Εθνικό μνημόσυνο του Ήρωα μαθητή και ποιητή της ΕΟΚΑ, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, τελέστηκε το πρωί της Κυριακής (10/3), με την συμβολή του Κοινοτικού Συμβουλίου και του Σωματείου «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» Αγίων Τριμιθιάς.

Επιμνημόσυνο λόγο, για την σύντομη αλλά γεμάτη νόημα ζωή του Ευαγόρα, εκφώνησε ο Διευθυντής του Λυκείου Κύκκου Α, κος Δημήτρης Ταλιαδώρος.  Στην ομιλία του, ο κος Ταλιαδώρος, έκανε και σύντομη αναφορά στο Ενωτικό Δημοψήφισμα.

Ακολούθησε τελετή, στον χώρο όπου βρίσκεται ο ανδριάντας του Ήρωα, η οποία άρχισε με το άναμμα φλόγας από τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, την οποία μετέφεραν στον χώρο δρομείς του σωματείου «Περικλής Δημητρίου».

Τον Πρόεδρο του ΕΛΑΜ, εκπροσώπησαν τα στελέχη της Κεντρικής Διεύθυνσης Οργανωτικού, Πόλυς Ευαγγελίδης και Μαρίνα Πολυκάρπου και κατέθεσαν στεφάνι εκ μέρους του.   ‪

Στις 14 Μαρτίου, 1957 ο Ευαγόρας έφυγε για να συναντήσει τους υπόλοιπους δολοφονημένους συναγωνιστές του. Εννέα δευτερόλεπτα μέχρι τον θάνατο. Τόσος χρόνος χρειάστηκε μέχρι να ξεψυχήσει στην αγχόνη και  η ψυχή του να πετάξει στον ελεύθερο ουρανό της αθανασίας.

Βαγορή, η θυσία σου είναι για μας άσβεστη φλόγα και οξυγόνο για τη συνέχεια του αγώνα. Με την απελευθέρωση της Ελληνικής μας Κύπρου, θα σου στείλουμε με ένα κατάλευκο περιστέρι τα χαρμόσυνα νέα.

«Των αθανάτων το κρασί
Το ‘βρετε σεις και πίνετε
Ζωή για σας ο θάνατος
Κι αθάνατοι θα μείνετε»