ΜΕΡΟΣ Β:
Ένα από τα βασικά σημεία του προγράμματος διακυβέρνησης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 για τα θέματα ασφάλειας και άμυνας, ήταν ότι η Ελλάδα αποκτά 24 αεροσκάφη τύπου Rafale, 3 (+1), φρεγάτες Belhara, αναβαθμίζει 83 αεροσκάφη F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper. Βρίσκονται σε εξέλιξη 19 προγράμματα ύψους 11.5 δις. ευρώ για την προμήθεια αεροσκαφών F-35, την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50, και την απόκτηση 3 νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.
Η Αθήνα διαπραγματεύεται με την Ουάσιγκτον για την αγορά 20 υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών «stealth» και περιμένει προσφορά για άλλα τόσα.
Ήδη από το 2021 η Ελλάδα πενταπλασίασε τις αμυντικές της δαπάνες – από 500 εκατ. ευρώ σε 2,5 δις. ευρώ – που δόθηκαν σε νέους οπλισμούς. Όταν ρωτήθηκε γιατί η χώρα του ξοδεύει τόσα πολλά για την άμυνα, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης απάντησε:
« Επειδή έχουμε γείτονα την Τουρκία και όχι τη Δανία». Με τον ενεργό αυτό οπλισμό, η Ελλάδα στοχεύει και στην ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της ως προπύργιο του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πέρυσι ο κ. Μητσοτάκης σύναψε μια ιστορική συμφωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν, η οποία προβλέπει αμοιβαία βοήθεια των δύο χωρών σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, συμπεριλαμβανομένου ενός μέλους του ΝΑΤΟ. Τον Μάιο του 2022, το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη νέα συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, επιτρέποντας στους Αμερικανούς να επεκτείνουν σοβαρά την στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα.
Το 2023 η Ελλάδα θα ξοδέψει 7 φορές περισσότερα χρήματα για εξοπλισμούς από το 2020 – συνολικά 3.4 δισ. ευρώ. Έχουν παραγγελθεί τρείς φρεγάτες Belhara και 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, επτά ελικόπτερα MH60R από τις ΗΠΑ και την ίδια ώρα η Αθήνα διαπραγματεύεται για αρκετές κορβέτες.
Η Αθήνα διαπραγματεύεται επίσης με τις γερμανικές εταιρείες «Kraus-Maffay Wegmann» και «Rheinmetall» για τον εκσυγχρονισμό έως και 700 αρμάτων μάχης «Leopard». Τέλος με τα νέα μαχητικά αεροσκάφη F-35 να αναμένονται το 2028, η Ελλάδα αναμένεται να εξασφαλίζει αεροπορική υπεροχή στην περιοχή του Αιγαίου.
Η Ελλάδα έχει τον τρίτο μεγαλύτερο (σε αριθμό) στρατό στην Ε.Ε με 143.300 ενεργούς στρατιωτικούς, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών. Για σκοπούς σύγκρισης η Γαλλία που κατέχει την πρώτη θέση, διατηρεί στρατό 203.250 ατόμων, και στον Γερμανικό στρατό υπηρετούν 183.400 στρατιώτες σύμφωνα με δημοσίευμα της Γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.
Κατά αναλογία πληθυσμού, η Ελλάδα έχει τους περισσότερους στρατιώτες: 1.34 % των Ελλήνων που υπηρετούν στον στρατό ενώ στη Γερμανία ο δείκτης αυτός είναι 0.23%.
Η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό βαρέων αρμάτων μάχης. Έχει 1200 βαρέα άρματα μάχης ενώ η Γερμανία διαθέτει 284 βαρέα άρματα ιδίου τύπου. Τα περισσότερα από τα 1200 αυτά άρματα είναι παλαιότερα μοντέλα, αλλά η Αθήνα βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για τον εκσυγχρονισμό τους.
Φυσικά ένας μοντέρνος και οργανωμένος στρατός χρειάζεται πολύ περισσότερο και διαφορετικό στρατιωτικό εξοπλισμό όπως: τεθωρακισμένα, άρματα μάχης, οχήματα μάχης, συστήματα αεράμυνας, πυραύλους μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς, οβιδοβόλα, αντιαρματικά όπλα, drones κλπ.
Η Ελλάδα υπήρξε μια από τις λίγες χώρες που είχε μια ζηλευτή στρατιωτική βιομηχανία παραγωγής στρατιωτικών οχημάτων, όπλων, πυρομαχικών κ.α. Υπήρχαν 550 εργοστάσια παραγωγής όπλων στην Ελλάδα πριν γίνει μέλος της ΕΕ. Όταν έγινε μέλος , σιγά – σιγά οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι μας, την έπεισαν να τα κλείσει όλα. Δεν την άφησαν να παράγει ούτε τα αναγκαία πυρομαχικά… Η Ελλάδα για παράδειγμα επισκεύαζε και συντηρούσε στον Σκαραμαγκά τα υποβρύχια της καλύτερα από τους Γερμανούς μηχανικούς και τεχνικούς. Κατασκεύαζε τα καλύτερα και πιο ακριβή τυφέκια για τους ελεύθερους σκοπευτές.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Τουρκία αποφάσισε ότι θα δημιουργούσε την δική της αμυντική βιομηχανία και θα κατασκεύαζε ότι χρειαζόταν. Σήμερα θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες χώρες κατασκευής όπλων, στηριζόμενη στην τεράστια αμυντική βιομηχανία που δημιούργησε, με εξαγωγές σε πολλές χώρες, με τζίρο δισεκατομμυρίων, δίνοντας ταυτόχρονα εργασία σε χιλιάδες πολίτες της.
Η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αναπτύξει ξανά την δική της αμυντική βιομηχανία, η οποία θα της λύσει πολλά άλλα προβλήματα. Η Κύπρος που στέκεται σήμερα; Τι συμπεράσματα βγάζει κάποιος όταν βλέπει τις προσπάθειες της Ελλάδος να αναβαθμίσει τον στρατό και την άμυνα της ενώ στην Κύπρο υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν;
Έγραψα το άρθρο αυτό γιατί επιθυμώ να τονίσω ότι όσο αναγκαίο είναι να ενισχύσουμε την άμυνα μας με αρκετό και σύγχρονο εξοπλισμό, άλλο τόσο αναγκαίο είναι να επιστρέψουμε στην ελληνορθόδοξη παράδοση μας, να αποκτήσουμε εθνική συνείδηση και να δυναμώσουμε το εθνικό φρόνημα μας. Όλοι έχουν εθνική ευθύνη για αυτό. Η οικογένεια, η παιδεία η εκκλησία, ο στρατός, ο οποίος πρέπει να καταφέρει να εξυψώσει το ηθικό του στρατεύματος πολύ ψηλά.
Αινείας
Εδώ το Μέρος Α: https://elamcy.com/peri-ethnikis-amynas-arthro/
Πηγές: «militaire news», «ένοπλος», «Military News», έντυπος τύπος Κύπρου