Παραδόθηκαν χθές (9/1) επισήμως στο Ελληνικό κράτος, για να επιστρέφουν στην Ελλάδα μετά από 54 χρόνια τα λείψανα των πέντε από τα έξι μέλη του πληρώματος της ακταιωρού “Φαέθων”, που θυσιάστηκαν στην περιοχή Τηλλυρίας τον Αύγουστο του 1964 κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών της τουρκικής αεροπορίας.

Πρόκειται για τον Υποπλοίαρχο Παναγιώτη Χρυσούλη από την Αθήνα, τον Πλωτάρχη Σπυρίδωνα Αγαθό από την Κέρκυρα, τον Πλωτάρχη Νικόλα Πανάγο από την Αρκαδία, τον Ανθυπασπιστή Παναγιώτη Θεοδωράτο από την Κεφαλληνία και τον Ανθυπασπιστή Νικόλαο Καππαδούκα από τη Σκόπελο. Ακόμη δυο μέλη του πληρώματος της ακταιωρού Φαέθων έπεσαν ηρωικά την ίδια μέρα, ο Ανθυπασπιστής Νικόλαος Νιάφας από τη Λαμία, τα λείψανα του οποίου επαναπατρίστηκαν τον Ιανουάριο πέρσι και ο Κύπριος εθελοντής από τη Μόρφου, Άκης Φιλήτας, η σορός του οποίου ετάφη στη γενέτειρα του.

Εκ μέρους του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) και υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Χρίστου Χρίστου, στεφάνι κατέθεσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος Γεάδης Γεάδη. Με την θυσία τους, οι Λεβέντες της ακταιωρού “Φαέθων” απέδειξαν πως η Κύπρος δεν κείται μακράν, αλλά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού.