Με πόση όντως προσευχή, πόνο και αγωνία, για τις σημερινές τύχες του Ελληνισμού, οφείλουμε να βλέπουμε την σημερινή αποστασία και απιστία πολλών!

…Τι πόνος να βλέπει κανείς κάποιους Έλληνες, άρχοντες και διανοουμένους, να εργάζονται κατά της Πίστεως, δουλεύοντας κατ’ ουσίαν για ξένα συμφέροντα.

…Τι πόνος για τους Έλληνες Αγίους όλων των εποχών, να βλέπουν από τον ουρανό την πνευματική (κι όχι μόνο) ερήμωση του Ελληνισμού!

…Όμως ζει Κύριος ο Θεός! Υπάρχει το εκλεκτό λείμμα του Θεού.

Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι από δέκα δίκαιοι στον αγιασμένο τόπο μας. Ψυχές που αναπαύουν πολύ τον Θεό με την όλη ζωή τους, χάριν των οποίων δεν θα επιτρέψει η αγάπη Του την ερήμωση αυτή. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει τόπος ερημώσεως ο αγιασμένος τόπος της Χριστιανικής Ελλάδος μας, που είναι ζυμωμένος σε κάθε σπιθαμή του με αίματα Μαρτύρων, ιδρώτες Οσίων και δάκρυα αγίων Χριστιανών. Πιστεύουμε ότι όλες οι δυσκολίες και οι πειρασμοί είναι νεφύδρια που «θάττον παρελεύσονται», με την δύναμη της Χάριτος του Θεού και την ευχή των Ελλήνων Πατέρων μας.

Οι ψυχές των σύγχρονων Ελλήνων διψούν και ποθούν τον αληθινό Θεό των Ορθοδόξων, έστω κι αν πολλοί βιωματικά ακόμη Τον αγνοούν.

Αν και η Πίστη μας δεν βασίζεται σε στατιστικές και εξωτερικές μετρήσεις και σημεία, αφού «Η βασιλεία του Θεού εντός ημών έστι» και «ουκ έρχεται… μετά παρατηρήσεως», ωστόσο αναφέρουμε ότι έχουμε και πολλά καλά σημάδια για την πνευματική ανάνηψη πολλών Ελλήνων. Έχουμε μαρτυρίες και αποδείξεις περί τούτου:

Κατά τις μεγάλες εορτές της Πίστεώς μας,  οι Ιεροί Ναοί μας κατακλύζονται από τα πλήθη των Χριστιανών, και νέων μάλιστα ανθρώπων.

Στις καλές Ενορίες και τα Μοναστήρια μας αναπαύονται πνευματικά και ξεδιψούν πολλές ψυχές καθημερινά, με την εξομολόγηση και τις ιερές ακολουθίες.

Στο Άγιον Όρος πολλές χιλιάδες, νέων κυρίως, Ελλήνων καταφθάνουν κατ’ έτος, προσκυνητές της Παναγίας και του Υιού της. Οι πλείστοι από αυτούς εξομολογούνται, νηστεύουν, αγρυπνούν, προσεύχονται, ενώνονται με τον Χριστό και την Εκκλησία Του.

Πολλές νέες οικογένειες αγωνίζονται να τηρούν τον άγιο Νόμο της αγάπης του Θεού, με εξομολόγηση, με τακτικό Εκκλησιασμό, με τις νηστείες, με συχνή Θεία Κοινωνία.

Παρά την πολεμική και εχθρότητα πολλών, ο Χριστός ζει στις ψυχές των συγχρόνων Ελλήνων.

Αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε, όχι για προσωπική καταξίωση και δόξα, όχι για ευτελείς, ιδιοτελείς, εφήμερους σκοπούς. Αγωνιζόμαστε, εμείς οι σύγχρονοι Ορθόδοξοι Έλληνες, για να παραδώσουμε την ευλογημένη Πατρίδα μας στις επόμενες γενιές, όπως την παραλάβαμε από τους Αγίους μας, από τους Ορθόδοξους ήρωές μας, από τους Χριστιανούς αγωνιστές του έθνους, από τους ευσεβείς γονείς και Διδασκάλους μας.

Κι όλα αυτά για τις αθάνατες ψυχές των συμπατριωτών μας Ελλήνων, αλλά κι όλου του κόσμου, του παρόντος και του μέλλοντος.

Από το βιβλίο: «Νέο-ειδωλολατρικές περιπλανήσεις και η αληθής εμπειρία της Εκκλησίας μας»