Τελέστηκε σήμερα (22/2) στον Ιερό Ναό Παναγίας Παντάνασσας στη Πάφο, η κηδεία του Αγωνιστή της Ε.Ο.Κ.Α. και Αντισυνταγματάρχη ε.α. της Εθνικής Φρουράς Παύλου Νικήτα. Πολυμελής αντιπροσωπεία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) παρευρέθηκε στη κηδεία, η οποία πραγματοποιήθηκε με στρατιωτικές τιμές.

Ο Παύλος Νικήτα υπήρξε μέλος  της αντάρτικης ομάδας του Γρίβα μέχρι το τέλος του αγώνα. Συμμετείχε στη θρυλική απόδραση από το Κάστρο της Κερύνειας την οποία είχε σχεδιάσει ο ίδιος ο Διγενής.  Αφού έβγαλαν τα σίδερα του παραθύρου, έδεσαν σεντόνια δημιουργώντας ένα σχοινί με το οποίο κατάφεραν να κατέβουν προς τη θάλασσα. Έπειτα, χωρίστηκαν σε ομάδες και προχώρησαν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Η κινηματογραφική απόδραση είχε διάρκεια λίγα λεπτά και καταγράφηκε στην ιστορία ως μια ακόμα τεράστια επιτυχία των ανταρτών και του Αρχηγού έναντι της πανίσχυρης αποικιακής δύναμης. Επίσης, ο Παύλος Νικήτα ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλους συναγωνιστές του, στο πλευρό του Διγενή, στην γνωστή φωτογραφία από τα λημέρια της ΕΟΚΑ.

Ρίγη συγκίνησης και Εθνικής Υπερηφάνειας προκλήθηκαν από την ομιλία του συναγωνιστή του, Σάββα Ταλιαδώρου, ο οποίος τόνισε ότι οι Ήρωες μας αγωνίστηκαν για Ένωση με τη μητέρα πατρίδα και πως οι οδυνηροί συμβιβασμοί για μια «λύση» ομοσπονδίας, παραχωρώντας εδάφη στον κατακτητή, δεν τιμούν τις παρακαταθήκες που άφησαν οι Ήρωές μας, στέλνοντας δυναμικά το μήνυμα σε κάθε ομοσπονδιακό πολιτικάντη που αμαυρώνει καθημερινά με τις ενέργειές του, τις θυσίες των αγωνιστών της ΕΟΚΑ.

Στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου κατέθεσε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Μιχαλάκης Μιχαήλ, ενώ εκ μέρους του ΕΛΑΜ Πάφου το στέλεχος της Επαρχιακής Άδωνις Χαραλαμπίδης.

Οι ήρωες ΔΕΝ πέθαναν για την ομοσπονδία!