Σε επιστολή που απέστειλε προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Ντερβίς Έρογλου, ζήτησε από τον Μπαν Γκι Μουν, να ασκήσει την επιρροή του, ούτως ώστε ο Νίκος Αναστασιάδης να πεισθεί και είτε να αποδεχθεί την πρόταση της τουρκο”κυπριακής” πλευράς είτε να προσέλθει στις συνομιλίες χωρίς οποιεσδήποτε προϋποθέσεις.   Επίσης, ανέφερε ότι η τελευταία πρόταση της τουρκο”κυπριακής” πλευράς ετοιμάστηκε με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, της Τουρκίας αλλά και άλλων παραγόντων, με πνεύμα συμφιλίωσης και αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες της Ελληνοκυπριακής πλευράς.  

Αμετανόητος ο Ν. Έρογλου ισχυρίστηκε ότι η τουρκο”κυπριακή” κοινότητα είναι αποκλεισμένη από το διεθνές σύστημα εδώ και 50 χρόνια και γι’ αυτόν τον λόγο έχει το δικαίωμα να ζητήσει αποτελεσματικές εγγυήσεις που θα εμποδίσουν την επανάληψη φαινομένων του παρελθόντος. Φυσικά τον διαψεύδουν τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών.

  Οι Τουρκο”κύπριοι” κάνουν ό,τι μπορούν για να πείσουν όλους τους εμπλεκόμενους για την αλλαγή τους όσον αφορά τη σκληρή στάση που ανέκαθεν επιδείκνυαν. Η Τουρκία συνεχίζει να δείχνει το πραγματικό της αμείλικτο πρόσωπο και την τάση της για πλήρη έλεγχο. Και η Κυβέρνηση Αναστασιάδη διατηρεί μία μετριοπαθή στάση παρακολουθώντας αμέτοχη. Οι κινήσεις που γίνονται από τον περίγυρο όμως, δείχνουν πως τα γεγονότα τρέχουν παρασκηνιακά και πως για άλλη μια φορά οι κυβερνώντες προτίθενται να φέρουν τον λαό προ τετελεσμένων γεγονότων.