Το Κυπριακό δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μόνο στην Κύπρο, αλλά προκαλεί αντιπαραθέσεις μέσω δημοσιευμάτων και στη Σουηδία. Αιτία δημοσίευμα σε σουηδική εφημερίδα εξ αφορμής της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή.

Σε άρθρο του με τίτλο «Η Κύπρος υπό τη σκιά του ισλαμικού κράτους», ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Νίστρομ αναφέρεται στα γεγονότα του 1974 και σημειώνει πως «ο παραλογισμός της κατοχής συνεχίζεται με σύμβολο την περίκλειστη ερειπωμένη πόλη του Βαρωσιού, με την ΕΕ πλήρως απασχολημένη με άλλα προβλήματα να μην ασκεί την απαιτούμενη πίεση πάνω στην Τουρκία για άρση της κατοχής της βόρειας Κύπρου, που είναι έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Παράλληλα εκφράζει τη λύπη του που ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, «είναι ο πιο συγκαταβατικός στην ΕΕ όσον αφορά τις θέσεις της Τουρκίας». Περαιτέρω υπογραμμίζει ότι «κάθε θέση των Τουρκοκυπρίων υπόκειται σε έλεγχο από τον “σουλτάνο” της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». Επίσης στο άρθρο του αναφέρεται στις άκαρπες μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις και αντικρούει την επίρριψη ευθυνών στους Ελληνοκυπρίους για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Εκφράζει, επίσης, ελπίδες για λύση του προβλήματος σημειώνοντας την πίστη και από τις δύο κοινότητες στη δυνατότητα συμβίωσης μέσα από μικρά δείγματα δικοινοτικής συνεργασίας σε οικονομικά και πολιτιστικά θέματα.

Στο άρθρο αυτό αντέδρασε ένα πρώην μέλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Άντερς Άρβιτσον, ο οποίος συνεχίζει να κρατά επαφή με την Κύπρο διοργανώνοντας ταξίδια από τη Σουηδία προς τα κατεχόμενα. Στα σχόλια του μετέφερε αρκετές από τις θέσεις της τουρκικής προπαγάνδας εις βάρος των Ελληνοκυπρίων. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για σφαγές των Τουρκο”κυπρίων” από Ελληνοκύπριους τον Αύγουστο του 1974 και ότι τα ιερά κειμήλια των εκκλησιών στα κατεχόμενα δεν είχαν κλαπεί αλλά μεταφέρθηκαν από τους Ελληνοκύπριους όταν «μετοίκησαν στο νότιο μέρος το 1975». Υποστήριξε ότι τα ξενοδοχεία στο Βαρώσι το 1974 ανήκαν σε ξένους και ότι το 1976 το κυπριακό κεφάλαιο θα μπορούσε να πάρει πίσω την πόλη αν ενδιαφερόταν για λύση του Κυπριακού.

Ανταπαντώντας ο Νίστρομ, κατηγόρησε τον Άρβιτσσον για μονόπλευρη θεώρηση και αποσιώπηση σημαντικών πτυχών της ιστορίας, όπως οι αγνοούμενοι από τον καιρό της τουρκικής εισβολής. Τον κατηγόρησε επίσης ότι υποστηρίζει την αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα των τετελεσμένων στην Κύπρο, με επιστροφή μόνο της Αμμοχώστου.

ΠΗΓΗ