Η μετανάστευση αποτελεί ένα παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο και υπάρχει σε όλες τις εποχές και τις κοινωνίες. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες οι μεταναστευτικές ροές αυξήθηκαν σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο. Η μετανάστευση ως φαινόμενο της ανθρώπινης εξέλιξης επηρεάζει άμεσα η έμμεσα όλο και βαθύτερα βασικές πτυχές του σύγχρονου κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού πλαισίου και χρειάζεται η κατάστρωση πολυποίκιλου σχεδίου κοινωνικής παρέμβασης.

Τα προγνωστικά και οι τάσεις για αύξηση της μετανάστευσης σε συνδυασμό με την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της Ε.Ε, οδήγησαν στην ανάγκη για συμφωνία των κρατών – μελών σε κοινούς κοινοτικούς κανόνες που θα καλύπτουν το ευρύ φάσμα των μεταναστευτικών θεμάτων, για να εξασφαλιστεί ουσιαστική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη. Η νόμιμη μετανάστευση και η ενσωμάτωση των υπηκόων τρίτων χωρών αποτέλεσαν μέρος μιας σημαντικής διαβούλευσης σε όλη την Ε.Ε.

Τι συμβαίνει όμως όταν υπάρχουν παράνομες μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη και ειδικά σε ένα μικρό κράτος όπως η Κύπρος; Τα στοιχεία τρομάζουν όταν αναλογιστεί κάποιος ότι οι αυξανόμενες παράνομες μεταναστευτικές ροές είναι κατευθυνόμενες και αποτελούν σχέδιο της Τουρκίας με στόχο την ισλαμοποίηση των ελεύθερων  περιοχών της Κύπρου.

Η συστηματική προσπάθεια της Τουρκίας για μεταφορά μεγάλων μουσουλμανικών πληθυσμών στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση του κοινωνικού ιστού. Γιατί όλοι αυτοί οι παράνομοι μετανάστες είναι μουσουλμάνοι κυρίως και με μάχιμη ηλικία από 20 μέχρι 45 ετών η πλειονότητα των.

Το ποσοστό των μεταναστών ανέρχεται κατ’ αναλογία πληθυσμού σε 3.8% ενώ στις Ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται κάτω από το 1%. Σε 5 χρόνια οι αιτητές πολιτικού ασύλου θα ανέρχονται στο 10% του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου. Οι ενήλικοι άντρες που έρχονται στην Κύπρο είναι διπλάσιοι από τις γυναίκες και τα παιδιά.

Η στάση της Τουρκίας να στέλνει στις ελεύθερες περιοχές μετανάστες, κυρίως από την Συρία και την Αφρική έχει διογκώσει το πρόβλημα. Μια αιτία της μετανάστευσης είναι ο πόλεμος. Η νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας όμως πριν από την τουρκική εισβολή στη Συρία, προειδοποιούσε τα ευρωπαϊκά κράτη πως όσοι παρουσιάζονται πλέον ως πολιτικοί πρόσφυγες δεν είναι τίποτα περισσότερο από τρομοκράτες.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μεγάλο μέρος των παράνομων μεταναστών στην Κύπρο προέρχονται  από την Ινδία και το Πακιστάν. Οι χώρες αυτές όχι μόνο δεν είναι αποδομημένες αλλά αποτελούν ισχυρές δυνάμεις ανά το παγκόσμιο. Αναλυτικά: το 2016 οι Σύροι αιτητές ασύλου ήταν 41% , 8% από την Σομαλία, 7% από το Πακιστάν, 7% από την Ινδία, 5% από το Βιετνάμ, 5% από το Μπανγκλαντές, 4% από την Αίγυπτο, 3% από την Σρι Λάνκα, 2% από το Καμερούν και το υπόλοιπο ποσοστό 15% των αιτητών ασύλου προέρχονταν από άλλες χώρες.

Οι αιτήσεις ασύλου κατά το 2019 σε σχέση με το 2018 αυξήθηκαν κατά 70.84% ενώ κατά το 2018 σε σχέση με το 2017 είχαν αυξηθεί κατά 69.38%.

Το ΕΛΑΜ από το 2008 ήταν το πρώτο και το μοναδικό πολιτικό κόμμα, που είχε επισημάνει την ανάγκη χάραξης αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής με σκοπό την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αποφυγή δημογραφικής αλλοίωσης του πληθυσμού της.

Οι νέοι αιτητές ασύλου στην Κύπρο σύμφωνα με στοιχεία από την αρμόδια υπηρεσία, το 2019 έφτασαν τους 13.259. Ο αριθμός αυτός εκτόξευσε τις αιτήσεις που βρίσκονται υπό εξέταση πέραν των 17.000 ατόμων. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, υπολογίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των αιτητών ασύλου δηλαδή το 60%, εισέρχεται από μη ελεγχόμενα σημεία της νεκρής ζώνης, ενώ ένας σημαντικός αριθμός διέρχονται μέσω των οδοφραγμάτων, κυρίως του Λήδρα Πάλας. Ενδεικτικά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2019 περίπου 4.000 αιτητές εισήλθαν από την νεκρή ζώνη, ενώ άλλοι 900 ήρθαν στις ελεύθερες περιοχές μέσω των οδοφραγμάτων.

Σύμφωνα με την Eurostat, η Κύπρος δέχεται πάνω από 3.000 νέες αιτήσεις ασύλου ανά εκατομμύριο πληθυσμού, αριθμός δεκαπλάσιος από ότι δέχεται κατά μέσο όρο η Ε.Ε…

Ο Υπουργός Εσωτερικών, χαρακτήρισε ως ένα νέο φαινόμενο που εμφανίστηκε τα τελευταία τρία χρόνια, τις μαζικές αφίξεις από χώρες της Αφρικής. Εξήγησε ότι η οδός είναι αεροπορικώς, πρώτα από την Άγκυρα, όπου παίρνουν τριήμερη βίζα για transit στο ψευδοκράτος και στο τέλος καταλήγουν στις ελεύθερες περιοχές ζητώντας άσυλο. Επίσης ένας σημαντικός αριθμός αιτητών από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές οι οποίοι σπούδαζαν και εργάζονταν στα κατεχόμενα, αλλά και περίπου το 50% των αιτητών από την Γεωργία, διήλθαν από μη ελεγχόμενα σημεία της νεκρής ζώνης.

Όπως καταλαβαίνετε η παράνομη μετανάστευση αποτελεί οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας και εξυπηρετεί τα σχέδια της για ισλαμοποίηση της Κύπρου. Δημιουργεί ταυτόχρονα δημογραφικό και οικονομικό πρόβλημα με τους παράνομους μετανάστες σήμερα να ξεπερνούν τις 30.000! Έχει ήδη γκετοποιήσει ολόκληρες γειτονιές  και εκεί όπου κατοικούν, το έγκλημα παρουσιάζεται σε αυξημένα ποσοστά.

Είναι παραδεκτό ότι η παράνομη μετανάστευση αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του κοινωνικού ιστού της Κύπρου. Όμως καμιά κυβέρνηση η κόμμα της συμπολίτευσης, δεν ζήτησε την απέλαση όσων βρίσκονται παράνομα στην Κύπρο, η την οριοθέτησή ανώτατου ορίου που μπορούμε να δεχτούμε ως χώρα.

Οι θέσεις του ΕΛΑΜ για χάραξη αποτρεπτικής μεταναστευτικής πολιτικής είναι γνωστές. Τις παραθέτουμε ξανά πιο κάτω και καλούμε την κυβέρνηση να λάβει αυστηρά και αποφασιστικά μέτρα πριν είναι αργά.

Επιπλέον, έχοντας υπόψη τι συμβαίνει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Έβρο και το Αιγαίο, η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη εγρήγορση και να παρθούν μέτρα διαφύλαξης της εδαφικής μας ακεραιότητας από τις συντονισμένες προσπάθειες της Τουρκίας να προωθεί  τις ορδές  των λαθρομεταναστών προς την Κύπρο.

Εισηγούμαστε στην Κυπριακή Δημοκρατία να προωθήσει τα ακόλουθα μέτρα:

  • Κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων
  • Αυστηρή επιτήρηση της γραμμής αντιπαράταξης με αξιοποίηση των εθνοφυλάκων.
  • Ενίσχυση με προηγμένη τεχνολογία οργάνων νυχτερινής καταγραφής ώστε ανά πάσα στιγμή να υπάρχει καταγραφή για την γραμμή αντιπαράταξης.
  • Επάνδρωση των εγκαταλελλημένων φυλακίων.
  • Κλείσιμο των θαλάσσιων συνόρων, ενισχύοντας την ναυτική μας ικανότητα. Ενίσχυση με σύγχρονα μέσα συστήματος θαλάσσιας επιτήρησης.
  • Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών κονδυλίων για ανανέωση και ενίσχυση εξοπλισμού, στα πρότυπα που ακολούθησε η Ιταλία.
  • Συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία από την ΕΕ
  • Ενεργοποίηση της ρήτρας για αμοιβαία άμυνα – άρθρο 42 Λισαβόνας
  • Ακύρωση ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Τουρκοκύπριους που διαμένουν στα κατεχόμενα.
  • Δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας
  • Μαζικές απελάσεις όσων βρίσκονται παράνομα στην Κύπρο όπως την πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ για την Ισπανία.
  • Άμεση απέλαση όσων δεν σέβονται την φιλοξενία που έχουν στην Κύπρο, έχουν προχωρήσει σε εγκληματικές ενέργειες η συνδέονται με ισλαμικές οργανώσεις.
  • Άμεση αποκοπή των κονδυλίων που προέρχονται από τους πολίτες για το μεταναστευτικό.

 

Aινείας