Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχει αρχίσει να βλάπτει τη διαδικασία και μπορεί να δούμε αρνητικές εξελίξεις στους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άϊντα, μετά από τις συναντήσεις που είχε με τους “ηγέτες” των δύο κοινοτήτων.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άϊντα δήλωσε πως βρίσκεται στην Κύπρο για να ακούσει τι έχουν να του πουν ο Ντερβίς Έρογλου και ο Νίκος Ανανστασιάδης για το παρόν αδιέξοδο, προσθέτοντας πως ανησυχεί από το γεγονός ότι δεν μπορούν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, σημειώνοντας πως θεωρεί ατυχές το γεγονός πως αυτό συμβαίνει λίγο πριν πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Όπως είπε θα αναφερθεί με ειλικρίνεια στα προβλήματα που υπάρχουν και πως θα συνεχίσει να παροτρύνει όλους να κάνουν ότι μπορούν για να πάνε πίσω στο τραπέζι και να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ενώ ανέφερε ακόμα πως είναι ρεαλιστικά αισιόδοξος και υπενθύμισε πως είχε πει πως αν το αδιέξοδο διαρκέσει κάποιες εβδομάδες ή λίγους μήνες, δεν θα βλάψει μακροπρόθεσμα τη διαδικασία.

“Τώρα θεωρώ ότι έχει αρχίσει να βλάπτει τη διαδικασία και μπορεί να δούμε αρνητικές εξελίξεις στους επόμενους μήνες. Έτσι θεωρώ είναι σημαντικό να χρησιμοποιηθεί αυτή η ευκαιρία για να κληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να εργαστεί με όλες τις πλευρές ή με τις δυο πλευρές και να προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, ανέφερε.

Ερωτηθείς τι θα αναφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, είπε πως θεωρεί ότι όλες οι πλευρές μπορούν να κάνουν κάτι για να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. “Θεωρώ πως και οι δυο πλευρές θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα αλλά πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε πως έγιναν κάποιες παραχωρήσεις και είναι ατυχές το ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε”, σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση, είπε πως υπάρχει τώρα αποδοχή πως το θέμα των υδρογονανθράκων μπορεί να συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. “Αυτό δεν ήταν σε ισχύ πριν το νέο έτος αλλά ισχύει τώρα και θεωρώ πως είναι προς την ορθή κατεύθυνση”, δήλωσε. Περαιτέρω, ανέφερε πως δεν θεωρεί πως το πρόβλημα που υπάρχει δεν επιλύεται, για να προσθέσει πως όσο εργάζεται πάνω σε αυτό κατανοεί πως είναι ένα δύσκολο πρόβλημα, λέγοντας ακόμα πως απαιτείται θέληση.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είπε πως ο Νίκος Ανανστασιάδης είχε πει πως το θέμα των υδρογονανθράκων θα συζητηθεί αργότερα στις διαπραγματεύσεις και πως η τουρκοκυπριακή πλευρά υποστήριζε πάντα πως οι χάρτες πρέπει να συζητηθούν αργότερα. 

Κληθείς να σχολιάσει την επανέκδοση Navtex από την Τουρκία, είπε ότι “δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε εποικοδομητικά το μικρό παράθυρο ευκαιρίας που είχαμε όταν δεν υπήρχε γεώτρηση και Νavtex και ενόσω εργαζόμουν εντατικά με τις δύο πλευρές και άλλες ενδιαφερόμενες χώρες για να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική και να φέρουμε νέα αισιοδοξία και να συμφωνήσουμε για το πώς θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο τραπέζι. Ένας αριθμός παραγόντων το κατέστησαν αδύνατο.”

Ενώ σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να σταματήσει η διαδικασία γεώτρησης για επιστροφή στις συνομιλίες, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα αρκέστηκε να δηλώσει ότι “αναγνωρίζω ότι μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε συμφωνία για το κατά πόσον οι υδρογονάνθρακες θα έπρεπε να συζητηθούν ως μέρος των διαπραγματεύσεων”.

Παρά την μειοδοτική στάση που εμμένει να διατηρεί ο Νίκος Ανανστασιάδης όσον αφορά το Εθνικό μας πρόβλημα και τα δίκαια του κυπριακού Ελληνισμού, οι απαιτήσεις για υποχώρηση δεν μοιάζουν να έχουν τελειωμό. Η επανατοποθέτηση του Κυπριακού, ως πρόβλημα Εισβολής και Κατοχής κρίνεται επιβεβλημένη, όπως επιβεβλημένη είναι και η ορθή πληροφόρηση όλων όσων επιδίδονται στην “εξεύρεση λύσης”. Δυστυχώς, παρά τα όσα πράττει η Τουρκία παραμένει στο απυρόβλητο.