Αριθμός που φτάνει τα 6 τουρκικά αεροσκάφη και ένα CN-235MPA του τουρκικού Ναυτικού προερχόμενο από τη βάση του Ντάλαμαν πραγματοποίησαν 2 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 19 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Από τα τουρκικά αεροσκάφη τα 2 έφεραν οπλισμό και η τουρκική δραστηριότητα εξελίχθηκε σε όλο, πρακτικά, το Αιγαίο από το βορρά μέχρι και Ν.Α. στο ύψος της Ρόδου και του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με προκλητικά δημοσιεύματα του Τουρκικού τύπου επισημαίνεται ότι «Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει με κανένα τρόπο να συμβεί αυτό. Η Τουρκία θα συνεχίσει απτόητη τις έρευνες για την ανακάλυψη με την προοπτική άμεσης εκμετάλλευσης των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και σε δεύτερη φάση και στο Αιγαίο».

Οι παραβιάσεις των περιοχών της ΑΟΖ του Ελλαδικού χώρου αποτελούν ένα καθημερινό φαινόμενο. Καμιά όμως απάντηση δεν υπήρξε από τις δύο βολεμένες κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι Τούρκοι καθημερινά με τις στρατηγικές τους εξευτελίζουν την άμυνα και την εθνική μας αξιοπρέπεια. Σε περίπτωση ξεσπάσματος ενός θερμού επεισοδίου τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά.