φορά παραθέτουμε εκείνα τα παραδείγματα που αποδεικνύουν όχι μόνο τι λέμε, όχι μόνο τι πιστεύουμε, αλλά και τι ακριβώς πρέπει να συμβεί, ώστε να υπάρξει ξεκάθαρη στάση στα ζητήματα αυτά.

 

Όλοι, ασφαλώς θυμόμαστε πόσα νοικοκυριά ελληνοκύπριων είχαν σοβαρά ζητήματα με το να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος τους. Μάλιστα, στον φόβο να μην αφήσουν τις οικογένειες τους χωρίς ηλεκτρισμό πολλές φορές στερούσαν ακόμη και τα ίδια τους τα παιδιά από τις καθημερινές ανάγκες. Βλέπετε το κράτος μας για πολλοστή φορά δεν χαρίζεται σε κανέναν. Όποιος χρωστά οφείλει να πληρώσει και πρέπει να πληρώσει, όμως, αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλους και όχι επιλεκτικά.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που όλοι λίγο-πολύ ακούγαμε από εδώ και από εκεί, χιλιάδες ευρώ χρωστούν στην ΑΗΚ οι Τουρκοκύπριοι στην Πύλα αλλά οι υπάλληλοι της αδυνατούν να τους κόψουν το ρεύμα γιατί δεν τους αφήνει ο κατοχικός στρατός.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Φ, στην Πύλα, σε αντίθεση με τα μικτά χωριά Πέργαμος και Κόκκινα, οι Τουρκοκύπριοι φαίνεται ότι δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς στην ΑΗΚ, ενώ όταν οι υπάλληλοι πάνε επί τόπου να κόψουν το ρεύμα σε συγκεκριμένα υποστατικά, παρεμβαίνει ο τουρκικός στρατός και τους εμποδίζει να το πράξουν.  Να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα μόνο για το 2015 οι απλήρωτοι λογαριασμοί φτάνουν στα 240,000 ευρώ , ενώ από το 1964 μέχρι σήμερα χωρίς τόκους οι οφειλές ανέρχονται στα 271 εκατομμύρια ευρώ.

Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που οι θιασώτες της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας επιθυμούν την συνέχιση των συνομιλιών αφήνοντας φαίνεται αυτά τα πολύ σημαντικά ζητήματα ατιμώρητα. Να δούμε πότε θα καταγγελθεί η Τουρκία για τα όσα έκανε το 1974 και για τα όσα συνεχίζει να κάνει απέναντι στον ελληνισμό της Κύπρου.

 

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ