Άκρως ενδιαφέροντα αλλά συνάμα και ανησυχητικά στοιχεία συζητήθηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Δημογραφικού και Μεταναστευτικού της βουλής της οποίας προεδρεύει ο βουλευτής της Παράταξης μας Λίνος Παπαγιάννης.

Παράνομοι αλλοδαποί, έρχονται με βίζα για να εργαστούν, εγκαταλείπουν τις δουλειές και τους εργοδότες τους, αιτούνται πολιτικό άσυλο, παίρνουν επιδόματα, και όσο αναμένουν τυχόν έγκριση, κυκλοφορούν και σε πολλές περιπτώσεις εκμεταλλευόμενοι το κύκλωμα που έχει δημιουργηθεί, μετατρέπονται σε επιχειρηματίες δίνοντας δουλειές σε ομοεθνείς τους κυρίως από την Αίγυπτο, την Ινδία και το Νεπάλ αλλά και σε άλλους.

Στην Επιτροπή δόθηκαν παραδείγματα τέτοιων περιπτώσεων σε Κυπερούντα, Δευτερά, Αργάκα, Γαλάτα, Παλαιχώρι αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές σε ολόκληρη την Κύπρο. Σε πολλές περιπτώσεις συνεργάζονται και με Κύπριους επιχειρηματίες.

Οι κόκκινες γραμμές έχουν ξεπεραστεί προ πολλού και η Κυβέρνηση μπορεί, εάν θέλει, να επιλύσει το θέμα με συγκεκριμένα διατάγματα, για σύλληψη και άμεση απέλαση όσων παρανομούν ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λίνος Παπαγιάννης κάτι με το οποίο συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή.

Από πλευράς των εκπροσώπων αρμοδίων υπηρεσιών διεφάνει αδυναμία συντονισμού και αντιμετώπισης της κατάστασης, γι’ αυτό και για την επόμενη συνεδρίαση αποφασίστηκε να κληθούν οι πολιτικοί προϊστάμενοι, Υπουργοί, Αρχηγός Αστυνομίας και Γενικός Εισαγγελέας, αφού η Επιτροπή θεωρεί πως η Κύπρος έχει μετατραπεί σε «θερμοκήπιο παρανομίας» και με δεδομένο ότι σε πολλές περιπτώσεις, αλλοδαποί προχωρούν σε επεισόδια ακόμα και μέσα σε Κυβερνητικά κτίρια, πρέπει ΑΜΕΣΑ το όλο πρόβλημα να επιλυθεί.