Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα πάει στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου με άδεια βαλίτσα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ήδη διαμηνυθεί προς την ελληνική πλευρά, πως καμία κίνηση σε ότι αφορά στα διαδραματιζόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν, κατά και μετά την επίσκεψη Νταβούτογλου.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τις θέσεις του για τα δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το επιχείρημα που έχει επιστρατεύσει η τουρκική πλευρά ότι οι έρευνες από το “Μπαρμπαρός” γίνονται με εξουσιοδότηση του ψευδοκράτους.

Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι διπλωμάτες υπενθυμίζουν πως η εξέλιξη αυτή με το ερευνητικό πλοίο “ήταν αναμενόμενη”, καθώς με τον ίδιο τρόπο αντέδρασαν και όταν άρχισε η γεώτρηση στο οικόπεδο 12. Η Άγκυρα, στις προπαρασκευαστικές επαφές ενόψει της επίσκεψης, διαμηνύει πως ναι μεν υπάρχουν διαφορές, ωστόσο, επιθυμία της είναι να διατηρηθούν “δίαυλοι επικοινωνίας με την Αθήνα”.

Η βασική, όμως, θέση που διατυπώνεται από τουρκικής πλευράς είναι πως μόνο με αναστολή ένθεν και ένθεν των ερευνών, θα υπάρξει εκτόνωση της κρίσης. Θέση, που παραπέμπει ουσιαστικά στην ένταξη του θέματος των υδρογονανθράκων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Είναι προφανές από τα όσα αναφέρονται από τουρκικής πλευράς ότι η επίσκεψη Νταβούτογλου και η σύγκληση του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν σε μια “καλή συγκυρία” για την Άγκυρα.

Συγκεκριμένα, ενώ θα παραμείνει το “Μπαρμπαρός” στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Νταβούτογλου θα βρίσκεται στην Αθήνα και θα συζητεί ολόκληρο το πακέτο των σχέσεων. Τούτο, θα χρησιμοποιηθεί από τους Τούρκους ως στοιχείο απαλλαγής για τη συμπεριφορά της.

Επίσης, η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί δέκα ημέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όπως υποδεικνύεται, θα είναι δύσκολο για την Αθήνα να στηρίξει μια θέση για πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Η Αθήνα από την πλευρά της, αξιολογώντας τα δεδομένα θεωρεί πως ο μόνος τρόπος αποκλιμάκωσης είναι οι απευθείας συζητήσεις με την Τουρκία. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σημείωναν πως η επίσκεψη μπορεί να λειτουργήσει ως “βαλβίδα αποκλιμάκωσης”.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, υπάρχει βέβαια και η άποψη που εκφράζεται από διπλωμάτες πως ναι μεν οι επιλογές της Αθήνας δεν είναι πολλές, τονίζουν ωστόσο ότι μια τέτοια επίσκεψη στην παρούσα φάση και με τις εξελίξεις στην Κύπρο, είναι υψηλού ρίσκου. 

Πέραν, όμως, τούτου είναι προφανές πως το κλειδί της αποκλιμάκωσης θα το κρατά η Τουρκία και θα το ανοίγει και θα το κλείνει όποτε θέλει, σύροντας Ελλάδα και Κύπρο σε μια ριψοκίνδυνη προβληματική πορεία αβεβαιότητας.

ΠΗΓΗ