Μία ημέρα μετά την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου και ακόμα η Κυβέρνηση δεν έχει δώσει εξηγήσεις για την απουσία ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια. Οι πληροφορίες ότι η Τουρκία δεν επέτρεψε την παρουσία των Ελληνικών F16 στους αιθέρες της Κύπρου αποτελούν απόδειξη ότι οι Ελληνικές Κυβερνήσεις (σε Ελλάδα και Κύπρο) δεν μπορούν να προχωρήσουν καν σε μία συμβολική (τουλάχιστον) ενέργεια.

Η παρουσία της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στην χθεσινή παρέλαση θα έδινε το μήνυμα πως η Κύπρος έχει στο πλευρό της ένα ισχυρό συμπαραστάτη απέναντι στις προκλητικές και αυθαίρετες ενέργειες της Τουρκίας.

Αντιθέτως, το σημερινό συμπέρασμα είναι ότι συγκεκριμένοι πολιτικοί κύκλοι θέλουν την Ελλάδα μακριά από την Κύπρο. Η περσινή ενόχληση του ΑΚΕΛ και οι αντιδράσεις της Άγκυρας επανέφεραν το δόγμα του κατευνασμού και της ενδοτικότητας.

Ας αναλογιστούν, λοιπόν όλοι αυτή την ημέρα, ποια μηνύματα δώσαμε τόσο στον Ελληνισμό, όσο και στην ίδια την Τουρκία και εάν αυτά τα μηνύματα κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Γραφείο Τύπου
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου
(Ε.ΛΑ.Μ.)