Κυρίες και Κύριοι,

Ο προϋπολογισμός του 2017 που κατέθεσε η Κυβέρνηση, χαρακτηρίζεται ως ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός μετά από 3 συναπτά έτη σκληρής μνημονιακής πολιτικής.

Ακόμη και ως περιεχόμενο, ο προϋπολογισμός αυτός ακολουθεί την ίδια συνταγή με τους προηγούμενους μνημονιακούς. Είναι ένας προϋπολογισμός λιτότητας, συντήρησης, ο οποίος, κατ’ εμάς επιτρέπει την οριακή λειτουργία του κράτους και των υπηρεσιών του και αποτυγχάνει να επιφέρει την αναγκαία ανάπτυξη στην πλειοψηφία των τομέων της οικονομίας.

Ακούσαμε την Παρασκευή στην ομιλία του υπουργού Οικονομικών σε αυτή την αίθουσα ότι η κατάσταση της Κυπριακής Οικονομίας Βελτιώθηκε και τόσο οι ρυθμοί όσο και οι αριθμοί παρουσιάζουν σημαντική πρόοδο. Αυτό που ξέχασε να αναφέρει ο υπουργός είναι ότι όταν ευημερούν οι αριθμοί δεν σημαίνει ότι ευημερούν και οι άνθρωποι.

Την ώρα που ένας στους τρεις Ελληνοκύπριους ζει στα όρια της φτώχειας, δεν υπάρχει χώρος ούτε είναι η ώρα για πανηγυρισμούς εκ μέρους της Κυβέρνησης. Τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία παραμένουν.

Μετά την μεγάλη καταστροφή που υπέστη η οικονομία μας, θα χρειαστεί πολύς χρόνος και πολλή δουλειά για να καταφέρουμε να στήσουμε μια εύρωστη οικονομία.

Φυσικά, η οικονομική καταστροφή επήλθε με ευθύνη και των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής, καθώς και της Βουλής, αφού επί σειρά ετών σημειώνονταν σπατάλες, κακοδιαχείριση, αλόγιστος κρατικός δανεισμός και διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Τα όσα καταγράφονται ως επιτυχία από την Κυβέρνηση, όσον αφορά τους δείκτες της οικονομίας, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι επιτεύχθηκαν μετά από την άγρια φορολόγηση δυνατών και αδυνάτων, την μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και με το ψαλίδισμα του κοινωνικού κράτους, την ώρα που υπήρχε η μεγαλύτερη ανάγκη για χιλιάδες των συμπολιτών μας.

Η επίτευξη της μεγάλης μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας μεγάλης και βαθιάς μεταρρύθμισης της κρατικής μηχανής ή της οικονομίας μας.

Πέρα της μεγάλης φορολογικής επιβάρυνσης των Κυπρίων πολιτών, η μείωση βασίζεται και στην πολιτική της μη πρόσληψης υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, ταυτόχρονα με τον μεγάλο αριθμό αποχωρήσεων, ταυτόχρονα με την οριζόντια μείωση της χρηματοδότησης πολλών υπηρεσιών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλές υπηρεσίες του κράτους να υπολειτουργούν ή να λειτουργούν πραγματικά οριακά, την ώρα που η μεταρρύθμιση της οικονομίας, η ανάγκη ύπαρξης κοινωνικού κράτους και λειτουργίας των κρατικών δομών επιβάλλουν ακριβώς το αντίθετο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Άμυνα. Την ώρα που στο εθνικό μας ζήτημα διανύουμε κρίσιμες στιγμές, την ώρα που ο επεκτατισμός της Τουρκίας λαμβάνει διαστάσεις επίσημης εκφρασμένης πολιτικής από την ηγεσία της κατοχικής δύναμης, εμείς επιβάλλουμε στην Άμυνά μας, άτυπο αυτό-εμπάργκο.

Ενδεικτικά για λόγους σύγκρισης θα αναφέρω τα εξής. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα λάβει ως κρατική ενίσχυση για το 2017, 65 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή το ταμείο αμυντικής θωράκισης, δηλαδή τα εξοπλιστικά προγράμματα έχουν πιστώσεις μόλις για 64 εκατομμύρια ευρώ. Αν θέλουμε πραγματικά να έχουμε ισχυρή άμυνα θα πρέπει να καταλάβετε ότι είναι αναγκαίο να επενδύσουμε σαφώς μεγαλύτερα ποσά.

Το ίδιο και σε άλλους τομείς, στην Υγεία, στην Παιδεία και αλλού. Ακολουθείται σταθερά πολιτική λιτότητας, με ελάχιστες αναπτυξιακές δαπάνες, ελάχιστα κονδύλια για την παραγωγή πραγματικού έργου.

Αντί να επιτευχθεί η αύξηση της παραγωγικότητας, αντί να γίνουν ενέργειες καλύτερης οργάνωσης και λειτουργίας των κρατικών δομών, επιλέγηκε η εύκολη λύση της μη πρόσληψης, ανεξαρτήτως που υπήρχε ανάγκη και που όχι. Επιλέγηκε η μείωση των αναπτυξιακών δαπανών, η μείωση χωρίς σχέδιο και πλάνο των δαπανών, χωρίς να υπολογιστεί εάν αυτές οι κινήσεις παραλύουν δομές που φέρουν ειδικό βάρος στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του κράτους και επανέναρξης της οικονομίας.

Κρυμμένοι πίσω από δήθεν μνημονιακές δεσμεύσεις η κυβέρνηση Αναστασιάδη διέλυσε το κοινωνικό κράτος, περιέκοψε τις κοινωνικές παροχές και αρνείται να στηρίξει αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Την ώρα που το κράτος έπρεπε να σταθεί δίπλα σε χιλιάδες συμπολίτες μας που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση και ακόμη ζουν δύσκολα, επέλεξε να κρατήσει την λειτουργία του κράτους πρόνοιας σε οριακά επίπεδα.

Μέσα από την γραφειοκρατία και μέσα από δαιδαλώδεις ρυθμίσεις, αφαιρεί την δυνατότητα πρόσβασης πολλών πολιτών σε αυτήν την στήριξη, δίκαια ή άδικα, με τις περιπτώσεις συμπολιτών μας που αδικούνται να μην είναι λίγες. Για παράδειγμα, τα μέτρα οικονομικής στήριξης της τεκνογονίας και της μόρφωσης υπόκεινται σε αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια στο όνομα αυτής της ορθολογιστικής στόχευσης που προανέφερα. Σε έναν ημικατεχόμενο τόπο, που αντιμετωπίζει πέραν της συνεχούς απειλής και πρόβλημα επιβίωσης, με το δημογραφικό να παρουσιάζει μια τραγική εικόνα, ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο θεωρούμε τουλάχιστον υποκριτική την όποια περικοπή τέτοιων επιδομάτων στο όνομα ενός δυσνόητου και γεμάτου κενά συστήματος στόχευσης.

Το μνημόνιο, πέρα από φόρους και περικοπές, επέβαλλε, υποτίθεται την εφαρμογή έντονων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Η Κυβέρνηση απέτυχε όλα αυτά τα χρόνια να προωθήσει μια πραγματική διαρθρωτική μεταρρύθμιση του κράτους και των υπηρεσιών του, παραμένοντας μόνο σε στα εύκολα και στα ανώδυνα.

Η πολυδιαφημιζόμενη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, παραμένει στα χαρτιά, με τις αλλαγές που μας παρουσιάστηκαν να χαρακτηρίζονται στην καλύτερη άτολμες, ανούσιες και δευτερευούσης σημασίας. Με βάση αυτά που έχουμε ενώπιών μας, βλέπουμε μια μεταρρύθμιση που δεν επιφέρει καμία ουσιώδη αλλαγή, μια μεταρρύθμιση που δεν πείθει ότι θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την καλύτερη λειτουργία της κρατικής μηχανής και την αύξηση της παραγωγικότητάς της.

Ακόμη και το Γενικό Σύστημα Υγείας, που κατά γενική ομολογία οφείλει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό, προχωρεί με υπερβολικά αργούς ρυθμούς, ενώ από ότι προκύπτει και από τα στοιχεία που έχουμε, υπάρχει, δυστυχώς, πολύς δρόμος ακόμη μπροστά μας, αφού δεν έχουν συμφωνηθεί θεμελιώδη ζητήματα.

Δεν μας ξαφνιάζει καθόλου αυτή η κωλυσιεργία και η αναβλητικότητα της Κυβέρνησης στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αφού δέσμια και αυτή των περασμένων πολιτικών, της κομματοκρατίας, αδυνατεί να προχωρήσει σε κινήσεις που θα πλήξουν συμφέροντα.

Η μόνη μεταρρύθμιση που γενναία προσπάθησε να εφαρμόσει ήταν η πώληση ημικρατικών οργανισμών και κρατικών δομών. Ακόμη και κερδοφόρες επιχειρήσεις, οργανισμοί ιδιοκτησία του κυπριακού λαού προωθούνται προς ιδιωτικοποίηση, ανεξαρτήτως του αν επιφέρουν έσοδα για το κράτος μας, ανεξαρτήτως της σημασίας τους όσον αφορά την οικονομία και την λειτουργία του κράτους.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο δηλώνει ευθαρσώς ότι θα εναντιωθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια πώλησης ή παραχώρησης οργανισμών και δομών του κράτους που είτε είναι κερδοφόροι είτε αποτελούν στρατηγικής σημασίας για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του κράτους μας.

Κυρίες και κύριοι,

Το μνημόνιο, καθώς και το κούρεμα των καταθέσεων, που να μην ξεχνάμε το επέβαλλε αυτή η Κυβέρνηση, είχε μεταξύ των στόχων του να επιφέρει οικονομική ευρωστία στο τραπεζικό μας σύστημα.

Δισεκατομμύρια ευρώ των φορολογούμενων πολιτών χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό με το τραπεζικό μας σύστημα να χαρακτηρίζεται στην καλύτερη από παράλυση.

Τα χιλιάδες κόκκινα δάνεια αποτελούν μεγάλο αγκάθι, με επιχειρήσεις και πολίτες να αδυνατούν να αποπληρώσουν και να αναμένουν εκποίηση των περιουσιών τους. Οι τράπεζες, παρά την τεράστια στήριξη που έλαβαν σε κρατικό χρήμα, αδυνατούν να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη στην επανεκκίνηση της οικονομίας, μη προσφέροντας ικανοποιητική στήριξη σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Εξάλλου, μετά από τόσα χρόνια παρατεταμένης ύφεσης, φορομπηχτικής πολιτικής καθώς και των πολιτικών λιτότητας, θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να αποκτήσει το μέσο κυπριακό νοικοκυριό πιστοληπτική ικανότητα και να μπορέσει να ξαναδανειστεί.

Στο πεδίο της φοροδιαφυγής δεν βλέπουμε καμία πρόοδο. Οι μεγάλοι φοροοφειλέτες συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν και να βρίσκονται μακριά από το χέρι του νόμου. Εκατοντάδες τα ονόματα στις λίστες της ντροπής και ούτε μια ποινή, ούτε μια καταδίκη. Εκατομμύρια ευρώ παράνομου και νόμιμου πλούτου διαφεύγουν του φορολογικού συστήματος του κράτους μας και οι διαδικασίες ελέγχου δεν προχωρούν ούτε κατά ελάχιστο. Αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις που οι διαδικασίες ελέγχου πραγματοποιήθηκαν σωστά και έχουμε στα χέρια μας συγκεκριμένα αποτελέσματα, η απονομή της δικαιοσύνης προχωρεί με πολύ αργούς ρυθμούς.

Επιτέλους πρέπει να ξυπνήσουμε. Υπάρχουν υπεύθυνοι για την οικονομική κρίση με όνομα και επώνυμο. Η κυβέρνηση πρέπει να δείξει ότι έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει στον έλεγχο και την τιμωρία όσων παρανόμησαν και παρανομούν εις βάρος του λαού μας.

Ο απλός πολίτης, οι νέοι, έχουν γυρίσει την πλάτη στο πολιτικό σύστημα αφού αυτό έχει χάσει κάθε αξιοπιστία. Διότι δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανείς για τίποτα, γιατί αφήσαμε τους διεφθαρμένους να διαχειρίζονται την εξουσία και την διαφθορά να ριζώνει.

Σκάνδαλα λάθη, παραλείψεις, κουρέματα και «χτενίσματα».

Σήμερα ο Έλληνας της Κύπρου επαιτεί για τα 484 Ευρώ από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (ΕΕΕ), όταν λαθρομετανάστες χρυσώνονται με χιλιάδες ευρώ το μήνα. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη γιατί είναι αδύνατο να αντέξουν τον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρήσεων.

Χιλιάδες συμπατριώτες μας  μεταναστεύουν στα πέρατα του κόσμου για να βρουν μια θέση εργασίας. Χιλιάδες νέοι δεν έχουν την δυνατότητα να σπουδάσουν λόγω απώλειας οικονομικών πόσων, όταν το κράτος πληρώνει για την φοίτηση Τουρκοκυπρίων σε ιδιωτικά σχολεία. Αρχαιολογικά και θρησκευτικά μας μνημεία μένουν ασυντήρητα και καταρρέουν όταν το κράτος ξοδεύει εκατομμύρια στη συντήρηση τουρκικών μνημείων και τεμένων, που τα περισσότερα είναι κτισμένα πάνω σε δικές μας εκκλησίες.

Γεωργοί υποχρεώνονται να αφήσουν τα χωράφια τους ακαλλιέργητα γιατί το κράτος τους εξοντώνει καθημερινά με φορολογίες, ακριβό νερό και πανάκριβα φυτοφάρμακα. Ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει να περνούν μέσω των οδοφραγμάτων χιλιάδες τόνοι γεωργικά προϊόντα από τα κατεχόμενα και να προωθούνται για εξαγωγή ή για κατανάλωση χωρίς τους κατάλληλους υγειονομικούς ελέγχους.

Οφείλουμε ως πολιτικοί και ως πολιτεία να ξανακερδίσουμε την χαμένη εμπιστοσύνη των πολιτών και της κοινωνίας. Αυτό θα γίνει μόνο όταν τιμωρηθούν παραδειγματικά οι ένοχοι της οικονομικής καταστροφής και εμπεδωθεί το αίσθημα δικαιοσύνης.

Για το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, η ανάγκη απόδοσης δικαιοσύνης και η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων αποτελούν αδιαπραγμάτευτα ζητήματα. Υποσχεθήκαμε στους πολίτες ότι θα τους υπερασπιστούμε και αυτό θα πράξουμε.

Για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο θα πρέπει να χαράξουμε μια νέα οικονομική πολιτική, αξιοποιώντας τον φυσικό και ορυκτό πλούτο της πατρίδας μας καθώς επίσης και όλο το ικανό ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας.

Λύσεις υπάρχουν και είναι εφαρμόσιμες. Προϋποθέτουν όμως την ύπαρξη πολιτικής βούλησης, στρατηγικής και σχεδιασμού, ούτως ώστε αυτές να υλοποιηθούν.

Κυρίες και Κύριοι,

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο θα καταψηφίσει το προϋπολογισμό του 2017 όπως κατατέθηκε από την Κυβέρνηση. Εξαίρεση θα αποτελέσει ο προϋπολογισμός για την Άμυνα τον οποίο και υπερψηφίζουμε, αν και δεν πιστεύουμε ότι καλύπτει κατά το ελάχιστο της υπάρχουσες ανάγκες.

Η αρνητική μας ψήφος δεν επιβάλλεται από στείρα  αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά από σαφή διαφωνία μας με το περιεχόμενο, την κατεύθυνση και το πολιτικό στίγμα του προϋπολογισμού αυτού.

Κύριε πρόεδρε

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό δεν μπορούν να μας αφήσουν αδιάφορους. Με έκπληξη παρακολουθήσαμε το βράδυ της Πέμπτης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μεταξύ ποτού και φαγητού, να αθετεί όλες τις μέχρι πρόσφατα δήθεν κόκκινες γραμμές του και να αναιρεί για πολλοστή φορά τις δεσμεύσεις που έδωσε ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου, μετατρέποντας το Εθνικό μας ζήτημα σε προσωπική του υπόθεση.

Στον αντίποδα για ακόμα μια φορά η τουρκική πολιτική φέρεται να επιτυγχάνει τους στόχους της και να μας σύρει σε μια διαπραγμάτευση η οποία κρύβει ύπουλες μεθοδεύσεις και παγίδες.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλεγε ξεκάθαρα και προς πάσα κατεύθυνση πως θα μετέβαινε εκ νέου στο ελβετικό θέρετρο του Μοντ Πελεράν για το δεύτερο γύρο των συνομιλιών με σκοπό να κατατεθούν συμφωνημένοι χάρτες οι οποίοι θα προνοούσαν επιστροφή εδαφών και επιστροφή υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση ενός συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων.

Η αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς οδήγησε ως γνωστό στο ναυάγιο της διαδικασίας, καθώς η δική μας πλευρά δεν αποδεχόταν την υποβολή ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη εάν πρώτα δεν είχε συμφωνηθεί ο χάρτης και ο αριθμός προσφύγων που θα επέστρεφαν.

Βλέπουμε δυστυχώς πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άλλα έλεγε στο Μοντ Πελεράν και άλλα έπραξε στο δείπνο της περασμένης Πέμπτης, καθώς ξεκάθαρα έχει τεθεί χρονοδιαγράμματα ο οποίος προβλέπει, στις 11 του Γενάρη κατάθεση χάρτη και ακολούθως στις 12 του Γενάρη σύσταση πολυμερούς διάσκεψης, με ασάφεια στον αριθμό των συμμετεχόντων.  Και εδώ ερωτούμε ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.): Σε περίπτωση αποτυχίας την 11 Ιανουαρίου, κατάθεσης συμφωνημένου ή κοινά αποδεκτού χάρτη στο τραπέζι συνομιλιών, υπάρχει μηχανισμός απεμπλοκής από την διαδικασία χωρίς να ριχθεί στο φταίξιμο στην πλευρά μας ή θα οδηγηθεί η συζήτηση στην πολυμερή διάσκεψη, που ήταν αρχική στόχευση της τουρκικής Διπλωματίας;

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) είχε τονίσει πως το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, μας χάριζε ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, για να αναδείξουμε διεθνώς την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς. Πάνω σε αυτό, έπρεπε να χτίσουμε επικοινωνιακά την απαγκίστρωσή μας, από την λογική της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και την προώθηση της λύσης του ενιαίου κράτους.

Οι θέσεις του ΕΛΑΜ στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ευρέως γνωστές, αναλύθηκαν στην προηγούμενη μου ομιλία, καθώς επίσης έχουν κατατεθεί εγγράφως στο Εθνικό Συμβούλιο.

Αυτό όμως που δεν έχει αναφερθεί είναι η προκλητική στάση, οι παράλογες αξιώσεις, οι απειλητικές δηλώσεις που εκτοξεύονται από τον νεοσουλτάνο Ερντογάν, τα οποία έπρεπε να αξιολογήσει και ακολούθως να αξιοποιήσει η διαπραγματευτική μας ομάδα, με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να ισχυροποιήσουμε την θέση μας διεθνώς.

Για όσους λοιπόν ξέχασαν τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ή με το ζόρι προσπαθούν να μας πείσουν για δήθεν θετική ρητορική εκ μέρους της Άγκυρας, να τους υπενθυμίσουμε ότι δεν έχει περάσει πολλής καιρός από τότε που αμφισβήτησε ανοικτά την Συνθήκη της Λοζάνης και μιλούσε για σύνορα της καρδιάς τους, τα οποία περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα και την Κύπρο. Πρόσφατα μάλιστα μετά το ναυάγιο στο Μόντ Πελεράν, αποκάλεσε τους Έλληνες της Κύπρου, πεινασμένα κοτόπουλα μέσα σε αποθήκη με σιτηρά, ενώ πριν λίγες μέρες σε άλλη του ομιλία δήλωσε εντελώς προκλητικά ότι όπως αντιστάθηκε στο παρελθόν στην καταπίεση στην Κύπρο, έτσι και σήμερα δεν θα επιδείξει ανοχή στις πιέσεις, αφήνοντας ξεκάθαρα υπονοούμενα για την εισβολή του 1974. Να θυμίσουμε επίσης ότι με κάθε ευκαιρία αφήνει να επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη, η προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου στην Τουρκία.

Όλοι γνωρίζουμε για την ασφυκτική κατάσταση που έχει περιέλθει η Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το οποίο έχει μετατρέψει τον Ερντογάν σε ένα υπερόπτη δικτάτορα. Ήδη έχει οδηγήσει στην φυλακή τον Πρόεδρο και τους Βουλευτές του κουρδικού κόμματος HDP, ενώ προτίθεται να επαναφέρει την θανατική ποινή για τους αντιφρονούντες. Η πιο πάνω συμπεριφορά έχει οδηγήσει στην δημιουργία ενός πολύ αρνητικού κλίματος σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει υιοθετήσει ψήφισμα με το οποίο ζητά το πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρώπη. Η αλαζονεία του Ερντογάν τον οδήγησε να εκτοξεύει ανοικτές απειλές κατά των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όπλο τους λαθραίους μετανάστες, σαν απάντηση στην πιο πάνω απόφαση.

Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν γύρω μας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιλέγει να αφήνει τον λαό και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του στο σκοτάδι, προχωρώντας στο Κυπριακό χωρίς να υπολογίζει κανένα. Την ίδια στιγμή ο εγκάθετος της Άγκυρας και ηγέτης της κατοχής, προχώρησε σε κλειστή συνεδρία της ψευδοβουλής την περασμένη Παρασκευή, για να ενημερώσει ενδελεχώς για τα τεκταινόμενα στις διαπραγματεύσεις.

Κυρίες και κύριοι,

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) θεωρεί πως η όλη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο ζήτημα της ενημέρωσης του Εθνικού Συμβουλίου, αποτελεί ξεκάθαρη κοροϊδία. Από την μια ο Πρόεδρος υπόσχεται πως δεν θα προχωρήσει σε ενέργειες στο Κυπριακό πριν γίνει ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου και από την άλλη προχωράει σε επανέναρξη των συνομιλιών εν αγνοία του.

Ξεκαθαρίζουμε πως δεν έχουμε διάθεση να μετατραπούμε σε κομπάρσους και θιασώτες της πολιτικής του κ. Αναστασιάδη, ούτε συνένοχοι σε αυτό το έγκλημα που συντελείτε στις πλάτες του Κυπριακού Ελληνισμού.

Από αυτό εδώ το βήμα, ανακοινώνω σήμερα την αποχώρηση του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) από το Εθνικό Συμβούλιο.

Όλοι οι βουλευτές του κοινοβουλίου, θα πρέπει να κατανοήσουμε το μέγεθος της ευθύνης που μας αναλογεί. Γι’ αυτό πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία το αδιέξοδο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Το μόνο πιθανό αποτέλεσμα μια τέτοιας λύσης είναι η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς επιστροφή, η αναγνώριση του ψευδοκράτους και ο πολιτικός έλεγχος της Άγκυρας σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν ζητιανεύουμε για λίγα δράμια λευτεριάς, μέσω οδυνηρών συμβιβασμών και τραγικών υποχωρήσεων, αλλά απαιτούμε την ελευθερία μας και έχουμε καθήκον απέναντι στην ιστορία να την διεκδικήσουμε.

Όσοι ονειρεύονται ότι οι αντιστάσεις του λαού μας έχουν καμφθεί και μπορούν να προχωρήσουν στο Ξεπούλημα της Κύπρου ανενόχλητοι, σύντομα θα απογοητευτούν. Μας πήρατε πολλά μα όχι τα πάντα. Έχουμε ακόμα ψυχή, σθένος και πίστη να αντισταθούμε σε όσα έρχονται.

Αυτή η κουκίδα πάνω στον παγκόσμιο χάρτη που ακούει στο όνομα Κύπρος, μπορεί να μην είναι το κέντρο του κόσμου, είναι όμως το κέντρο του δικού μας κόσμου.

Στις επιθυμίες των Διεθνών Διπλωματών θα δηλώσουμε ΑΝΥΠΑΚΟΗ, όσο μικρή και  αν είμαστε ΔΕΝ σημαίνει ότι θα υποκύψουμε. Προστάτες και Πασάδες δεν θέλουμε στην γη μας.

Στα ξένα αφεντικά στέλνουμε ξεκάθαρο το μήνυμα μας. Μην ελπίζετε, δεν θα λυγίσουμε, δεν θα υποχωρήσουμε, δεν θα προσκυνήσουμε. Το χρωστούμε σε όσους πέρασαν, θα ‘ρθουν και θα περάσουν.

Χρίστος Χρίστου

Πρόεδρος & Βουλευτής Λευκωσίας

Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)