Στην τελευταία Ολομέλεια της Βουλής το Σώμα κλήθηκε να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει μία ακόμη πρόταση για αναστολή των εκποιήσεων για τους επόμενους 3 μήνες. Τελικά η συγκεκριμένη πρόταση με τις ψήφους του Δημοκρατικού Συναγερμού, του Δημοκρατικού Κόμματος, της ΕΔΕΚ και της ΔΗΠΑ καταψηφίστηκε με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτοι χιλιάδες δανειολήπτες απέναντι στην ανήθικη, παράνομη και εγκληματική συμπεριφορά των Τραπεζών και των Εταιρειών.

Η επιχειρηματολογία αυτών των κομμάτων είναι ότι η αναστολή δεν αποτελεί λύση και ότι η Κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθετικές ρυθμίσεις για την επίλυση του προβλήματος.

Συμφωνούμε. Όντως η αναστολή των εκποιήσεων δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Γιατί όμως αρνούνται επίμονα εδώ και μήνες να συζητήσουμε αυτές τις νομοθετικές τροποποιήσεις που θα λύσουν το πρόβλημα; Γιατί δεν γίνεται παρά τις παρεμβάσεις μας η ανάλογη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών;

Προφανώς και κάποιοι ίσως βολεύονται από την υφιστάμενη κατάσταση. Άλλωστε το Κοινοβούλιο κατά πλειοψηφία είναι που έδωσε όλα αυτά τα υπερ – όπλα στα τραπεζικά ιδρύματα. Ήταν εκείνη την περίοδο που ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ αποκάλυψε αρκετά από το βήμα της Βουλής αναφορικά με το ρόλο συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων τόσο για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, όσο και για τις διαγραφές κόκκινων δανείων…

Τα κόμματα που καταψήφισαν τη συγκεκριμένη αναστολή είναι συνυπεύθυνα. Οι εκποιήσεις πρώτων κατοικιών είναι φαινόμενο το οποίο αντιμετωπίζουμε καθημερινά και το Κοινοβούλιο από τη στιγμή που αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει πρόβλημα θα έπρεπε να λειτουργεί πιο αποφασιστικά και πιο δραστικά για να επιλύσει το πρόβλημα.

Η καθυστέρηση και η αναβλητικότητα θα οδηγήσει αρκετούς συμπατριώτες μας στο να χάσουν τις οικίες τους και την περιουσία τους. Και προφανώς ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών των ατόμων δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Είναι πρόσωπα που κουρεύτηκαν οι καταθέσεις τους, που έχασαν την εργασία τους, που μειώθηκε ο μισθός τους, που αυξήθηκε το επιτόκιό τους, που ο πληθωρισμός αύξησε όλα τα έξοδα που έχουν ως νοικοκυριά.

Το ΕΛΑΜ ήταν και είναι ξεκάθαρο. Είτε διανύουμε προεκλογική περίοδο, είτε όχι. Οφείλουμε να σταθούμε στο πλευρό των συμπατριωτών μας που το έχουν ανάγκη. Η αύξηση των κόκκινων δανείων και οι εκποιήσεις θα δημιουργήσουν αλυσιδωτά κοινωνικά προβλήματα. Υπάρχουν προτάσεις οι οποίες αν συζητηθούν και εφαρμοστούν μπορούν να οδηγήσουν σε δίκαιες λύσεις και συμφωνίες. Χωρίς να πλήττονται οι καταθέτες, χωρίς να εγκλωβίζονται οι εγγυητές και χωρίς να αδικούνται οι δανειολήπτες.

Το θέτουμε όμως στην ορθή του βάση. Το Κοινοβούλιο και η Κυβέρνηση έχουν στα χέρια τους την λύση ή όχι του προβλήματος. Ο κάθε πολιτικός χώρος ας αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να μιλήσει ευθέως στους πολίτες. Για το τι έπραξε, τι πρότεινε και τι έχει πρόθεση να πράξει. Το ΕΛΑΜ δεν έμαθε στα ευχολόγια και τις εκκλήσεις αλλά στις πράξεις. Και αυτό το γνωρίζουν και οι δανειολήπτες που σταθήκαμε στο πλευρό τους έξω από τους χώρους των πλειστηριασμών και αποσοβήσαμε την πώληση περιουσίας τους αλλά και όσοι μελέτησαν το Κοινοβουλευτικό μας έργο.

Σωτήρης Ιωάννου
Βουλευτής ΕΛΑΜ Λάρνακας
Μέλος Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών