Άνοιγμα ποινικής έρευνας εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Μόνιμης Κυπριακής Επιτροπής Τυποποίησης Γεωγραφικών Ονομάτων, Ανδρέας Χατζηράφτης, για όσους τουρκοποίησαν τα ονόματα κατεχόμενων χωριών μας. Η τέλεση των ποινικών αδικημάτων εντοπίστηκε στην πρόσφατη έκδοση της Τεχνικής Επιτροπής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, όπου και χρησιμοποιήθηκαν τα παράνομα τουρκικά τοπωνύμια για τα κατεχόμενα χωριά μας.

Στην Τεχνική αυτή Επιτροπή, συμμετέχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκο”κύπριοι”, με επικεφαλή της ελληνικής πλευράς να έχει τεθεί ο Τάκης Χατζηδημητρίου, γνωστός  για τις επαναπροσεγγιστικές του απόψεις και την υποστήριξή του προς το σχέδιο Ανάν. Η δε σύνταξη και έκδοση του εντύπου αυτού που περιέχει τα παραποιημένα τοπωνύμια, χρηματοδοτήθηκε με κονδύλια από την ΕΕ και με υποστήριξη από το UNDP.

Αντί λοιπόν σε αυτό να τηρείται η νομιμότητα, δυστυχώς αποκαλύφθηκε πως στο εν λόγω έντυπο εμφανίζονταν διάφορα χωριά με τα τουρκικά ονόματα που τους δόθηκαν από τις κατοχικές αρχές, μετά από την τουρκική εισβολή. Ουσιαστικά όσοι από την τεχνική επιτροπή το αποδέκτηκαν και εξέδωσαν αυτό το έντυπο, φέρονται να έχουν διαπράξει ποινικό αδίκημα που προβλέπει ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη ή χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις €50.000 ή και στις δύο αυτές ποινές, με όλα τα έγγραφα του αδικήματος να υπόκεινται σε κατάσχεση και καταστροφή.

Περιμένουμε την αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων…