Τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου όσον αφορά στο κυπριακό από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Η επιμονή του σε λύσεις τύπου Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας είναι καταστροφική για τον ελληνισμό της Κύπρου και η έλλειψη υπομονής για εξεύρεση δίκαιης λύσης πάλι θα είναι καταστροφική για τον ελληνισμό της Κύπρου, ο οποίος παρακολουθεί συνεχώς σε επανάληψη εδώ και 43 χρόνια τα ίδια επεισόδια με άλλους πρωταγωνιστές.

Ο κυπριακός ελληνισμός ήρθε η ώρα να αποφασίσει και να τους δείξει και καταδείξει ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Οι συνομιλίες του Μοντ Πελεράν και οι διαπραγματεύσεις στις Ελβετίες όχι μόνο ήταν ναυάγια, αλλά και χιονοστιβάδες, αλλά παρόλα αυτά δεν φάνηκε ότι πτοούν τον Νίκο Αναστασιάδη που δηλώνει ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις συνομιλίες, δηλαδή είναι έτοιμος να συνεχίσει τις παραχωρήσεις και ασφαλώς έτοιμος να χάσει και άλλο πολύτιμο χρόνο.

Ξενίζουν ασφαλώς οι τελευταίες του δηλώσεις που φέρονται να διαφέρουν από αυτά που ζήσαμε τα τελευταία κυρίως χρόνια από τις συνομιλίες με τον Ακκιντζί να μιλά για δύο κράτη και τον Ερντογάν και την παρέα του να μας απειλεί. Τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας (καλά κάνουμε να του το θυμίζουμε που και που): Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι πάγιο αίτημα μας, κάθε φορά που προσερχόμαστε στις διαπραγματευτικές διαβουλεύσεις, είναι η απαλλαγή της πατρίδας μας από τα δεδομένα της κατοχής ως απαίτηση όχι μόνο του λαού μας, αλλά και ως απαίτηση της αποκατάστασης του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης. Μόνιμη επιδίωξή μας είναι η επίτευξη μιας λύσης για το Κυπριακό πρόβλημα, η οποία θα δημιουργεί ένα κράτος το οποίο θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του συνόλου των νόμιμων πολιτών της Κύπρου. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία εξισώνεται με την μειοψηφία φαίνεται να ξεχνιέται στην πιο πάνω δήλωση.

Κλείνουμε με ακόμη μια φράση που μας ταρακούνησε από πλευράς Αναστασιάδη, ο οποίος τόνισε ότι ενα σύγχρονο κράτος δομημένο σε μία λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του κεκτημένου της ΕΕ, ισότιμο μέλος της οποίας είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, στο οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας και το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από τις όποιες εγγυήσεις, τα κατοχικά στρατεύματα και τη στρατιωτική παρουσία τρίτων χωρών. Ξεχνά φαίνεται πώς ακριβώς χειρίστηκε τις όλες διαπραγματεύσεις ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος ουκ ολίγες φορές ανακάτεψε τον νεοσουλτάνο Ερντογάν στην όλη διαδικασία αποδεικνύοντας ότι η σχέση τους με την Τουρκία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες.

Ο Νίκος Αναστασιάδης και οι θιασώτες της ΔΔΟ έχουν πέσει ακριβώς στην παγίδα της Τουρκίας και δεν μπορούν από ότι φαίνεται να απεμπλακούν γι΄αυτό και ήρθε η ώρα να αλλάξουμε γραμμή πλεύσης να αλλάξουμε στρατηγική και όλες οι τακτικές κινήσεις μας στην διεθνή πολιτική σκακιέρα να καταγγέλλουν την όλη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο απέναντι στον λαό μας.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ