Το θέμα της Αμμοχώστου, βρήκε εμπόδιο σε τουρκικές αξιώσεις, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε ενημέρωση δημοσιογράφων για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μπάιντεν στην Κύπρο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η τουρκο”κυπριακή” πλευρά ήθελε να μας ταπεινώσει στο θέμα αυτό, αφού η πρόταση Έρογλου περιελάμβανε την είσοδο Τουρκο”κυπρίων” και ξένων εμπειρογνωμόνων στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου και δεν γινόταν καμία αναφορά σε Ελληνοκύπριους εμπειρογνώμονες.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης επισήμανε ότι οι τουρκο”κυπριακές” απαιτήσεις δεν κατέστησαν δυνατή την επίτευξη συμφωνίας για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για το Βαρώσι αλλά όπως τόνισε, οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Πρόθεση του Τζο Μπαίντεν, είπε, ήταν να προχωρήσει με την διακηρυγμένη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, για να ξεκινήσουν τα πρώτα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των οποίων το πρώτο βήμα, είναι η είσοδος εμπειρογνωμόνων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου για να μελετήσουν και να σχεδιάσουν το πώς θα μπορούσε σε επόμενο στάδιο να ξεκινήσει η υποδομή των απαραίτητων έργων.

Πρόσθεσε επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών, ότι για σκοπούς εξισορρόπησης και δικαιοσύνης (…), εμπειρογνώμονες θα μπορούσαν να αναλάβουν σχέδια για την αναβάθμιση του λιμανιού της Αμμοχώστου.

Η μη επίτευξη συμφωνίας είπε, ήταν λόγω “κάποιων απαιτήσεων της ηγεσίας των Toυρκο”κυπρίων” οι οποίες δεν ήταν μόνο απαράδεκτες αλλά και κακής πίστεως”. Όπως εξήγησε “ήθελαν να μας ταπεινώσουν με το να υπάρχει ειδική αναφορά ότι αυτοί οι διεθνείς εμπειρογνώμονες θα μπορούσαν να ήταν από το εξωτερικό αλλά και Τουρκο”κύπριοι” με ρητή απάλειψη των Ελληνοκυπρίων. Εμείς δεν απαιτήσαμε ποτέ να είναι είτε Ελληνοκύπριοι ή Τουρκο”κύπριοι”. Αλλά όχι σε μια αμιγώς ελληνική περιοχή να μιλά για Τουρκο”κύπριοους”  και να απαγορεύεται η είσοδος στους Ελληνοκύπριους. Όπως και κάποια άλλα απαράδεκτα για τα οποία κακίζω ιδιαίτερα και την Τουρκία, η οποία ενέκρινε αυτή την απαράδεκτη στάση”.

Ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι ενώ στην ρητορική της Άγκυρας υπάρχει η επιθυμία να λυθεί το Κυπριακό, μια τέτοια βούληση πρέπει να εκφράζεται με λόγια και εξέφρασε την απογοήτευση του για την στάση της Τουρκίας.

Είναι καιρός να παραδεχτούν οι κυβερνώντες μας τα κακώς έχοντα και να πάψουν πλέον να ευελπιστούν σε αλλαγή στάσεως από την αδιάλλακτη Τουρκία. Είναι επεβεβλημένο να τερματιστεί άμεσα η παρωδία των δήθεν διαπραγματεύσεων, μέσω της οποίας το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η αναβάθμιση του κατοχικού μορφώματος.

Πρέπει να επανατοποθετηθεί το Εθνικό μας πρόβλημα στις ορθές του βάσεις, ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και να πάψει η παραπλάνηση του κυπριακού Ελληνισμού με τα περί “αδελφοποίησης” με τον Τούρκο κατακτητή. Ο οποίος εμφανώς δράττεται όλων των ευκαιριών για να επιδείξει τις πραγματικές του προθέσεις και παρόλαυτα κάποιοι συνεχίζουν να στρουθοκαμηλίζουν μπροστά στα γεγονότα.