Την περασμένη Παρασκευή 17/01/14 στα πολιτικά γραφεία της Κ.Ο. Πάφου έγινε ομιλία για τον ήρωα της Ε.Ο.Κ.Α. Μάρκο Δράκο, έναν αγνό πατριώτη, βαθιά θρησκευόμενο και γνήσιο τέκνο της πατρίδας ο οποίος θυσίασε τα νιάτα και την ζωή του στον βωμό της Ελευθερίας και της Ενώσεως.  

Ο Μάρκος Δράκος που έφερε το ψευδώνυμο Λυκούργος ήταν από τους ποιο ενθουσιώδης και δραστήριους αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. στις τάξεις της οποίας κατατάχθηκε με το πρώτο κάλεσμα του Αρχηγού Διγενή. Αφού συνεληφθέν και φυλακίστηκε στο κάστρο της κατεχόμενης Κερύνειας κατάφερε να απόδραση μαζί με άλλους συναγωνιστές του και να καταφύγει στα βουνά όπου και έδρασε με την αντάρτικη του ομάδα κατά των Άγγλων αποικιοκρατών. Ανέπτυξε πλούσια δράση και ήταν ένα από τα αγαπητά παιδιά και ξεχωριστά παλικάρια του αγώνα λόγο του καλού του χαρακτήρα, της βαθιάς θρησκευτικής του πίστης, της ανιδιοτέλειας και του γνήσιου πατριωτισμού του.

Στις 18 Ιανουαρίου του 1957 σχεδόν μεσάνυχτα και με άσχημες καιρικές συνθήκες η ομάδα του σε περιοχή μεταξύ της Ευρύχου και Σινά Όρους έπεσε σε ενέδρα Άγγλων στρατιωτών . Ο ήρωας επικεφαλής της ομάδας απάντησε στα πυρά των εδρευόντων με θάρρος και αυτοθυσία και δέχθηκε κατάστηθα τις σφαίρες δίνοντας στους υπόλοιπους την ευκαιρία να διαφύγουν. Το μένος και το μίσος των Βρετανών ήταν τόσο που συνέχισαν να πυροβολούν με αποτέλεσμα ο Μάρκος Δράκος να δεχτεί συνολικά σαράντα σφαίρες. Η απώλεια για τον Αρχηγό, την Οργάνωση αλλά και όλη την Κύπρο ήταν μεγάλη και στέρησε τον αγώνα από ένα σημαντικό, μαχητικό και ένθερμο αγωνιστή.

Αιωνία θα είναι για πάντα η μνήμη του.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ

K.O.Pafou-17.01.14-Markos-Drakos fff05