Την θετικότερη συνεδρία από την μέρα έναρξης των συνομιλιών θεωρεί την χθεσινή ο Τούρκος διαπραγματευτής Οζερσάι, εκφράζοντας έτσι την ικανοποίηση του για την συνάντηση που είχε με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, επιστρέφοντας μετά το τέλος της συνάντησης ο Οζερσάι είπε ότι στη διερεύνηση συζήτησαν για ορισμένα θέματα που αφορούν την ομοσπονδιακή νομοθεσία και αντάλλαξαν απόψεις.

Συζήτησαν, πρόσθεσε, το θέμα της υπηκοότητας, υπενθυμίζοντας ότι παρόλο που είναι από τα θέματα που προκάλεσαν πολλές αψιμαχίες σε γενικές γραμμές διήλθαν κάποιων αρχών και το διερεύνησαν (screening). Εκτός από αυτό, συζητήσαμε και το πως θα προκύψει αυτός ο νέος συνεταιρισμός, το οποίο είναι επίσης ένα από τα θέματα που έχουν συζητηθεί πολύ και ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα, σημείωσε. “Το θέμα του πως θα προκύψει ο νέος συνεταιρισμός, πως θα δημιουργηθούν οι νέες πολιτείες. Από αυτή την άποψη μπορώ να πω ότι ήταν μια σημαντική συνεδρία”.

Ο Τούρκος διαπραγματευτής θέλησε να υπογραμμίσει ότι έφυγαν από την συνάντηση με το αίσθημα ότι υπάρχει προοπτική για μια συμφωνία σε κάποια θέματα που φαίνονται πολύ δύσκολα ή αξεπέραστα. “Ήταν μια συνάντηση που με έκανε ακόμη περισσότερο αισιόδοξο ότι μπορούμε να βρούμε διέξοδο. Μέχρι σήμερα ήταν η πιο μακρά και παραγωγική συνάντηση”. Υπήρξε, πρόσθεσε, και μια συναντίληψη για το τι θα ακολουθήσει.

Ερωτηθείς τι άλλαξε μεταξύ της τελευταίας συνάντησης και της σημερινής και στην παρατήρηση ότι μετά την τελευταία συνάντηση ήταν πολύ αρνητικός, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι “η στάση μας δεν ήταν αρνητική, αλλά αυτά που ακούσαμε. Με τον χειρισμό που ακολουθήσαμε και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναλάβαμε καταλήξαμε στο αποτέλεσμα να υπογραμμισθεί ότι το έγγραφο συγκλίσεων είναι εκεί και είναι σημαντικό”.

Προελαύνει η τουρκική διπλωματία ενώ το γεγονός ότι ο Τούρκος έφυγε ευχαριστημένος από την συνεδρία προδίδει υποχωρήσεις από τον Μαυρογιάννη.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, να υποχωρεί και να ικανοποιεί τις τουρκικές θέσεις.

Το γεγονός αυτό πρέπει να προβληματίσει έντονα τον κάθε Εθνικά σκεπτόμενο συμπατριώτη μας.