Πάλι στο προσκήνιο ο Δημήτρης Χριστόφιας. Αυτή την φορά κλέβει την παράσταση μέσω του βιβλίου του που αποφάσισε επιτέλους να το εκδώσει μετά από την τουρκική γλώσσα και στην ελληνική. Το βιβλίο φέρει τον τίτλο: “Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία” και όσοι έριξαν μια πρώτη γρήγορη ματιά θα αντιληφθούν ότι σε σχέση με τα όσα υποστηρίζει ο τεώς πρόεδρος της Δημοκρατίας για όλα φταίνε οι άλλοι…

«Εμείς της Αριστεράς – και όχι μόνο – πρέπει να αποβάλουμε το προπέτασμα καπνού που μας έριξαν στα μάτια οι αντίπαλοί μας θολώνοντας μυαλά και να αποδώσουμε με καθαρό μυαλό τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του λαού τω λαώ», δήλωσε ο τέως Πρόεδρος

Τη δική του ερμηνεία και άποψη για τα γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου αλλά και τον ίδιο προσωπικά, μέσα από την πορεία και τη συμμετοχή του στα κοινά, που κορυφώθηκε με την άνοδό του στο ύπατο αξίωμα του τόπου, αποτυπώνει στο βιβλίο του ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ένα βιβλίο που όπως ο ίδιος προβλέπει, «θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων».

Τα παιδικά χρόνια στο Δίκωμο, οι σπουδές στη Μόσχα, το ΑΚΕΛ, η πορεία προς την πολιτική ανάδειξη στα δύο κορυφαία αξιώματα, του Προέδρου της Βουλής και του Προέδρου της Δημοκρατίας, η πενταετής διακυβέρνηση, περιγράφονται και αναλύονται μέσα στις τετρακόσιες τόσες σελίδες, στα τριάντα ένα κεφάλαια του βιβλίου του, συνυφασμένα με το Κυπριακό.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που καταγράφονται στο βιβλίο, σύμφωνα με τον Δημήτρη Χριστόφια, είναι ότι «ο κυπριακός λαός τα τελευταία εβδομήντα τόσα χρόνια τρέφεται με αυταπάτες και ψευδαισθήσεις και συντηρεί φρούδες ελπίδες και άπιαστα όνειρα, που τα καλλιεργεί με συνέπεια και πείσμα η δεξιά και η ακροδεξιά στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Όλα αυτά τα χρόνια η εκάστοτε τουρκική ελίτ, καθώς και η τουρκοκυπριακή αντιδραστική δεξιά, καραδοκούν και εκμεταλλεύονται, με την αρωγή του αγγλοαμερικανικού ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ και εκάστοτε τουρκικών κυβερνήσεων, τα συνεχή ολισθήματα αλυτρωτισμού της ελληνοκυπριακής δεξιάς και προωθούν το δικό τους ‘όραμα’ για επιβολή της διχοτόμησης της Κύπρου» ανέφερε.

Το μεγάλο θύμα, είπε, «αυτής της τραγελαφικής διαδικασίας είναι ασφαλώς ο κυπριακός λαός στο σύνολό του, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι πληρώνουν διαχρονικά βαρύτατο τίμημα σε ανθρώπινες και υλικές θυσίες».

Με το βιβλίο του ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στοχεύει, όπως ανέφερε, να αποκαλύψει «αλήθειες που η δεξιά ενταφίασε για ολόκληρες δεκαετίες, παραχαράσσοντας τη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας και του λαού μας. Αποκαλύπτονται αλήθειες που καίνε και πονάνε, πράγματα που θεωρώ απαραίτητα να γνωρίζει και να παραδεχτεί η κοινωνία μας, αν κάποτε θα καταφέρουμε να λυτρώσουμε τον τόπο και τον λαό μας».

Είναι πιθανό, ανέφερε, «το περιεχόμενο του βιβλίου να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από διάφορους επηρεαζόμενους, καθώς και από ΜΜΕ». Καθοδηγητική πυξίδα για τον ίδιο, είπε, ήταν και παραμένει η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, ανεξαρτήτως τιμήματος.

Ανέφερε ότι κριτής όλων είναι ο λαός, τον οποίο ο ίδιος υπηρέτησε «με συνέπεια για μισό αιώνα και βάλε, προσφέροντας το είναι μου» και από τον οποίο εκείνο που ζητά είναι «να με κρίνει αυστηρά μεν, αλλά με αντικειμενικότητα». «Εμείς της Αριστεράς – και όχι μόνο – πρέπει να αποβάλουμε το προπέτασμα καπνού που μας έριξαν στα μάτια οι αντίπαλοί μας θολώνοντας μυαλά και να αποδώσουμε με καθαρό μυαλό «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του λαού τω λαώ», κατέληξε.

Όσα βιβλία και εάν γράψει ο Χριστόφιας και σε όσες γλώσσες θέλει του διεκρινίζουμε ότι εμείς και τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας θα τον θυμόμαστε για την φονική εκρηξη στο Μαρί, για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, για την αύξηση της ανεργίας, για την φυγή εκατοντάδων συμπατριωτών μας ώστε να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό, για τα όσα του καταλογίζει ο πρώην κολλητός του Μιλτιάδης Νεοφύτου σέρνοντας τον στα δικαστήρια και για πολλά άλλα που σίγουρα η ανάγκη για να τα θυμόμαστε τα έκανε πλέον Ιστορία.