Δεν πρόκειται για λανθασμένη σύνταξη κειμένου. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απέτυχε να διαφυλάξει τα δίκαια των λαών και κυρίως των Ελλήνων της Κύπρου.

Κατέστη ένας Οργανισμός Διαλυμένων και αδιάφορων Εθνών, που άφησε ατιμώρητο το έγκλημα της Τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο, που ανέχτηκε και ανέχεται την Τουρκική βαρβαρότητα και επιθετικότητα και χίλιες άλλες αδικίες, γενοκτονίες και σφαγές ανά τον κόσμο.

Δεν τηρεί και δεν εφαρμόζει τα δικά του ψηφίσματα (το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι θεσμικό όργανο του Οργανισμού), γι’ αυτό και δεκάδες ψηφίσματα και αποφάσεις που ήταν υπέρ της αποκατάστασης του δικαίου στο Κυπριακό πρόβλημα από το Σ.Α, έμειναν στα συρτάρια.

Δεν υπάρχει ούτε δίκαιο, ούτε δικαιοσύνη. Στην διεθνή σκακιέρα υποτίθεται ο ΟΗΕ με την δημιουργία του μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα διαφύλαττε αυτά, αλλά απέτυχε παταγωδώς.

Γιατί; θα διερωτηθεί κάποιος. Επειδή απλά εξυπηρετούνται συμφέροντα, και τα συμφέροντα του ΟΗΕ ακόμη ευνοούν ή ευνοούνται είτε από τον ταραξία Τουρκία, είτε από άλλα κράτη.

Το δυσάρεστο και ατυχές είναι ότι προς αυτόν (τον ΟΗΕ) στρέφονται οι ελπίδες της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας στην Κύπρο για επίλυση του Κυπριακού. Οι ευθύνες της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και της εκάστοτε κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχίζουν και τελειώνουν στο γεγονός ότι έχουν εγκλωβιστεί στην λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και στο ότι παραιτούμενη από τις προσπάθειες, η ημικατεχόμενη Πατρίδα μας για απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας, συζητά ως κοινότητα και όχι ως διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος και αποφεύγει να θέτει θέμα εισβολής και κατοχής, που είναι πραγματικά το Κυπριακό. Αυτό οδήγησε παράλληλα το Κυπριακό να συζητείται ως δικοινοτικό πρόβλημα.

Ολέθριο λάθος ότι σταμάτησαν οι εξοπλισμοί στην Εθνική Φρουρά «αφού θα τα βρούμε με τους Τούρκους» και αν αύριο η Τουρκία επιχειρήσει να επιτεθεί στρατιωτικά και να καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο, κανένας ΟΗΕ και κανένας άλλος δεν θα πολεμήσει για εμάς εκτός από εμάς. Θα μείνουν ΟΛΟΙ σε «ψηφίσματα», καταδικαστικές ανακοινώσεις και μεις θα γυρεύουμε Πατρίδα.

Αξιώνουμε λύση Ενιαίου κράτους, ενισχύουμε την Άμυνα μας, προχωράμε σε στρατιωτικές συμμαχίες με χώρες των οποίων τα συμφέροντα ήρθαν ή έρχονται σε ρήξη με την κατοχική Τουρκία (βλέπε παράδειγμα στρατιωτικής – αμυντικής συμφωνίας Ελλάδος με Γαλλία), να τεθεί και πάλι σε ισχύ το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδος – Κύπρου, αξιοποίηση Γαλλικού και Ισραηλινού παράγοντα.

Όταν έχεις υπολογίσιμη – ανατρεπτική στρατιωτική δύναμη, καθίστασαι ισχυρότερος και αποδοτικότερος και στον πολιτικό – διπλωματικό διάλογο αλλά και στο τραπέζι των «διαπραγματεύσεων».

Ας είμαστε ειλικρινείς και ας λέμε την αλήθεια όσο πικρή κι αν είναι. Όλα τα κόμματα φέρουν ευθύνες γιατί κυβέρνησαν ή συγκυβέρνησαν. Όλα πλην του Ε.ΛΑ.Μ.

Δημήτρης Σούγλης

Δημοσιογράφος, Διευθυντής Γραφείου Τύπου Ε.ΛΑ.Μ